I MANKO: Kommunens sykehjem er i manko på sykepleiere. Kommunens politikere greide ikke bli enige om gode rekrutteringstiltak på onsdag, og saken ble dermed utsatt. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)
I MANKO: Kommunens sykehjem er i manko på sykepleiere. Kommunens politikere greide ikke bli enige om gode rekrutteringstiltak på onsdag, og saken ble dermed utsatt. Foto: Maiken Kiil Kristiansen (Arkiv)

Trenger flere sykepleiere

BALSFJORD: Balsfjord kommune trenger flere sykepleiere, og det ble tema for debatt under onsdagens formannskaps- og kommunestyremøte i Balsfjord. Likevel landet de ikke på noe som helst.

Publisert Sist oppdatert

Det er sykepleiermangel i Balsfjord, og særlig på institusjonene Balsfjord Bo- og Servicesenter og Malangstun har kommunen slitt med å få rekruttert sykepleiere – og beholde dem. Onsdag fikk først representantene i formannskapet, og deretter de i kommunestyret lagt fram forslag til tiltak fra rådmannen. Tiltak til hvordan kommunen skal kunne rekruttere og beholde sykepleiere i sine institusjoner.

Økonomiske tiltak

Et par av tiltakene som ble foreslått fra administrasjonen var økonomiske virkemidler for å oppnå målet om flere sykepleiere. Et engangsbeløp på 40 000 kroner til nytilsatte sykepleiere, som binder seg til kommunen for to år, var ett av dem. Et tillegg til årslønna på ei hundre prosent stilling, på 25 000 kroner, til alle sykepleierne på de to spesielt utsatte institusjonene var et annet forslag. Begge skapte debatt blant politikerne, som så ut til å være enige i å droppe tillegget på 25 000 kroner til man kunne vurdere om de andre foreslåtte tiltakene kunne gjøre jobben alene.

Flere tiltak

Det var fra administrasjonen foreslått at all yrkeserfaring skal godskrives som ansiennitet for nytilsatte sykepleiere. Det for å kunne heve startlønn for personell med liten yrkeserfaring. Arbeiderpartiet kom med forslag til et tilleggspunkt om at det videre arbeidet med rekruttering skal sees i sammenheng med lønnspolitisk plan, lokale forhandlinger og kommunens arbeid med deltidsproblematikk. Høyre derimot var opptatt av at midlene til tiltakene skulle hentes innenfor rammen, og ikke fra disposisjonsfondet.

Arbeidsmiljø

Jens-Olav Løvlid i Senterpartiet etterlyste mer informasjon om og flere tiltak rettet mot arbeidsmiljøet, særlig på BBS.

– Den viktigste problemstillinga på BBS er ikke tatt opp her. Ser man på ubesatte stillinger i prosent er BBS suverent høyest og har størst gjennomtrekk. Et godt arbeidsmiljø er det desidert viktigste for å beholde arbeidstakere der borte, og det er det jeg reagerer mest på, at ikke dette får større oppmerksomhet, sa Løvlid.

Kommunalsjef for helse og omsorg, Rigmor Hamnvik, forsikret at det har vært jobbet med og stadig jobbes med arbeidsmiljøet på BBS. Hun sa også at det å sørge for at det er nok sykepleiere på institusjonen vil være et viktig ledd i det å ha et godt arbeidsmiljø ved kommunens institusjoner.

Utsatt

I formannskapet gikk Arbeiderpartiets forslag gjennom, men i kommunestyret ble det fremmet utsettelsesforslag fra Senterpartiet.

– Det er viktig at vi har på plass rekrutteringstiltak, i fare for å miste nyutdannede. Vi er i sterk konkurranse med andre kommuner og institusjoner, så jeg vil anmode om at vi behandler saken i dag, sa ordfører Gunda Johansen.

Anmodningen ble ikke hørt, og det var kun Arbeiderpartiets seks medlemmer som stemte mot utsettelsesforslaget. Dermed skal politikerne først ta stilling til rekruttering av sykepleiere i junimøtet.

Powered by Labrador CMS