SAND SKOLE: Den tidligere rektoren ved Sand skole mener den bør oppgraderes og ikke nedlegges. Foto: Sol Gabrielle Larsen
SAND SKOLE: Den tidligere rektoren ved Sand skole mener den bør oppgraderes og ikke nedlegges. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Tidligere rektor er ikke i tvil når det gjelder Sand skole

BALSFJORD: I ti år var Kristin Wollf Skaalvik rektor ved Sand skole. Nå taler hun for dens eksistens og mener den har en unik posisjon på flere områder.

Publisert Sist oppdatert

«Sand skole vil helt klart kunne fortsette som robust og framtidsrettet innenfor eksisterende rammer. Behovet for noe bygningsmessig oppgradering i samsvar med gjeldende forskrifter og kanskje en begrenset utbygging er nok på sin plass. Kostnadene til dette vil være i en helt annen størrelsesorden enn hva en omfattende totalrenovering med ombygging utgjør, for ikke å snakke om prisen på et helt nytt skolebygg/skoleanlegg», skriver Kristin Wollf Skaalvik i et leserinnlegg i Nye Troms.

Den tidligere rektoren ved Sand skole mener den bør oppgraderes og ikke nedlegges.

Skaalvik var lærer ved skolen i ti år og var rektor ved Sand skole mellom 1985 og 1996. Hun har siden vært rektor ved to skoler i Tromsø. Hun ledet også i fem år – fra 2011 til 2016 – Universitetsskoleprosjektet ved Universitetet i Tromsø. Det var et prosjekt som jobbet med mindre skoler for å skape et tettere samarbeid mellom skolene og universitetet for å styrke distriktsskolene. I det prosjektet ble Sand skole trukket frem som en foregangsskole og brukt som eksempel ovenfor lærerstudenter om at skoler i distriktet er attraktive skoler å jobbe med.

Gode tradisjoner

Når Sand skole nå står i fare for å bli ofret til fordel for en ny sentralskole for Malangshalvøya, plassert på Mestervik, synes den tidligere rektoren ved skolen at hun må si fra:

– Det største pre-et som Sand skole har er den pedagogiske tradisjonen ved skolen og skolekulturen som er opparbeidet over tid. Slikt er ikke enkelt å flytte til en ny skole. Alt annet kan flyttes, men en etablert skolestruktur er ikke noe som kan pakkes ned i en koffert og flyttes til et nytt bygg, Det er tradisjoner som sitter i veggene, og den kan fint bevares der, selv om skolen selvsagt trenger litt oppussing. Det vil uansett være mye billigere enn å bygge nytt, sier Kristin Wollf Skaalvik.

Gammelt ønske

Hun mener de samfunnsøkonomiske gevinstene med ei oppgradering av Sand vil være store kontra bygging en ny skole, og mener ikke Balsfjord kommune bør bruke skattebetalernes penger slik i tider med mange økonomiske utfordringer.

Skaalvik er nå pensjonist og har flyttet tilbake til Mortenhals. Ønske om en sentralskole på Mestervik hørte hun om første gang da hun kom til Sand skole i 1974 som nyutdannet lærer.

Foregangsskole

– Sand skole ble tidligere sett på som foregangsskole av Utdanningsdirektoratet. Mitt håp er at Sand skole anerkjennes som den robuste og framtidsrettede skolen den fortsatt er, og at man tar vare på den eksisterende skolekulturen og gir den rammer for fortsatt utvikling til beste for elevene, sier Kristin Wollf Skaalvik.

Hun er mor til Ap-politiker Siri Skaalvik som i kommunestyret nylig stemte mot eget parti om at det skulle vedtas oppstart av et forprosjekt for en ny skole på Mestervik.

Powered by Labrador CMS