ILDSJELER: Tre av fire Årets natteravner kommer fra natteravngruppa i Grimstad. Fra venstre Svein Roger Hagensen, Atle Sandberg og Arne Sandberg. Foto: Tryg Forsikring
ILDSJELER: Tre av fire Årets natteravner kommer fra natteravngruppa i Grimstad. Fra venstre Svein Roger Hagensen, Atle Sandberg og Arne Sandberg. Foto: Tryg Forsikring

Svein Roger fra Andselv ble Årets natteravn

MÅLSELV: Fire personer ble sist helg kåret til Årets natteravner 2019. Deriblant den utflyttede målselvingen Svein Roger Hagensen.

Publisert Sist oppdatert

Tre av årets natteravner kommer fra Grimstad. Det er Svein Roger Hagensen, Atle Sandberg og Arne Sandberg. I tillegg ble Mona Thorbjørnsen fra Gjesdal kommune i Rogaland kåret til Årets natteravn. Svein Roger Hagensen flyttet fra Målselv til Tønsberg i 2009. I 2012 flyttet han så til Grimstad. Han ble opprinnelig natteravn for ett år siden for å bli kjent med folk i Agder-byen.

- I første omgang var det en inngangsbillett for meg til å bli kjent med folk i Grimstad, men jeg oppdaget snart at Natteravnene er et utrolig godt tiltak. Det gir meg veldig mye å gå rundt og drive med forebyggende arbeid, og ikke minst å ha så mye god kontakt og hjelpe de yngre som er ute og farter på nattestid, forteller Hagensen.

Nå går han natteravn stort sett hver eneste helg. I løpet av en kveld og ei natt kan han gå mellom 15 000 og 20 000 skritt. Det gir god mosjon, men det er bare en bonus for den utflyttede målselvingen. Det viktigste for han er å kunne bidra til at barn og unge skal føle trygghet når de ferdes ute etter mørkets frembrudd i helgene.

Et voksenproblem

Tanken bak Natteravnene er enkel. De skal bry seg om det som skjer i deres eget nærmiljø, være med på å skape trygghet, trivsel og tilhørighet og bidra til at barn og unge får en trygg oppvekst ved rett og slett å være til stede der de er. Natteravnene er ikke en medlemsorganisasjon, men en folkebevegelse som er basert på frivillighet og lokale ildsjelers innsats. Natteravngruppene er organisert lokalt og inngår i et landsdekkende nettverk med Natteravnrådet og Landsmøtet som øverste organ.

Det er i dag om lag 400 aktive grupper på landsbasis. Natteravnene har tidligere blitt trukket fram som et av de beste eksemplene på frivillig innsats fra foreldre og andre voksne som deltar i det offentlige rom.

- Vi blir kjempegodt mottatt av ungdommen i Grimstad. De kommer bort for å prate med oss og de heier på oss. Det er ganske utrolig. Det virker som at ungdommen har et behov for å snakke med voksne, sier Svein Roger Hagensen.

Hans inntrykk er at dagens ungdom får veldig lite voksentid heime. Foreldrene er altfor stresset og opptatt med sitt til å snakke med sine barn.

- Det snakkes om at vi har et ungdomsproblem, men jeg tror ikke at vi har et ungdomsproblem. Jeg tror rett og slett at vi har et voksenproblem. Foreldrene har ikke tid til å snakke med ungene sine.

Det at foreldrene har dårlig tid, eller tror de har dårlig tid, gir seg også utslag i rekrutteringa til natteravnene. Det er ikke lett å rekruttere natteravner blant foreldre i tidsklemma.

Superravner fra Grimstad

Prisene for Årets natteravner ble delt ut under Natteravnkonferansen 2019 i Bergen sist helg. Det var natteravnrådet som valgte vinnerne blant de gruppene og enkeltpersonene som var nominert. I tillegg til de fire som ble Årets natteravn, ble Rådal i Bergen, MC-ravnene og natteravnene i Langhus i Ski kommune i Akershus kåret til Årets natteravngruppe.

I begrunnelsen for at de tre natteravnene fra Grimstad ble Årets natteravn, står det:

«Disse tre positive superravnene er med og sprer trygghet og glede på sine natteravnrunder. De har et engasjement og omsorg for ungdom, eldre og de midt imellom, som måtte være ute på kveldstid i byen vår. Vi er heldige og bor i en rolig by, men politiet sier selv at de merker godt de kveldene natteravnene ikke er til stede. Den forebyggende effekten kan være vanskelig å se når selve målet vårt er å være til stede når det ikke skjer. Heldigvis er det noen som utmerker seg, engasjerer seg og tar mer ansvar enn andre. Natteravnene i Grimstad har i 2017 og 2018 samarbeidet med voksenopplæringen og Brobyggerrådet for å skape en frivillig aktivitet hvor innvandrere kan delta».

I Natteravnsrådet

På spørsmål om hva som skal til for å bli natteravn, svarer Svein Roger Hagensen:

- Det som skal til er for det første å ta seg tid til å gå natteravn. I tillegg skal du egentlig bare være en ordinær person som har tid og anledning, og ikke minst bryr deg om de unge.

Hagensen har på ingen måte tenkt å gi seg som natteravn med det første. I tillegg til å ha blitt kåret til Årets natteravn, har han også blitt valgt inn i det nasjonale Natteravnsrådet for de neste fire årene.

- Jeg anbefaler absolutt folk å bli natteravner. Vi trenger flere aktive natteravner over hele landet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS