Synes som om kongeriket er på rett kurs – militært

Kartet synliggjør nordområdene og Norges viktige rolle.
Publisert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Kommer nå - tett oppimot fremlegging av ny Langtidsplan (LTP) nye drypp/lekkasjer. At inntak av rekrutter skal økes er helt naturlig, noe «ny-åpning» av Andøya flystasjon også burde være.

Et paradoks i forbindelse med Andøya er at på denne naturlige MPA-base (=Maritime patruljefly), nå skal etableres UAV/Drone Base (UAV: Ubemannede fly). Som kjent skulle MPA-flyene- og Andøya flystasjon legges ned, og erstattes med UAV-er på Evenes.

Odd-Arthur Larsen.

Senterpartiet var som kjent det ene av to partier var imot nedleggelsen av Andøya. Så ender man opp med å ny-etablere MPA base på Evenes, noen kilometer sør fra Andøya. For nå i ettertid å etablere ny UAV base på Andøya! Hvor økonomiske fornuftige disse aksjonen er vil forhåpentlig tiden vise. Denne «kuvendingen» med tanke på Andøya er også godt kommentert av blant andre Målselv Senterpartists Tor Nymo, og ikke minst den dyktige og reflektert pensjonerte kommandøren Jacob Børresen.

I forbindelse med Reistad-uka i Midt-Troms, var jeg til stede i Istindportalen på Bardufoss på en meget interessant orientering om Nordområdene, gitt av tidligere sjef Forsvarets operative hovedkvarter Gen.lt.(p) Odlo. At Nord-Norge har fått en nye og viktigere rolle, også etter Finland og Sverige medlemskap i NATO, er hevet over enhver tvil. Nevnte orientering burde vært fremført for alle politiske nivå.

Vising av kart over Nordområdet, sette fra oven/Nordpolen, var en «øy-åpner». Dette synligjøre vår Geo-politiske plassering og viktige rolle, bla ved innseilingen til Nord-vest-passasjen (NVP). Har nok sette dette tidligere, men dagens internasjonale situasjon, med klima økning, dermed en mer tilgjengelig NVP, hvor vi er «portner», samt krigen i Ukraina, hvor «grunneierne» i NVP er en krigførende upålitelig/farlig nasjon. Om vi er i stand til å ivareta denne rollen vi har her kan diskuteres. Dette med det mangelfulle maritime forsvar- og de selvpålagte begrensninger vi har i dag. 

Norge i dag - vil de kommende 10-år, være helt avhengig av våre allierte. Dette for å kunne ha et troverdig forvar, noe man har innsett ved en betydelig satsning på infrastruktur for våre allierte i Nord, nå sist ved «prosjekt Andøya». Ny-etableringen på Andøya vil være viktig for at Norge skal være i stand til å ha oversikt i vårt område i Barentshavet.

Om det på sikt vil være naturlig å flytte 333skv/MPA-flyene tilbake, siden de vil operere i samme teig som UAV-er, nå som Andøya Flystasjon skal videreføres, vil tiden vise. En flytting vil også gjøre «jagebase Evenes» romsligere for egne – og allierte jagerfly. 

Men Kystvakta fortsatt seiler uten helikopterstøtte fra 337-skvadro, i det enorme havområdet i Nord er et paradoks. I mellomtiden venter vi på Bardufoss på at den Maritime helikoptervingen skal få helikopter, og noe på overtid – ledelse for den planlagte- & vedtatte flytting av 339skv med Bell 412. Her er planen lagt, man venter bare på gjennomføringen, noe som sannsynligvis skylles et meget topptungt byråkrati. Målselv Senterparti vil fortsette å følge nøye med her. 

NB: Skrevet før Langtidsplanen for Forsvaret ble lagt fram. 

 

 

Powered by Labrador CMS