Alf ifrå Fjellfroskvatn om litt for nært møte med nederlenderne:

PÅ GÅRDSPLASSEN: Imellom hønsehuset og vedsjåen og hovedhuset på gården er det tydelige spor etter skutertrafikk. FOTO: PRIVAT Foto: Privat
PÅ GÅRDSPLASSEN: Imellom hønsehuset og vedsjåen og hovedhuset på gården er det tydelige spor etter skutertrafikk. FOTO: PRIVAT Foto: Privat

– Stygt med skuterspor på jomfruelige snøflater

MÅLSELV: Alf ifrå Fjellfroskvatn mener han er invadert av nederlandske skuterkjørere. Han har sett seg lei på at de kjører over gårdsplassen hans med snøskuter.

Publisert Sist oppdatert

Flere jubler over at nederlenderne har inntatt Øverbygd for vintertrening. I forrige uke skreiv Nye Troms at butikksjef Per Christian Schjølberg ved Coop Prix i bygda håper nederlenderne kan bidra til å oppfylle drømmen om å bli en Coop Extra-butikk. https://nye-troms.no/nyheter/her-er-det-hap-for-extra-drommen/19.14776 Det er likevel ikke alle som jubler over konsekvensene av omtrent 800 nye soldater i bygda sia 6. januar. Alf ifrå Fjellfroskvatn i Øverbygd mener seg invadert av nederlandske skuterkjørere.

– Jeg håper jeg slipper å få besøk igjen, i alle fall av dem som kommer i uniform og med militære kjøretøy. Jeg ønsker ikke skuterkjørere på gården og i skogen. Jeg syns ikke noe om det, sier Alf ifrå Fjellfroskvatn.

Flere ganger

Alf forteller at han lørdag den 11. januar stoppa en flokk med nederlandske skuterkjørere som skulle til å kjøre to meter fra husveggen hans. Fredag den 17. januar så han spor etter mange skutere som hadde kjørt gjennom gårdsplassen ettermiddagstid da han selv var borte.

– Og sist fredag kveld var det plutselig skutere overalt – på jordet, på gårdsplassen og nedpå vatnet, forteller han.

Han understreker at nederlenderne er trivelige folk, og at vedkommende som han prata med beklaget at de hadde kjørt over gårdsplassen.

– De er veldig hyggelig å prate med. Hollendere i seg selv er kjempetrivelige folk. I fjor høst på vei hjem møtte jeg på noen og inviterte dem hjem på kaffe. Jeg bor jo langt fra folk, så å treffe folk her er en stor ting, sier han.

Ødelegger naturen

Alf bor rundt 400 meter fra Fjellfroskvatnet, og der har familien hans bodd i 112 år. Før den tid var det også folk på gården. Det er rundt en kilometer til nærmeste nabo. Ved Fjellfroskvatn har det vært lite inngrep i naturen, og slik ønsker Alf at det skal fortsette å være. For to år sia la han ned gårdsbruket, men han har fortsatt mange dyr rundt seg.

– Elgflokken som har holdt til her sia jul er borte. Gaupa som brukte å gå over gårdsplassen min er heller ikke her lengre. Harene som sprang rundt huset har forsvunnet. Kanskje ville dyrene ha funnet seg andre plasser å være uansett, men jeg tror det er skuterkjørerne som har skremt dem bort, sier han.

Ikke hensyn

Alf forteller at nederlenderne kjørte over gjerdene, som er delvis tildekt av snø, og inn til gården.

– Og over kjettingen som jeg har dratt over veien inn til gårdsplassen min. Kjettingen var ikke mye over snøen etter siste snøfall, men gården er uansett merket med et «Out of bound»-skilt, forteller han.

Han opplyser om at de i Fjellfroskvatn fiske- og utmarkslag ble kjempeglad da «Skare Naturreservat» ble oppretta.

– Vi håpa at vi nå skulle unngå snøskutermotorvei fra Tromsø inn til Sverige midt over Fjellfroskvatnet. Skal vi nå i stedet få storinnrykk av utenlandske skuterkjørere både på vatnet, i skogen, på gården og i naturreservatet? spør Alf, og legger til:

– Jeg er så gammel og konservativ at jeg ikke ønsker noen av dem på skuter rundt i skogen.

Jobber kontinuerlig

Royal Netherlands Marine Corps har fram til nå utført vintertreninga si med base i Åsegarden leir utenfor Harstad. Den er ikke lenger i bruk. På rekordtid ble derfor en midlertidig leir bygget opp i Skjold leir slik at nederlenderne kunne få trene også denne vinteren. Tirsdag forrige uke ble leiren offisielt åpna av forsvarsministerne fra Norge og Nederland, og med det inntok soldatene i «Camp orange» Øverbygd. https://nye-troms.no/nyheter/forsvarsministerne-har-talt-dette-blir-navnet-pa-nederlendernes-leir-i-overbygd/19.14739

Kommunikasjonssjef i Hæren, oberstløytnant Per Espen Strande, har fått anledning til å uttale seg om episodene som Alf forteller om. Han svarer på generelt grunnlag i en e-post til Nye Troms at den økte allierte aktiviteten i Indre Troms innebærer mange besøkende som ikke kjenner lokale forhold.

«Hæren med Alliert treningssenter (ATS) og andre vertsavdelinger jobber kontinuerlig med å opplyse og informere allierte om lokale forhold, lover, regler og bestemmelser.» skriver han.

Han opplyser om at ved denne type hendelser eller andre, hvor man ønsker å komme i forbindelse med Hæren og allierte, kan man ta kontakt med Nasjonalt landoperasjonssenter (NLS) på telefon 77895200 eller på e-postadresse norloc@mil.no.

«NLS vil videreformidle saken til den aktuelle liaisonoffiser, miljøvernoffiser eller andre slik at den kan håndteres lokalt.» avslutter han.

Powered by Labrador CMS