VOTERINGSTABBE: Ved en feiltakelse stemte SV for å flytte 339 skvadron til Rygge til tross for at partiet vil at helikopterskvadronen skal forbli på Bardufoss. – Det som skjedde, er dumt og skal ikke skje, sier partiets forsvarspolitiske talsperson, Bård Vegar Solhjell. (Arkivfoto)
VOTERINGSTABBE: Ved en feiltakelse stemte SV for å flytte 339 skvadron til Rygge til tross for at partiet vil at helikopterskvadronen skal forbli på Bardufoss. – Det som skjedde, er dumt og skal ikke skje, sier partiets forsvarspolitiske talsperson, Bård Vegar Solhjell. (Arkivfoto)

SV-representantene trykket på feil knapp

MÅLSELV: Sosialistisk venstreparti var mot å flytte 339 skvadron fra Bardufoss til Rygge. Likevel stemte partiet for å flytte helikopterskvadronen sørover.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge SVs forsvarspolitiske talsperson, Bård Vegar Solhjell, gikk det litt for fort i svingene for partiet da Stortinget om kvelden 15. november voterte over forslagene knyttet til den nye langtidsplanen for Forsvaret.

– Forslaget vi stemte for, hadde flere enkeltelementer som vi var enige i, men vi var ikke enig i å flytte 339 skvadron til Rygge. Derfor skulle vi selvfølgelig ha stemt mot det enkeltforslaget, men ved en feil stemte vi for å flytte skvadronen, sier Solhjell.

Han trøster seg med at det i merknadene fra utenriks- og forsvarskomiteen klart framgår at SV støtter Bardufoss, og at partiet også sa det offentlig før stortingsbehandlinga av langtidsplanen. Solhjell mener derfor at det ikke hersker noen tvil om partiets standpunkt i denne saken.

– Det som skjedde, er dumt, for det skal ikke skje. Men jeg tror vi må skrive det på kvoten over at det går an å gjøre feil. Vi prøver i hvert fall å rette det opp med å informere spesielt interesserte og svare media når vi får spørsmål om dette.

Ikke avgjørende

Stortinget vedtok med 85 mot 12 stemmer å flytte 339 skvadron til Rygge. SV stilte med tre representanter i avstemninga. Hvis de hadde stemt rett, ville det blitt 82 for og 15 mot flytting. Så feilvoteringa hadde ikke noe å si for utfallet av saken.

– Dessverre hadde ikke vår feilvotering noe å si for resultatet. Jeg skulle ønske den hadde det, for da kunne vi ryddet opp og fått et annet utfall for 339 skvadron, forteller Bård Vegar Solhjell.

Han sier at SV har flere hovedargumenter for å beholde 339 skvadron på Bardufoss. Deriblant at Hæren ikke kan være uten dedikert helikopterstøtte i dagens sikkerhetspolitiske situasjon, og at skvadronens Bell 412-helikoptre har en veldig viktig funksjon for å støtte sivilsamfunnet i Nord-Norge ved behov.

– I Sør-Norge spiller det ingen rolle, for her finnes det så mange andre tilgjengelige helikoptre. Dessuten kan vi ikke se at det er dokumentert at det er behov for enda flere helikoptre på Rygge for å støtte spesialstyrkene og terrorbekjempelse, mener SVs forsvarspolitiske talsperson.

Skjer jevnlig

Solhjell legger til at det med jevne mellomrom skjer at partier og enkeltrepresentanter stemmer feil i Stortinget. Det har til og med skjedd i avgjørende saker, slik at voteringene må tas om igjen. Hadde SVs stemmer vært avgjørende i 339-saken, føler han seg trygg på at feilvoteringa ville blitt oppdaget med en gang.

– Det voteres ofte over hundrevis av forslaget i løpet av en dag. Tempoet skal være raskt, og feilvoteringer skjer. Men heldigvis skjer det ikke ofte at partier stemmer feil i sentrale saker. Jeg kan ikke huske at SV har gjort det før i min tid på Stortinget.

Oppdaget lokalt

Det var kommunestyrerepresentant Morten Tomter fra Målselv SV som oppdaget feilvoteringa. Han leste i Nye Troms at det kun var Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne som stemte mot å flytte 339 skvadron til Rygge. Tomter reagerte på det fordi han visste at også SVs stortingsgruppe ville beholde skvadronen på Bardufoss. Lokalpolitikeren trodde imidlertid først at lokalavisa hadde glemt å nevne SV. Men da Nye Troms på lederplass sist lørdag skrev at SV hadde stemt for å flytte 339 sørover, bestemte Tomter seg for å undersøke saken med partiet sentralt.

– Jeg fikk da tilbakemelding fra Bård Vegar Solhjell om at det var gjort en feil. Det hadde de først oppdaget da jeg stilte spørsmål ved resultatet av voteringa. Det var flere elementer inne i samme votering, og da oppsto det en misforståelse som førte til at SV stemte feil, sier Tomter.

Han mener at rett skal være rett, og at det er viktig at folk blir gjort oppmerksom på at også SV vil at 339 skvadron skal forbli på Bardufoss. Derfor mener han det var riktig å ta det opp med moderpartiet og få avklart at det dreide seg om feilvotering. Tomter er på ingen måte sint på stortingsgruppa for feilen som ble gjort.

– Hvis partiet virkelig ville flytte 339 skvadron, ville jeg nok blitt forbannet. Men jeg skjønner at alle kan gjøre feil. Sånn sett er det ingen stor sak. Det hadde vært verre hvis det hadde hatt avgjørende betydning for utfallet uten at det ble rettet opp, forteller han.

Powered by Labrador CMS