SER FRAMOVER: Odd-Helge Utby håper de nye reglene vil beskytte holaksen slik at bestanden i elva bevares. Foto: Terje Tverås
SER FRAMOVER: Odd-Helge Utby håper de nye reglene vil beskytte holaksen slik at bestanden i elva bevares. Foto: Terje Tverås

SUM innfører nye regler i Målselva

MÅLSELV: Laksefisket hittil i år har vært lavere enn tidligere. Nå innfører Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM) nye regler for laksefiske.

Publisert Sist oppdatert

Både oppgang i laksetrappa, og innsig av laks fra hav og sjø på nasjonal basis er lavere i år enn tidligere. Dette forteller leder for Samarbeidsutvalget for Målselvvassdraget (SUM), Odd-Helge Utby.

– Det har gått ganske bra med laksefiskinga så langt, og det har vært mye storfisk. Det som er bekymringsfullt er at det har vært lite fisk som har gått opp laksetrappa, forklarer Utby.

Han forteller at de ikke vet om pukkellaks har hatt noe å si i reduksjonen, og at det ikke er noe konkret bevis på at dette er tilfellet. Han understreker at de ikke har noe grunn til å tro det per i dag.

Større fisk, lavere oppgang

Hittil i år har det blitt registrert fanget vel 900 laks, mot omtrent 1500 på samme tid i fjor.

– Til nå har det blitt fanget rundt 5 tonn fisk, og i fjor på samme tid var det omtrent 8 tonn, sier Utby.

Dette betyr altså at gjennomsnittsvekta har gått opp, men at fangstmengden er dårligere enn i 2020.

Han forklarer også at de ser at det har er mye hunnlaks som blir fisket, og at dette er en del av bakgrunnen for de nye reglene.

– Vi har fått mange innspill fra engasjerte personer som er interessert i at elva forvaltes på en best mulig, om å for eksempel stenge elva for fiske, men vi velger å la sesongen gå som normalt med redusert uttak av fisk, sier Utby.

Uke 29 er vanligvis den beste uka i laksesesongen på oppgang av laks, men Utby forteller at det er dårligere i år enn før.

De nye reglene

SUM hadde en midtsesongevaluering 22. juli, og kom fram til nye regler for fiske i Målselva. Utby forteller at de nye reglene er:

• Ny kvotebestemmelse med én laks per fisker per døgn, eller én laks per fiskekort.

• Gjenutsetting av all hunnlaks, dersom den ikke har tatt skade. Gjenutsetting av hunnlaks teller ikke på fiskekvota, men gjenutsetting av hannlaks teller på kvota.

Begge reglene gjelder fra 25. juli.

Powered by Labrador CMS