SISTE MØTE? Leder i sakkyndig nemnd, Ole K. Andreassen, har kalt inn til et tredagers møte for å behandle det han håper blir siste rest av klagene på einedomsskatten i Målselv. (Arkivfoto)
SISTE MØTE? Leder i sakkyndig nemnd, Ole K. Andreassen, har kalt inn til et tredagers møte for å behandle det han håper blir siste rest av klagene på einedomsskatten i Målselv. (Arkivfoto)

Tre dager med eiendomsskatt

MÅLSELV: Sakkyndig nemnd i Målselv har satt av tre januardager til behandling av klager på eiendomsskatten. Lederen håper de da kommer i mål med klagebehandlinga.

Publisert Sist oppdatert

Målselv mottok 940 klager på eiendomsskatten etter retakseringa i fjor vinter. Klagebehandlinga har tatt tid, og på den administrative sida har kommunen måttet ty til ekstra ressurser for å sikre at alle klager skal bli likebehandlet. Det er sakkyndig nemnd som fatter vedtak i klagesakene, og leder Ole K. Andreassen forteller at de har satt av tre dager i januar til å behandle det han håper er siste del av klagene.

– Vi har ikke så fryktelig mange klager igjen å behandle. Den 22., 23. og 24. januar skal vi møtes igjen, og jeg tror og håper at vi skal bli ferdig i løpet av de dagene. Såfremt alle saker er blitt saksbehandlet, skal vi klare det. Det skal ikke stå på oss, sier han.

Alle får svar samtidig

Samtidig forhaster de seg ikke, for alle klager skal behandles grundig. Klagene blir både saksbehandlet hos konsulentfirmaet Eskan og hos kommunens saksbehandlere. Det er kommunen som formelt ordner sakspapirene og gir anbefaling til vedtak, mens sakkyndig nemnd fatter vedtak. Selv om mange klager er behandlet, er det ingen som har fått svar på klagen sin.

– Når alle klager er behandlet, vil alle få svar samtidig. Alle skal ha fått svar om at klagen er mottatt og ei forklaring om at klagebehandlinga ville ta tid. Det har tatt veldig mye tid, fordi vi må gå grundig til verks, sier Andreassen.

Han forteller at flere av klagene har handlet om feil.

– Der det har vært oppgitt feil i eksempelvis antall kvadratmeter boligen er på, blir det rettet opp. Det skulle bare mangle. Det er også flere som har klaget på at eiendomsskatten er for høy, men der kan vi ikke gjøre annet enn å vise til at det er kommunestyret som bestemmer, sier han.

Neste steg

Kommunestyret senket i mars eiendomsskatten fra syv til fem promille. Andreassen forteller at han fikk langt færre henvendelser fra misfornøyde innbyggere etter det.

Flere av klagerne har klaget fordi de bestrider at boligen eller fritidsboligen sin har riktig takst. De mener taksten var for høy.

– Det er vår jobb å finne ut hva boligene er verdt på det åpne markedet, og der bruker vi skjønn. Det bruker også forsikringsbransjen og profesjonelle takstmenn. Det som er interessant, er at en del har fått avholdt takst, og utrolig mange av de nye takstene som foreligger, er høyere enn våre, sier han.

Alle klagene som ikke får medhold av sakkyndig nemnd, går automatisk videre til klagenemnda for eiendomsskatt. Det er ei nemnd som ledes av Venstre-politiker Rolf Austgard. De som får medhold i klagen sin, må selv begjære en ny klage om de ikke er fornøyd med klagesvaret. Tidligere har Andreassen anslått at kommunen vil få omkring en million kroner mindre i eiendomsskatteinntekter når klagebehandlinga er i mål. Det er et anslag han fortsatt mener kan stemme.

– Jeg tørr ikke antyde nøyaktig hvor stor det økonomiske inntektstapet for kommunen vil bli på etter eiendomsskatteklagene, men en reduksjon på en million tror jeg nok det blir, sier han.

Powered by Labrador CMS