Kommuner over hele landet risikerer å miste kraftinntekter:

STORE KONSEKVENSER: Ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng (Sp), mener det får store konsekvenser for økonomien til Målselv kommune dersom forslaget til kraftskatteutvalget går igjennom. Foto: Toril Foshaug (Arkiv)
STORE KONSEKVENSER: Ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng (Sp), mener det får store konsekvenser for økonomien til Målselv kommune dersom forslaget til kraftskatteutvalget går igjennom. Foto: Toril Foshaug (Arkiv)

- Svært uheldig for Målselv kommune om forslaget går igjennom

MÅLSELV: Målselv taper over 8,5 millioner kroner i året dersom forslaget om å avvikle spesialordningene som gir kommuner direkte skatteinntekt fra vannkraft, avvikles. Ordføreren i Målselv er klar på at kommunen ikke støtter forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Landssammenslutninga for vasskraftkommuner (LVK) har beregna hvor mye norske kraftkommuner vil tape i inntekter dersom forslaget om å avvikle konsesjonskrafta, avvikle konsesjonsavgifta og endre eiendomsskatten på vannkraftverk gjennomføres. Forrige uka skreiv Nye Troms om at Bardu kommune risikerer å miste hele 30 millioner kroner i året. Rådmann i Bardu, Håvard Gangsås, uttalte da at dersom forslaget som nå er lagt fram følges fullt og helt vil Bardu miste litt over 12 prosent av Bardus frie inntekter. Det er ikke bare i Bardu at forslaget innebærer dramatiske økonomiske konsekvenser. Dersom forslaget vedtas, vil Målselv kommune miste over 8, 5 millioner kroner i året.

– Jeg tenker at det er en svært uheldig for Målselv kommune om dette forslaget går igjennom. Det får store konsekvenser for hvordan vi skal drifte kommunen framover, og jeg ser for meg at det kan berøre mange enheter. Det er ikke en ønskelig situasjon i det hele tatt, sier ordfører i Målselv kommune, Bengt-Magne Luneng (Sp).

Støtter ikke forslaget

Luneng forteller at dersom forslaget går igjennom, kan det få virkninger allerede for 2020. Forrige torsdag var Luneng til stede på møte i Landssammenslutningen for vasskraftkommuner der saken ble tatt opp.

– Det var ei god orientering. Vi har sett på rapporten og forslaget går ut på å øke inntekter til staten på bekostning av kommunene, mener Luneng.

Kraftskatteutvalget har foretatt en bred gjennomgang av skatteregimet for vannkraftverk, og rapporten ble mandag forrige uka overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp). Utvalget har foreslått å sluse kommunenes kraftinntekter inn til staten. I rapporten anbefaler utvalget å avvikle ordningene med konsesjonskraft og konsesjonsavgift. I tillegg mener utvalget at eiendomsskatten for vannkraftverk bør normaliseres. I dag går inntektene fra disse ordningene direkte til kommunene. Samtidig foreslår utvalget å åpne opp for at staten kan sende pengene tilbake til kommunene igjen som øremerkede midler. Luneng er ikke fornøyd med alternativene.

- Målselv og Bardu er to av de kommuner som vil tape ganske store summer. Dermed er det ikke et forslag vi kommer til å støtte. Vi må jobbe opp mot Stortinget og våre representanter gjennom fylket og fylkeskommunen, sier Luneng.

Mister millioner

Totalt er det snakk om nærmere 3,7 milliarder kroner som de 175 norske kraftkommunene til sammen taper i skatteinntekter. For Troms fylke er det snakk om over 70 millioner kroner i tapte skatteinntekter. I Finnmark vil de trolig miste nærmere 30 millioner kroner.

– Jeg vil oppfordre alle kraftkommuner i Troms til å gi et høringssvar. Jeg tror ikke det var noen kommuner på det orienteringsmøtet som støtta forslaget. Så det er viktig at vi sier ifra. Vi skal sende inn høringssvar fra Målselv, sier Luneng.

Ifølge NTB mener Energi Norge at utvalget foreskriver feil medisin. Finansminister Siv Jensen (Frp) understreker at regjeringa skal sikre at inntektene fra vannkrafta fortsatt skal komme lokalsamfunnene til gode selv om ordninger endres. Hun sier at slik hun ser det er det ingenting i utvalgets forslag som hindrer at kraftinntektene til kommuner og fylkeskommuner opprettholdes.

Powered by Labrador CMS