Sviket fra Arbeiderpartiet

«Takket være sin egen historieløshet bidrar Arbeiderpartiet nå til å rive ned et av de viktigste elementene i partiets egen militære nordområdesatsing»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• «Det er ingen grunn til å være bekymret på Bardufoss. Med de investeringene vi nå gjør, kommer Bardufoss til å være Forsvarets hovedbase for helikopter i mange generasjoner framover». Det sa statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til Nye Troms i september 2010. Han fulgte opp med å kalle Bardufoss «Forsvarets helikopterhovedstad» da den rødgrønne regjeringa la fram sitt forslag til langtidsplan for Forsvaret i mars 2012. Fredag kveld fikk vi vite hvor lenge «mange generasjoner» er i politikken. Det er drøye seks år. Da ble det klart at flertallet i utenriks- og forsvarskomiteen, inkludert Arbeiderpartiet, ikke lenger ønsker at Bardufoss skal være Forsvarets hovedbase for helikopter.

• Det til tross for at Stortinget våren 2013 vedtok å investere 600 millioner kroner for å etablere hovedbasen. Den nye Hangar 6 med tilstøtende administrasjonsbygg blir i disse dager tatt i bruk og er ikke engang offisielt åpnet før flertallet på Stortinget i dag vedtar at Bardufoss bare skal være en helikopterbase. «Stortinget har to ganger klokkeklart slått fast at hovedbasen for Forsvarets helikopterstruktur skal være på Bardufoss. Når prosjektet er ferdigstilt, har Luftforsvarets helikoptre på Bardufoss gode fasiliteter for å øve og utvikle samvirke og operativ virksomhet». Denne uttalelsen kom statssekretær Eirik Øwre Thorshaug (Ap) i Forsvarsdepartementet med i april 2013. Men nå er det slutt på festtalene. 334 skvadrons ledelse flyttes til Haakonsvern. 339 skvadron flyttes til Rygge, selv om det inntil videre skal være stasjonert ni Bell 412-helikoptre på Bardufoss. På fire år har det Roger Ingebrigtsen kalte «Forsvarets helikopterhovedstad» gått fra å være en vinner til å bli en taper. Hva var det egentlig som skjedde, Arbeiderpartiet?

• For det var Arbeiderpartiet ved forsvarsministrene Anne-Grete Strøm-Erichsen og Espen Barth Eide som var hovedarkitektene bak stortingsvedtakene i 2008 og 2012 om at Bardufoss skal være hovedbase for Forsvarets helikoptre. Det er derfor særdeles overraskende, og ikke minst skuffende, at Ap har lagt seg på rygg for Høyre og Fremskrittspartiet i denne saken. Takket være sin egen historieløshet bidrar Arbeiderpartiet nå til å rive ned et av de viktigste elementene i partiets egen militære nordområdesatsing. Vi registrerer at lederen av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), i dagens avis prøver å forklare hvorfor hovedbasen ikke består. Men svaret framstår som svada og vitner om mangel på politisk ryggrad i forhandlingene med regjeringspartiene. Det holder ikke å argumentere med at Forsvarsdepartementet har gått bort fra å bruke hovedbasebegrepet, slik Huitfeldt gjør.

• I forkant av og under forhandlingene om forsvarsforliket holdt Ap kortene tett til brystet. I ettertid ser det ut til at årsaken til hemmeligholdet var at de ikke hadde noen gode kort på hånda. For hva oppnådde egentlig partiet som higer etter regjeringsmakt etter stortingsvalget i 2017? Det fikk økt bevilgningene til Forsvaret en smule og fikk berget Kystjegerkommandoen og noen musikkorps. I tillegg klarte partiet å få utredning av helikopterstøtte til Hæren inn i landmaktutredninga. Det er ikke mye. Likevel har Ap flottet seg over hvor mye partiet fikk gjennomslag for i forhandlingene.

• Ved stortingsvalget i 2001 var det svært laber interesse i Målselv Arbeiderparti for å drive lokal valgkamp for Ap fordi partiet tre måneder tidligere hadde støttet forslaget om å flytte 337 skvadron til Sola. Etter dette vil det neppe være noen større interesse for å drive valgkamp for partiet lokalt i forbindelse med stortingsvalget neste høst. For i hovedbase-saken har Norges største parti sviktet både Troms og Bardufoss. Troms Ap har heller ikke noe å rope hurra for. Det er åpenbart at Østfold Ap har hatt betydelig større gjennomslagskraft i partiet sentralt enn sine partifeller i nord. Men det er kanskje ikke så uventet ettersom det er flere velgere på Østlandet enn i Nord-Norge. Den store nordområdesatsinga på helikopter blir i dag en saga blott. Takket være partiet som tok initiativet til satsinga.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS