Leder:

Trafikklysenes reiseråd

Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressemøte om koronasituasjonen. I bakgrunnen helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressemøte om koronasituasjonen. I bakgrunnen helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det som blir komisk er at når regjeringa åpner og lar «trafikklyset» skifte fra rødt til gult, sier de samtidig at nordmenn altså ikke bør reise over grensen til disse regionene.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I helga ble nye regioner i Sverige gule, og med det åpnet for ferdsel fra Norge, uten at svenskereisende har måttet gå i karantene etter besøk hos «søta bror». Det var regjeringa selv som selvfølgelig åpnet for ferdsel til blant annet Värmland, som er et populært reisemål for nordmenn litt lengre sør i landet. I tillegg ble fem andre regioner i Sverige endret fra rødt til gult farenivå med tanke på koronasmitte, samt Sjælland i Danmark. Samtidig som Norge lot disse områdene gå fra rødt til gult, og tillot reiser over grensen uten at det ville medføre restriksjoner i form av karantene, advarte den samme regjeringa og ba nordmenn om å IKKE ta turen over grensen. Uansett hensikt.

For oss i nord har ikke dette store betydninga, men det begynner å se ganske så komisk ut, når disse endringene trår i kraft. For har vi ikke matvarebutikker og pol i Norge? Er det tomt for brus, kjøtt, bacon, snus og tobakk i norske Coop, på Rema, Kiwi og Spar, og hva de nå heter alle de store butikkene som finnes innenfor landets grenser? Der nordmenn kan handle fritt hele tiden, uten å risikere karantene og kanskje trekke litt mer enn bare «svenskevarer» med seg tilbake over Svinesund og de andre grenseovergangene. Og er «polet» på norsk side av grensen avviklet? Det kan jo nesten se slik ut, i hvert fall hvis en skal legge tv-nyhetene til grunn.

Der fikk vi lørdag se nordmenn med så fulle handlevogner at det nesten så ut som det skulle være total hungersnød på norsk side av grensen. Handlevogner fulle av noe av det mest usunne som vi kan tylle i oss, i form av de nevnte matvarer, brus, alkohol og nikotinholdige varer. Det verste er at de synes ikke å skjemmes over egen «harryhandel» ut fra intervjuene å dømme. Skjønt, det trenger de strengt tatt heller ikke gjøre, når regjeringa som er valgt av folket, åpner for nettopp slik reisevirksomhet.

Det som blir komisk er at når regjeringa åpner og lar «trafikklyset» skifte fra rødt til gult, sier de samtidig at nordmenn altså ikke bør reise over grensen til disse regionene. I beste fall er dette dobbeltkommunikasjon eller tvetydighet. I verste fall er det feilinformasjon. Og feil blir det jo uansett. De som reiser gjør ikke noe ulovlig, de bare kjører på og fyller sine handlevogner, noen kroner billigere enn de har måttet gjøre på norsk side de siste månedene. Kanskje har vi det så ille i ett av verdens rikeste land, at vi MÅ over grensen og handle for å kunne overleve? Det er ikke alle som lever like fett innenfor våre grenser heller, det vet vi, men det er neppe de som har råd til å kjøre av sted for å fylle bagasjerommet med fullstappede svenske handleposer.

Hvis det er slik at helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland ikke vil at nordmenn skal farte over grensen, slik de gjorde lørdag, burde de beholdt regionene de åpnet som fortsatt røde. Å komme med slike signaler som det de gjorde fredag, er ikke godt nok. Slik det heller ikke var da det ble åpnet for reiser til og fra flere andre land tidligere i sommer, når vi så resultatet med oppblomstring i smitte både her og der.

Den slags vingling holder ikke. Skal vi som nasjon komme oss gjennom en koronapandemi som denne, bør det kjøres på med sterk lut, og det er ikke vingling og innslag av tvetydig informasjon vi da behøver. Stengte grenser har i hvert fall gitt en ny «vår» for norske butikker i «grenseland», og det har de kanskje trengt etter år med handelslekkasje ut av landet. Gjerne til en butikk på svensk side, eid og drevet av norske kjøpmenn som ikke akkurat fyller den norske statskasse med skattekroner.

I det minste er det bra at regjeringa har vært standhaftig og sørget for at det ikke er åpnet opp for breddeidretten i Norge. For DET ville garantert vært uhørt …

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS