KIRKENES: Fylkesrådsleder Ragnhild Vassvik i Finnmark (t.v) og fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth på fylkesårsmøte i Finnmark Ap 2018. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix
KIRKENES: Fylkesrådsleder Ragnhild Vassvik i Finnmark (t.v) og fylkesrådsleder i Troms Cecilie Myrseth på fylkesårsmøte i Finnmark Ap 2018. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix

Troms Ap vil ikke bidra i reformen

Troms Arbeiderparti er bekymret for situasjonen rundt regionreformen.

Publisert Sist oppdatert

- Vi kommer ikke til å bidra til noen politiske vedtak for Finnmark uten at Finnmark er med, sier leder av Troms Arbeiderparti, Cecilie Myrseth.

De ønsker ikke at Troms blir skjøvet foran seg av kommunalministeren for å få på plass reformen.

- Troms og Finnmark har i generasjoner jobbet tett sammen om mange viktig politiske saker. Troms Arbeiderparti kan ikke akseptere at kommunalminister Monica Mæland nå skyver Troms foran seg som en brekkstang for å få på plass reformen, sier Myrseth i ei pressemelding.

Hun ber Høyre, FrP, Venstre og KrF snarlig klargjøre om de har intensjoner om å snu i spørsmål om å gjennomføre reformen eller ikke og understreker at Arbeiderpartiet sitt syn står fast.

- Vi er for en reform, men vi er mot bruk av tvang. Derfor har Arbeiderpartiet stemt imot tvangssammenslåing to ganger i stortinget, sier Cecilie Myrseth.

Lar Troms bestemme

Finnmark Høyre sin gruppeleder på fylkestinget, Jo Inge Hesjevik, mener vedtaket Finnmark fylkesting gjorde torsdag er en beskjed om at Troms kan bestemme fremtidig organisering av den nye regionen.

- Å tro at stortingets vedtatt regionreform skal reverseres, eller at Finnmark ikke skal være en del av reformen, er fortvilende for det kommer ikke til å skje, sier gruppeleder Jo Inge Hesjevik.

Ødela muligheta

Han mener det fylkestinget i Finnmark nå har vedtatt er å levne til Troms å bestemme for Finnmark. Hesjevik mener Arbeiderpartiet i fylket sitt ødela muligheta de hadde i Finnmark for å få størst mulig innflytelse i den nye fellesnemnda

- Statsråden hadde ikke noe annet valg enn å endre forskriften og sammensetningen for å gjennomføre Stortingets vedtak. Det betyr at Troms får et flertall i nemda som gjør dem i stand til å ta beslutninger uten noen fra Finnmark til stede, sier Hesjevik.

- Beklagelig

Departementet endret torsdag sammeneslåingsforskriften etter at Finnmark sa nei til å delta, og fordeler antall medlemmer i fellesnemnda ut fra innbyggertall

– Jeg synes det er beklagelig at Finnmark fylkesting ikke vil være med å ta viktige og strategiske beslutninger i fellesnemnda. Finnmark er tjent med å delta i dette arbeidet, sier kommunalminister Monica Mæland i en kommentar.

Powered by Labrador CMS