Kommunestyrerepresentanten har nå valgt å melde seg ut av Ap:

SYNGER UT: Tor Eriksen har nå avsluttet et mangeårig medlemskap i Arbeiderpartiet. Og med utmeldelsen leverer han ei bredside mot en partiledelse som han mener har ødelagt fundamentet for hans medlemskap. ARKIVFOTO
SYNGER UT: Tor Eriksen har nå avsluttet et mangeårig medlemskap i Arbeiderpartiet. Og med utmeldelsen leverer han ei bredside mot en partiledelse som han mener har ødelagt fundamentet for hans medlemskap. ARKIVFOTO

Synger ut mot partiledelsen

MÅLSELV: Tor Eriksen er valgt inn i kommunestyret for Ap i Målselv. Men nå greier han ikke lenger å representere et parti han opplever har forlatt ham.

Publisert Sist oppdatert

«Min utmelding er et resultat av at jeg opplever at Arbeiderpartiet har forlatt meg, og det som jeg ser på som fundamentet for mitt medlemskap ...»

Dette skriver mellom annet Tor Eriksen i det utmeldingsbrevet han onsdag sendte til partiledelsen både sentralt og lokalt, og som han også senere postet på sin Facebook-konto. På Facebook har utmeldinga avstedkommet et hundretall kommentarer og støtteerklæringer, og selv er Eriksen klar på hvorfor han nå har gjort det han har gjort.

– Det har vært en prosess som har gått over tid, og som startet med Arbeiderpartiets kompromiss om langtidsplanen for Forsvaret før jul i 2016. Nå var det partiets beslutning om å legge ned Andøya flystasjon som fikk begeret til å renne over, og det ble ekstra provoserende når jeg vet at partiets leder av forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, kommer til Målselv til uka. Jeg opplever at det er hennes posisjon som ligger til grunn for den forsvarspolitiske linja Ap har lagt seg på, og som jeg rett og slett ikke skjønner.

Utydelig ledelse

Eriksen sier at han opplever at Huitfeldt ikke har kompetanse nok om forsvarspolitikk til å være partiets fremste på det forsvarspolitiske feltet, og han sier at han opplevde det som oppsiktsvekkende da hun fikk fornyet tillit som partiets forsvarstopp etter valget i fjor.

– Ja, jeg tror vi hadde sett noe helt annet dersom Espen Barth Eide hadde fått den rollen hun nå har, sier han.

Eriksen er også kritisk til det han opplever som ei høyredreining av partiet under Jonas Gahr Støres ledelse, og han er også kritisk til Støres utøvelse av partiledervervet.

– Jeg finner rett og slett ikke igjen den sosialdemokratiske vinklinga på ting som jeg mener Arbeiderpartiet burde ha. Jonas Gahr Støre var en tverrpolitisk anerkjent politiker før han ble partileder, men nå opplever jeg han som en utydelig leder som ikke er bra for partiet. Han er en dyktig mann, men han duger ikke som partileder. Og jeg mener da at det var et stort tap for Arbeiderpartiet at Jens Stoltenberg ga seg som leder, sier Eriksen, som ikke legger skjul på at det er mangelen på tydelighet i forsvarspolitikken som har opprørt ham mest.

– Men det er slett ikke det eneste. Det er fint om Ap nå greier å ro i land ei løsning for helikopter på Bardufoss og andre forsvarspolitiske prioriteringer, men jeg opplever at hele fundamentet for mitt medlemskap er borte. Det er også mye i utdanningspolitikken jeg er uenig i, og jeg savner rett og slett at partiet går foran og utøver en tydelig politikk. ACER-saken er et annet eksempel på dette, og jeg opplever nå i sak etter sak at sentrale Ap-politikere opptrer som «jattere» som følger etter når andre har tatt standpunkt og satt en agenda.

Faktaboks

Her er utmeldingsbrevet

Etter mange års medlemskap, så melder jeg meg herved ut av Arbeiderpartiet. Jeg representerer partiet i kommunestyret til Målselv kommune.

Min utmelding er et resultat av at jeg opplever at Arbeiderpartiet har forlatt meg, og det som jeg ser på som fundamentet for mitt medlemskap. Jeg opplever at Arbeiderpartiet har blitt en vesentlig støttespiller til dagens regjering hva blant annet angår Forsvaret i nord og til avtaler knyttet opp mot EU. Arbeiderpartiet har tidligere vært en tydelig arkitekt bak fornuftige vedtak og satsinger, deriblant LTP. Dette smuldrer opp i nye lite forutsigbare vedtak, noe som på meg oppleves som mangel på kompetanse og innsikt i aktuelle saker. Min utmelding er basert på en vurdering over lang tid, men dagens støtte til regjeringen knyttet til Andøya flystasjon og varslet besøk av Huitfeldt til Målselv i neste uke, er dråpen på vektskåla for meg!

Jeg opplever at Arbeiderpartiet mangler troverdighet og fokus på egen politikk, der sosialdemokratiske prinsipper og nærhet til folket bør stå som en grunnmur.

Jeg kommer i utgangspunktet til å være uavhengig i kommunestyret til Målselv ut perioden, men vil stå for Målselv Arbeiderparti sitt program i primærsaker til kommunestyret. Dette av hensyn til velgere som har gitt meg stemme ved sist kommunevalg.

Vennlig hilsen

Tor Eriksen

Støtte lokalt

Eriksen har tidligere fått innvilget permisjon fra kommunestyret fram til august i år. Når han kommer tilbake, vil han bli sittende i kommunestyret som uavhengig representant.

– Jeg vil være tro mot Arbeiderpartiets politikk lokalt, for jeg har ikke problemer med partiets politikkutøvelse her i Målselv. Jeg opplever derimot at det er mange lokale Ap-politikere som jobber hardt for en politikk jeg tror på, men jeg føler at lokalpartiet blir misbrukt av den sentrale partiledelsen. Det var ikke artig å stå på stand for partiet foran valget sist høst, og jeg ville ikke hatt mindre problemer med å forsvare partiets sentrale politikk nå, sier han.

– Og du har tillit til Ap-ordføreren i Målselv?

– Ja, helt klart. Jeg opplever at Nils Foshaug jobber hardt for mye av det samme som jeg tror på, og som sagt: Min kritikk er rettet mot partiet sentralt. Ikke her lokalt.

Eriksen forteller også at han har fått mye støtte etter at han bekjentgjorde sin avgjørelse om å melde seg ut, og han fått gode ord fra både tidligere partifeller og andre for sin tydelighet.

– Og det særlig varmet at jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra folk som har sittet i ledende stillinger i Forsvaret. Det er mange som ikke skjønner hva Ap holder på med i forsvarspolitikken, og et nytt eksempel fikk vi nå da partiet landet på å legge ned Andøya. Til tross for alle fagmilitære betenkeligheter ved dette, sier han.

Roser Senterpartiet

– Vurderer du å melde deg inn i et annet parti?

– Det vil jeg ikke gjøre nå, i denne perioden, for det ville ikke ha vært fair overfor Målselv Ap og de velgerne som har gitt meg tillit som folkevalgt. Så får vi heller se ved neste korsvei ...

– Og hvilket parti kan da være aktuelt?

– Senterpartiet! Det er det ingen tvil om ... De har vært tydeligst for det jeg står for i forsvarspolitikken, og jeg mener det er mange som kan ta lærdom av den tydeligheten de har vist og de klare valgene de har tatt. Og jeg vet at jeg ikke er alene om å tenke det. Politikk handler om å ta valg og å stå for disse, og der mener jeg Arbeiderpartiet har feilet gang på gang i den senere tid.

Hjertebank

Den nå frafalne arbeiderpartisten sier at han nå har det godt med det valget han har tatt, men det var ikke like behagelig da han onsdag satt med avgjørelsen i fingertuppene.

– Ja, jeg må innrømme at jeg fikk voldsom hjerteklapp da jeg skulle trykke på knappen for å sende utmeldinga. Men nå føles det bedre. Man må ta noen valg i livet, og for meg føles dette valget som en naturlig konsekvens av summen av det jeg har opplevd med Arbeiderpartiet i det siste.

– Har du noen videre personlige ambisjoner i politikken etter dette?

– Nei, jeg har ingen personlige, politiske ambisjoner. Jeg er en liten stemme i det store bildet, men akkurat nå er jeg stolt over å si at jeg opplever at jeg har vært uredd og har våget å ta kampen for det jeg står for. Og så må jeg jo også si at jeg tenkte mitt da jeg hørte en Bell 412-maskin ta av fra Bardufoss med kurs for Kirkenes for å bistå lokalbefolkninga under krisa i luftambulansetjenesten. Ting henger sammen, og det bør man kunne se når man skal drive med politikk. Og ikke minst når man blir gitt tillit til å inneha sentrale politiske verv ...

– Lokallagslederen forstår

Lokallagsleder i Målselv Arbeiderparti, Siri Sandbakken, forstår Tor Eriksens argumentasjon. Men hun beklager at han har kommet til en konklusjon om å melde seg ut.

– Det er veldig synd, slik det alltid er når medlemmer velger å melde seg ut. Men det er også et personlig valg som vi ikke styrer over.

– Forstår du at Eriksen nå gjør som han gjør?

– Ja, om man ser på selve forsvarssaken og hans engasjement for denne, forstår jeg det.

– Er det flere i Målselv Ap som deler hans kritikk av partiledelsen knyttet til håndteringa av Forsvaret?

– Ja, det er nok mange i lokalpartiet som deler hans kritikk av partiet sentralt her.

– Og du er blant dem?

– Ja, i akkurat denne saken så er jeg det.

Powered by Labrador CMS