REFSER KOMMUNEN: Oddbjørn Strand har mast og mast på Balsfjord kommune for å få kjørt på fem lass grus. – Det er fallitterklæring mot brukerne av veien at kommunen ikke ser seg råd til å bruke fjorten tusenlapper, sier Strand.
REFSER KOMMUNEN: Oddbjørn Strand har mast og mast på Balsfjord kommune for å få kjørt på fem lass grus. – Det er fallitterklæring mot brukerne av veien at kommunen ikke ser seg råd til å bruke fjorten tusenlapper, sier Strand.

Tar grusinga i egne hender

BALSFJORD: Oddbjørn Strand har i lang tid forsøkt å få kommunen til å gruse den kommunale veien mot Strupen. Onsdag ble veien gruset på eget initiativ.

Publisert Sist oppdatert

Oddbjørn Strand er en av de som må kjøre på veien daglig for å komme seg hjem. Han sier veien nå er så dårlig at folk står i fare for å ødelegge bilene sine, og han har selv målt hullene i veien.

– Jeg målte hullene til 17-18 centimeter. Det kan fort skape farlige situasjoner, sier Strand.

Han forteller at mange biler som ikke er godt kjent på veien velger å kjøre på feil side av veien for å unngå de verste hullene.

– Det er direkte farlig, sier han.

Har fått nei

Strand har mast på kommunen siden i vår om å få kjørt opp fem lass med grus på den kommunale veien i Strupen.

– Det som skjedde var at det ble sendt opp en lastebil med høvelskjær. Dagen før denne doningen, som ikke er en godkjent veghøvel, kom, var jeg innom på rådhuset og sa ifra om at det ikke nyttet å høvle veien, og at det måtte kjøres på grus, sier Oddbjørn Strand.

Likevel var det eneste som ble gjort at veien ble «høvlet» med maskineriet som kom.

– Dagen etter var hullene tilbake på samme plass som de alltid har vært. Jeg har siden den gang fortsatt med å mase på kommunen og bedt om fem lass grus for å få veien i noenlunde brukbar stand, forteller han.

For dårlig

Han forteller at han gjentatte ganger har fått beskjed av kommunen om at det ikke er penger til å kjøre grus på veien. At kommunen ikke har gjort noe annet med veien enn høvlinga, ser han på som ei fallitterklæring.

– At Balsfjord kommune ikke ser seg råd til å kjøre på fem lass med grus på veien opp til deres eget friluftsområde, er etter min mening en stor skam. Ja, det er ei fallitterklæring, både overfor brukere av området og vi som er fastboende i bygda, sier Strand.

Denne uka hadde Strand fått nok, og tok derfor saken i egne hender.

– Jeg har snakket med mange om den kommunale veien som nesten ikke har vært framkommelig grunnet store hull i veibanen. Deriblant med Jarle Trulsen, som umiddelbart reagerte på min henvendelse. Resultatet er at Trulsen sponser fem lass med grus som kjøres på de verste strekningene av veien, forteller Strand.

Jarle Trulsen er både daglig leder og eier av turistbedriften Sami Shop på Heia. Han har betalt 15 000 kroner for at veien skal gruses. Grusen ble onsdag kjørt opp av Brødrene Karlsen.

– Det er imponerende og helt utrolig at han gjør det, og kjempesynd at små bedrifter i kommunen skal være nødt til å gjøre slikt for at noe skal bli gjort, sier Strand.

Beklagelig

Rådmann i Balsfjord kommune Ellen Beate Lundberg mener det er beklagelig at det nå er private som tar seg av den kommunale veien.

– Når situasjonen er som den er, så er det flott at de velger å gjøre det. Men det er ikke sånn det skal være. Det skal ikke være slik at private skal måtte ta seg av et kommunalt anliggende, sier Lundberg.

Hun sier hun nylig har sett over budsjettsituasjonen. Der er det ikke gjort noen bevilling når det kommer til grusing.

– Det er en kontrakt på sommervedlikehold, men grusing ligger dessverre ikke inne der.

Hun mener at grusing krever mye forarbeid og at det vil kreve mange flere lass for å få det bra nok.

– Vi kunne sikkert kjørt ett, to eller fem lass med grus opp dit. Men det vil kun være brannslukking, og om 14 dager vil problemet være det samme igjen, sier Lundberg.

Hun er også gjort kjent med at det ikke er mulig å høvle veien ytterligere, da man allerede er nede på bærelaget. Til høsten kommer hun til å legge fram et budsjettforslag for politikerne i formannskapet, som inneholder tiltak som går spesifikt på dette med de kommunale veiene.

– Det hjelper jo dessverre ikke nå i sommer, men det er viktig å ha ei målsetting, sier Lundberg.

Powered by Labrador CMS