TAR PERMISJON FRA STORTINGET I HØST: Regina Alexandrova (foran) prioriterer studier og tar permisjon fra Stortinget mens LTP-en skal behandles i høst. Hun er tydelig på at ettermiddagene hennes vil bli dedikert til LTP-arbeidet. Foto: Kari Anne Skoglund
TAR PERMISJON FRA STORTINGET I HØST: Regina Alexandrova (foran) prioriterer studier og tar permisjon fra Stortinget mens LTP-en skal behandles i høst. Hun er tydelig på at ettermiddagene hennes vil bli dedikert til LTP-arbeidet. Foto: Kari Anne Skoglund

Tar permisjon fra Tinget midt under LTP-arbeidet

MÅLSELV: Denne høsten skal Forsvarets framtid avgjøres i Stortinget. Høyres forsvarspolitiske talsperson og stortingsrepresentant fra Troms, Regina Alexandrova, skal da studere.

Publisert Sist oppdatert

Studiet hun skal ta ved Forsvarets høgskole, er sjefkurs 17. Sjefkursets målsetting er å gi en grundig innføring i det norske Forsvarets struktur og kapasiteter, innsikt i den dagsaktuelle utenriks- og sikkerhetspolitiske situasjonen og oversikt over nasjonalt samfunnssikkerhets- og beredskapssystem. Det starter i midten av august og går fram til 4. november. Det er samme dag som utenriks- og forsvarskomiteen skal lande sin innstilling til ny langtidsplan for Forsvaret. Dermed tar Alexandrova ut permisjon i hele perioden hvor utenriks- og forsvarskomiteen skal behandle Forsvarets langtidsplan (LTP).

– Det stemmer at jeg skal studere i høst, og da må jeg be om permisjon fra Stortinget. Jeg får dermed ikke være med på arbeidet i komiteen med den nye langtidsplanen. Men jeg skal følge saken tett opp, drøfte innspill og besøk vi har vært på og sette varaen min i best mulig stand til å være med på behandlinga av saken, bekrefter Alexandrova.

Dedikerer ettermiddagene til LTP

Hun understreker at hun ikke syns dette er den optimale timinga å studere på.

– Da jeg søkte på studiet, var det med tanke på at Forsvarets langtidsplan skulle være ferdigbehandlet. Jeg har drøftet med mi gruppering om jeg skulle utsette studiet på grunn av arbeidet med ny langtidsplan, men vi har kommet til at jeg skal ta ut permisjon, og at jeg skal få til begge deler. Jeg er veldig usikker på om jeg ville fått utsettelse på studiet mitt, forklarer hun.

Hun understreker at hun med det valget ikke stikker av fra LTP-arbeidet. Hun forklarer hun vil dedikere ettermiddagene og kveldene sine til å være en bakromsspiller i dette arbeidet.

– Studiet er på dagtid og er ferdig klokka fire, og jeg er ikke vant til at arbeidsdagen er over så tidlig. Det kommer den ikke til å være for meg nå heller. Jeg kommer til å dedikere ettermiddagene til prosessen med LTP-en. Da vil jeg ha møter med vararepresentanten min og Høyre-fraksjonen, forklarer hun.

Wilhelmsen vikarierer

Hun mener at kombinasjonen skal gå fint, selv om hun ikke vil være til stede i komitebehandlinga av saken.

– Nei, for meg er det viktig å være med og påvirke prosessen og å ta del i arbeidet for Troms Høyre. Jeg er en av representantene som kan mest om forsvarspolitikk og som kjenner Forsvaret godt. Jeg skal få til begge deler. Jeg vil være tilbake til debatten skal tas i Stortinget og saken skal vedtas der, sier hun.

Leder i Troms Høyre, Geir-

Inge Sivertsen, forteller at det er Kristian Støback Wilhelmsen fra Tromsø som skal vikariere for Alexandrova. Wilhelmsen, som var Tromsø Høyres ordførerkandidat og som tidligere i perioder har vikariert på Stortinget, skal da bekle alle vervene Alexandrova har på Stortinget, inkludert i utenriks- og forsvarsdepartementet. Det er med andre ord han som skal være med på et arbeid som anses som svært viktig for hjemfylket.

– Kristian er en dyktig politiker, og vi har tillit til at han vil gjøre en aldeles god jobb i Reginas fravær, sier Sivertsen.

Vil bli savnet

Men han legger ikke skjul på at han helst skulle sett at Alexandrova var med også i hovedforhandlingene i utenriks- og forsvarskomiteen.

– Regina skal være tilgjengelig for spørsmål som skulle dukke opp. Hun skal være i tett dialog med Kristian og gi han gode råd. Men jeg må innrømme at timinga ble litt dårlig, og vi skulle ønske at det ikke ble sånn. Vi skulle gjerne hatt Regina, som er Høyres forsvarspolitiske talsperson, med i komiteens behandling, sier han.

Målselvordfører Nils Foshaug har ansett Alexandrova som «sin» og en av de aller viktigste støttespillerne i arbeidet med å påvirke prosessen videre for at hærstrukturen skal kunne bevares, at 339 skvadron blir på Bardufoss, og at hovedbasen for helikopter videreføres.

– Jeg har hørt og registrert at hun prioriterer skole og utdanning på samme tidspunkt som ny LTP skal behandles i Stortinget, hvor hun er valgt inn som en representant fra Troms. Jeg skulle ønske at det ikke var sånn, og at hun heller valgte å være med på behandlingen i komiteen, sier han.

Powered by Labrador CMS