Fartsfesten er i gang:

I HØYDEN: Disse grenaderene fra Stridstrenbataljonen hadde satt seg godt til rette på taket av ei Mercedes feltvogn for å se Petter Solberg & co svi gummi på bataljonens hjemmebane. Foto: Morten Kasbergsen
I HØYDEN: Disse grenaderene fra Stridstrenbataljonen hadde satt seg godt til rette på taket av ei Mercedes feltvogn for å se Petter Solberg & co svi gummi på bataljonens hjemmebane. Foto: Morten Kasbergsen

Svidde gummi og røykla Bardufoss leir

BARDUFOSS: Lukta av svidd gummi satt løst da Norges råeste bakkeløp inntok militært område onsdag. Petter Solberg stilte i sin Volvo 240 som han sist kjørte i 1996-sesongen.

Publisert Sist oppdatert

Arrangørene kalte det som foregikk i Bardufoss leir onsdag for Norges råeste drifting. Basert på all røyken og lyden som kjøringa genererte, er det mye som tyder på at de har sine ord i behold. Drifting er en kjøreteknikk som går ut på å få bakhjulene til å miste grepet mot underlaget, slik at bilen spinner gjennom svingene samtidig som sjåføren kontrollerer bevegelsen.

Det var svært røykfullt i løypa da de mest entusiastiske sjåførene driftet gjennom svingene.

Totalt deltok ti bane- og gatebiler i oppvisninga. Det var et showløp, eller repetisjonsøvelse, som noen av førerne kalte det ettersom kjøringa fant sted på militært område ved siden av Bardufoss fellesverksted. De som ønsket det kunne kjøre løypa på tid. Det var mange som benyttet seg av den muligheten, mens andre var mest opptatt av å lage show for de mange frammøtte. Et par av sjåførene var så ivrige at de så ut til å ville kjøre til bilene deres gikk fri for gummi på dekkene eller drivstoff, alt ettersom hva som skjedde først.

Takket de frivillige

Det var første gang Norges råeste bakkeløp hadde et arrangement på militært område. Målselvordfører Nils Foshaug benyttet anledninga til å takke både Forsvaret og alle ildsjelene som står bak bakkeløpet.

- Dette er verdens råeste bakkeløp. Tusen takk til Jan Helge Nilssen og hans team av frivillige som har gjort det mulig å få til et sånt arrangement i Bardu og Målselv. Uten de frivillige er dette sjanseløst. Jeg vil også rette en stor takk til Forsvaret som har åpnet portene her i dag. Det er dette det handler om i Indre Troms: Vekselvirkningene mellom militært og sivilt, og det å jobbe sammen for at alle skal ha det bra, sa ordføreren.

Stridstrenbataljonens tungtransporttilhengere brukes vanligvis til å frakte stridsvogner og panservogner. Onsdag ble de brukt som tribuner.

Det var mange som hadde funnet veien til Bardufoss leir. Arrangørene hadde onsdag ettermiddag ikke oversikt over hvor mange billetter som var solgt, men de rapporterte at det hele veien var et jevnt sig av folk som ville inn i leiren for å se på driftinga. Forsvaret hadde satt opp en rekke tungtransporttilhengere som ble brukt som tribuner. Ellers var det noen som tilskuere som satt på benker, mens andre satt i stoler på taket av militære kjøretøyer.

Disse grenaderene fra Stridstrenbataljonen hadde satt seg godt til rette på taket av ei Mercedes feltvogn for å se Petter Solberg & co svi gummi på bataljonens hjemmebane.

Bil og dress fra 1996

Petter Solberg skal kjøre ett løp i Norge i år, og det er Norges Råeste Bakkeløp på lørdag. Onsdag deltok han i driftinga på Bardufoss. For anledninga i en museumsgjenstand: Sin Volvo 240 som han kjørte for 23 år siden.

- Denne bilen har jeg ikke kjørt siden 1996. Jeg håper den holder, for jeg har tatt den ut av museet bare for denne turen. Men det var en skikkelig bra bil i 1996, sa Solberg.

Petter Solbergs Volvo 240 fra 1996-sesongen fikk en ny vår på Bardufoss.

Han hadde for øvrig på seg kjøredressen han brukte i 1996. Dressen passet fortsatt som et skudd. Solberg svidde ikke så mye gummi i sine runder med Volvo-en, men han var kjapp. Han kjørte løypa på godt under 30 sekunder.

Utfordrer sønnen

Ellers er den store snakkisen i forbindelse med Norges råeste bakkeløp lørdag at Petter Solberg har signalisert at han ønsker å slå sønnen Olivers bakkerekord opp til Målselv fjellandsby.

- Jeg snakket med Oliver tirsdag kveld. Da sa han: «Pappa, du vet at jeg vil ditt beste, men jeg håper at det begynner å røyne på for deg», fortalte motorsportlegenden til de mange tilskuerne.

Han forsikret at han ikke skal kjøre med sin Volvo 240 i lørdagens bakkeløp, men i en bil som virkelig skal presse sønnens bakkerekord.

- Jeg må prøve å knuse Olivers rekord skikkelig, slik at han skjønner at det gjenstår mye for å bli en komplett sjåfør. Jeg gleder meg til lørdagens bakkeløp. Det blir spennende og knallvær. Alt i alt blir det heftige greier, sa Petter Solberg.

Petter Solberg (t.v.) og speaker Per Christian Håveødegård i samtale før Norges råeste drifting begynte.

Etter driftinga skrev han autografer i Istindportalen. Solberg åpner også filmen «Born 2 Drive» på Heggelia kino onsdag kveld.

Powered by Labrador CMS