OPPRØRT: Mari Martinsen Siljebråten er opprørt etter helgens facebookoppdatering fra justisministeren. Bardupolitikeren som i 2011 ble jaget av massemorderen på Utøya, svarer nå knallhardt mot justisministerens ordbruk. Hun refser også statsministeren og mener Solberg har abdisert når det gjelder verdilederskap. Foto: Terje Tverås
OPPRØRT: Mari Martinsen Siljebråten er opprørt etter helgens facebookoppdatering fra justisministeren. Bardupolitikeren som i 2011 ble jaget av massemorderen på Utøya, svarer nå knallhardt mot justisministerens ordbruk. Hun refser også statsministeren og mener Solberg har abdisert når det gjelder verdilederskap. Foto: Terje Tverås

Tar blodrødt oppgjør med Regjeringa og statsministeren etter Listhaug-utspill

BARDU: 22. juli i 2011 ble hun jaktet på av en massemorder. Nå mener hun terroren brukes som politisk virkemiddel – og hun er opprørt. Mari Martinsen Siljebråten i Bardu tok i helga et blodrødt oppgjør med landets regjering på sin egen Facebook-side.

Publisert Sist oppdatert

Foranledninga for oppgjøret er justisminister Sylvi Listhaugs egen Facebook-oppdatering i helga, der Listhaug postet et bilde av noen maskerte og væpnede menn akkompagnert av teksten «Ap mener at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Listhaug postet dette dagen etter at Stortinget hadde stemt ned et forslag fra Frp og Høyre om at Justisdepartementet skal kunne frata norske fremmedkrigere passet uten at det avgjøres i en domstol.

Justisministerens Facebook-oppdatering rullet og gikk i nyhetene i helga. Der Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerte knallhardt på formuleringa, og der både statsministeren og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner var ute og svarte på kritikken som kom.

Mari Martinsen Siljebråten sier til Nye Troms at hun reagerte kraftig i helga, og at hun er aller mest opprørt over statsminister Erna Solberg og hennes kommentarer til Listhaugs utspill.

– Jeg mener at statsministeren har abdisert fullstendig når det gjelder verdilederskap, sier hun til Nye Troms.

Makabert

Siljebråten har tidligere ikke sagt veldig mye offentlig om det hun opplevde på Utøya. Nå mener hun at Utøya-terroren utnyttes, og da synes hun at nok er nok:

– Kan en justisminister si hva hun vil uten at statsministeren griper inn, spør hun aller først i Facebook-oppdateringa.

Hun kaller Listhaugs utspill for makabert. Siljebråten skriver direkte til landets politiske ledere i Facebook-posten, og ber dem være klar over at hun synes at 22.-juliterroren nå brukes som politisk virkemiddel mot de som var ofre for terroren den skjebnesvangre dagen.

- 22. juli-terroren brukes som et politisk virkemiddel mot de som var ofre for terroren den dagen. Det skal du vite. Jeg er følelsesmessig involvert. Det ble jeg da en politisk motivert terrorist jaktet på meg og mine venner den julidagen i 2011. I enkelte sammenhenger oppleves det som at jeg i 2011 ble debatt-nøytralisert eller i det minste at jeg ble lagt under et strengt inhabilitetsregime på grunn av at jeg var på Utøya. Folk vet på en måte at jeg har min egen lille «eierskapspart» i den dagen. Det er denne som gjør meg smått inhabil og uskikket til å fremme mine meninger og argumentasjon i enkelte politiske debatter, skriver Siljebråten på Facebook.

Skremmende

Det er hun selv som bringer inn ordet blodrød, og at det hun skiver er farget slik. Siljebråten synes det er skremmende at ikke statsministeren griper inn i det Listhaug publiserer.

– Se for eksempel hva som skjer når Arbeiderpartiets partileder går ut og kritiserer justisministerens utspill. Han blir anklaget for å dra 22. juli-kortet. Da er det grunn til å være litt våken. Jeg mener det synliggjør at det som nå skjer er helt bevisst. Det er opprørende og skremmende at statsministeren ikke tar et oppgjør med dette, sier Siljebråten.

Hun avslutter Facebook-oppdteringa sin med å stille spørsmål ved statsministerens motiv:

– Jeg vil gjerne fremme et personlig og politisk behov: Jeg trenger at vi begynner å stille spørsmål ved statsminister Erna Solberg sine vurderinger og motiver i etterkant av kommentarer både hun og kommunalminister Jan Tore Sanner har kommet med knyttet til justisministerens Facebook-innlegg. Justisminister Sylvi Listhaug vet hva hun gjør. Det begynner å bli på tide at statsminister Erna Solberg innrømmer at hun også gjør det, skriver Siljebråten.

Svarte ikke

Sylvi Listhaug fikk mandag formiddag spørsmål fra NTB om hun forstår reaksjonene som innlegget hennes har skapt, og da ikke minst fra Utøya-overlevende. Hun svarte ikke på spørsmålet, og viste i stedet til budsjettkonferansen hun var på tur inn til:

– Nå skal jeg kjempe for penger til justissektoren og politiet, sa Listhaug til NTB.

Statsminister Erna Solberg sa mandag i følge Dagbladet at hun synes Listhaugs Facebook-oppdatering var for tøff, at det var over grensen og et for sterkt angrep. I følge Dagbladet mener sentrale AUF-ere at statsministeren må ta tydeligere avstand fra Listhaugs utspill, og AUF vurderer nå å droppe å invitere statsministeren til neste Utøya-markering

Powered by Labrador CMS