FLERE SYKEHJEMSROM: Går møtene med Husbanken bra, kan Øverbygd sykehjem og omsorgssenter få elleve nye sykehjemsrom. Baksida er at de skal bygges om fra 15 omsorgssenterrom. Foto: MORTEN KASBERGSEN (ARKIVFOTO)
FLERE SYKEHJEMSROM: Går møtene med Husbanken bra, kan Øverbygd sykehjem og omsorgssenter få elleve nye sykehjemsrom. Baksida er at de skal bygges om fra 15 omsorgssenterrom. Foto: MORTEN KASBERGSEN (ARKIVFOTO)

Tar ny runde med Husbanken

MÅLSELV: Målselv ønsker å omgjøre 15 omsorgssenterplasser på ØSO til sykehjemsplasser. Selv om de har fått avslag før, tar de nå en ny runde med Husbanken.

Publisert Sist oppdatert

Ved Øverbygd sykehjem og omsorgssenter (ØSO) er det i dag 15 omsorgssenterplasser. De blir i stor grad benyttet som sykehjemsplasser, men kommunen har ikke mulighet til å ta betalt for passen som en sykehjemsplass. I tillegg er disse rommene mindre egnet enn sykehjemsrom, både for beboere og ansatte. For to-tre år siden kom muligheten for å omgjøre rommene til sykehjemsrom. For å kunne gjøre det må de ombygges, og det vil kunne bli elleve sykehjemsplasser. Kommunen kom så langt at de søkte Husbanken om tilskudd for ombygginga. Det fikk de avslag på, og begrunnelsen var at rommene var for små. Men rådmann Hogne Eidissen, som ikke var målselvrådmann forrige gang saken var oppe, har ikke lyst å gi seg uten å ha tatt en omgang til.

– Vi er ikke fornøyd med avslagsbegrunnelsen, som vi mener har faktafeil. Husbanken avslår på bakgrunn av faktainformasjon innhentet av Fylkesmannen, og vi skal nå ha et møte med Husbanken for å påpeke det vi mener er feil, fortalte Eidissen i onsdagens formannskap.

Prioritert sak

Han sa også at dette var en prioritert sak. Hva det vil koste kommunen, er derimot ikke helt klart.

– Finansieringsordninga er nå så god at jeg mener vi skal kunne få halve finansieringa gjennom tilskudd. Derfor tas de rundene nå. Ordninga trappes ned etter 2017, forklarte han.

Han understrekte at kommunen er avhengig av tilskuddet for å gå videre med ombygginga. Kommunen vil med ombygginga få fire færre helsetilbudsplasser for eldre, men rådmannen mener at ombygginga vil gjøre tjenesten bedre for alle parter.

– I praksis vil det ikke bli noen endring for beboerne. Men ved å omgjøre rommene kan vi få bedre inntjening på dem, og vi gjør rommene mer hensiktsmessig. Det er mulig at dette kan medføre at vi må øke driftsnivået, men det er noe vi får se på, sa han.

Påpekte ansvar

Ingen av politikerne hadde noen innvendinger i saken, men flere tok opp at det med ei ombygging vil bli færre omsorgsplasser i kommunen. Omsorgsplassene er opprinnelig ment for eldre som ikke lenger klarer å bo hjemme, men ikke er syke nok for en sykehjemsplass.

– Det er viktig å ha med seg at om vi gjør om dette, har vi også behov for andre typer plasser i Øverbygd. Vi trenger kanskje også å bruke mer midler til hjemmehjelp og hjemmesykepleie, sa Bengt-Magne Luneng (Sp).

Rolf Austgard (V) sa seg på ingen måte uenig, men han påpekte at den enkelte også har et ansvar om å sørge for å ha boforhold som er egnet for ens egen helse.

– Jeg leser samfunnet slik at jeg tror vi får behov for flere sykehjemsplasser og flere korttidsplasser. Eldre har også selv et ansvar for å tilrettelegge for sin situasjon. Noen ganger må man flytte. Hvem har ansvar for en ny bolig et annet sted? Jeg er ikke sikker på at kommunen skal ta hele det ansvaret. Jeg tror hver enkelt har ansvar for å legge til rette for seg selv, sa han.

Powered by Labrador CMS