Både Balder og Brutus har blitt bjørnemamma:

VERDENSVANT: Bjørnungene er allerede blitt litt verdensvant på den korte tida de har vært utenfor hiet og kjemper om maten og klatrer i trærne. Foto: Privat
VERDENSVANT: Bjørnungene er allerede blitt litt verdensvant på den korte tida de har vært utenfor hiet og kjemper om maten og klatrer i trærne. Foto: Privat

Trippel bjørnelykke i Polar Park

BARDU: Da dyreansvarlig Stig Sletten skulle mate og filme bjørnungen i Polar Park onsdag, dukket det plutselig to til ut av samme hi.

Publisert Sist oppdatert

– Vi så det ikke til å begynne med. Jeg skjønte ingen ting, sier Sletten, som ble svært overrasket da han kunne telle tre unger.

Han tror ikke det er flere der inne, men har ingen garanti. I hiet er det tre binner, og det ser ut som det er to av dem som er blitt mødre i løpet av vinteren. Det dreier seg om søstrene Balder og Brutus.

Etter at de tre bamseungene hadde vist seg og blitt en smule verdensvant utenfor det trygge hiet, begynte moroa, kan Sletten fortelle.

– I går klatret en av dem en meter opp i ei buske, og så bare hoppet han rett ut i snøen. Mødrene koser seg også. Plutselig ligger de på rygg og sklir nedover bakken og tar salto. Det er skikkelig show der oppe. Det er nesten som i tegnefilmen om bjørnen Baloo, sier han.

Får rått kjøtt

En annen seanse han nevner, er da de fikk mat. Ungene var fryktelig interessert i kjøttet som ble servert.

– Det står to binner i lag og spiser på et kjøttstykke. Så kommer det tre unger innunder imellom og skal spise de også. Da blir minstekaren sur, som vi kaller for Sinnataggen, og bare flerrer etter binna som om han sa: Hold deg unna, dette er mitt! Og så slår han etter binna, den lille bjørnungen, forteller han.

Kjøttet de får, er rått elgkjøtt som de har fått av påkjørt elg gjennom vinteren. Det er også slakteavfall fra salgslaget, samt litt hundepølser med blant annet laks i. Men vafler, det får de ikke før parken igjen åpner.

Hjertesmeltende

Stig Sletten synes det er kjedelig at parken nå har koronastengt og ikke får vist fram bjørnungene til besøkende.

– Her sitter vi med tre bjørnunger og har lyst å dele dem med besøkende under fôring. Det hadde vært artig for dem som kommer til Polar Park å kunne sitte der ei stund og følge med ungene hvordan de styrer rundt og klatrer i buskene. Det er helt hjertesmeltende å se på, sier han.

Selv har Sletten mye å gjøre, nå som dyrepasserne er permittert. I likhet med andre bedrifter er Polar Park usikker på framtida, hvordan sommeren og sesongen totalt vil bli. Det er nå de kunne ha trukket ekstra mange folk med det nye trekkplasteret bestående av tre sjarmører i bjørneinnhegningen.

God vintersesong

Daglig leder Jens Dybwad i Polar Park sier det var hell i uhellet at koronaepidemien inntrådte så sent i sesongen som den gjorde, for vinterturismen har nemlig slått til for fullt.

– Første kvartal i år hadde vi en økning på nesten 25 prosent. Første kvartal i 2019 var et veldig bra kvartal, og til og med 13. mars hadde vi 25 prosent økning på det igjen, sier han.

Men han anslår at dersom det nå hadde vært vanlig åpent uten noen koronaepidemi, ville parken sikkert hatt en økning på bortimot 40 prosent det første kvartal. Det lå an til at mars 2020 skulle bli den beste måneden noensinne, uavhengig av sesong.

– Vi har hatt en god del individuelle reisende, mange gruppereisende, og en kjempeøkning på cruise over Narvik havn. I år har vi også hatt et relativt godt besøk i Wulf Lodge. Det har gitt et godt bidrag, sier Dybwad.

Polar Park har strammet til og forsøker å holde kostnadene nede. I begynnelsen av mai blir det kan hende en ny runde med statlige hjelpemidler og åpnet opp for å søke om kompensasjon for tapt omsetning i april.

– Så får vi se om vi kvalifiserer for noe kompensasjon da, sier han.

Dybwad er ellers glad for at det er satt i gang en spleisekampanje for parken, som en utenforstående har tatt initiativ til.

Powered by Labrador CMS