UTSTILLING: Gamle trebåter er en del av kystkulturen. Her var en utstilt ved Aursfjordsaga. Foto: Nora Alette Sandberg
UTSTILLING: Gamle trebåter er en del av kystkulturen. Her var en utstilt ved Aursfjordsaga. Foto: Nora Alette Sandberg

Tørket støv av kulturarven i regnvær

MALANGEN: Malangen Kystkulturfestival ble en våt affære for de frammøtte. Likevel forteller arrangøren om mange besøkende. Festivalen var spredt over flere steder i Malangen med variert program.

Publisert Sist oppdatert

På Malangen Resort, Aursfjordsaga og Aursfjordbåthavn, samt gallerier var det ulike aktiviteter. I løpet av helgen var det historiefortellinger, lokal mat og aktiviteter for alle aldre. Ved Aursfjordsaga kunne de fortelle om overraskende godt oppmøte.

Mange frammøtte

Under gammeldags skoletime var det helt fullt, forteller Siv Garles Sjåland fra Midt-Troms Museum. Hun forteller at de måtte åpne vinduer og lufte underveis. I klasserommet ble det veldig varmt og vinduene dugget på grunn av alle de våte klærne.

Ved Aursfjordsaga fikk publikum også høre litt om historien til Malangen og Balsfjord. Deriblant historier om ishavskulturen og lokale folk.

Gamle trebåter er en del av kystkulturen. Her var en utstilt ved Aursfjordsaga.

De Nye Troms snakker med ved saga er alle enige i overraskende stor oppmøte både med tanke på regnværet og opplegget. De forteller at folk har vært litt skeptiske. Festivalen har foregått på flere forskjellige steder og vært avhengige av å kunne flytte mye på seg.

– Jeg tror det har vært mye folk på veiene langs fjorden i dag, sier Sjåland.

Ferske reker

Under festivalen var det salg av lokale varer. Rekene ved Aursfjordsaga var veldig populære. De hadde blitt fiska dagen før av lokale fiskere og kokt i løpet av natten. Folk synes det hadde vært veldig godt, av de 50 kiloene var mange allerede solgt på lørdagen. Sebastian Toldnes var blant de som stod i bodene på Aursfjordsaga. Han er overrasket over dagens oppmøte og gir en tommel opp til de frammøtte.

: Under festivalen var det salg av lokale varer.

Fest og dans

På kveldsprogrammet lørdag er det båltenning og fest. Ved Aursfjordsaga spilles det opp til dans. Arne Henrik Heika spiller gitar og synger sammen med Roald Hjalmarsen på trekkspill. De har planer om å spille gammeldans, visemusikk og ønskelåter. Hjalmarsen hadde bestilt midtnattsol, men værutsikten tilsier regn for kveldens fest.

Viktig kulturarv

Johan Robertsen mener det er viktig å hente fram og fortelle om kulturarven i Malangen. Han forteller at hensikten med festivalen er trekke fram og tørke støv av kystkulturen.

– Det er en stor oppgave for alle sammen å kjenne på røttene. Vi må hente fram og vise fram det våre forfedre og den forrige generasjonen holdt på med. Hvor mange kulturbåter ser du på vannet? Stort sett bare plastbåter og hurtiggående båter. Hvor ble det av de gode historiene? I lukkete rom og lite ute i åpent lende, sier Robertsen.

Arrangørene kunne fortelle at de ferske rekene falt i smak.

Hensikten med festivalen er å lage en arena for å vise frem kystkulturen og skape liv langs sjøen. Robertsen tror at festivalen allerede har gitt inspirasjon til endring. Han forteller at Malangen Resort har bygget opp igjen brygga og nå kan båtene igjen legge til kai der. Samtidig har Midt-Troms Museum ryddet rundt Aursfjordsagaen og uttrykt et ønske å bruke den mer.

Vær er ingen hindring

Hvor mange som har besøkt festivalen i løpet av helgen har ikke Robertsen tall på da Nye Troms snakket med han søndag formiddag. Den statusen må gjøres i ettertid, men han kan fortelle at det har vært mange innom og at folk har kost seg.

Han mener nordlendingene bør være vant til ulikt vær.

– Når man får responsen «hære ikkje» er det kanskje ikke mange nordlendinger igjen. Da kan man like gjerne legge ned butikken. Vi burde være vant til ulikt vær og det var de som også var med utover kvelden. Var veldig koselig der nede med allsang. Det kunne sikkert være mange flere, sier Robertsen.

Kystkultur er ikke bare sjø og vann. Her hadde de tatt i bruk traktorer.

Robertsen tror på gjentakelse neste år, for de har fortsatt mye å vise fram og mye å fortelle. Intensjonen er å vise fram mange plasser med ulike historier. Da blir utfordringen å koordinere det som skal være på programmet.

Powered by Labrador CMS