TIL TROMS:Ådne Kolbjørnshus ble rekruttert til dansen gjennom Bygda Dansar i Oppland, og danser i dag både i Kartellet og Frikar. I 2017 etableres det nasjonale folkedansprosjektet i Troms. (Foto: Henrik Dvergsdal)
TIL TROMS:Ådne Kolbjørnshus ble rekruttert til dansen gjennom Bygda Dansar i Oppland, og danser i dag både i Kartellet og Frikar. I 2017 etableres det nasjonale folkedansprosjektet i Troms. (Foto: Henrik Dvergsdal)

Troms får nasjonalt danseprosjekt

Det nasjonale folkedansprosjektet Bygda Dansar har siden 2001 danset seg gjennom flere fylker, og høsten 2017 kommer det til Troms.

Publisert Sist oppdatert

Prosjektet rekrutterer unge dan­sere, gir opplæring og presente­rer flere forestillinger de tre årene det varer.

– Det er stor konkurranse om å få tildelt Bygda Dansar, og endelig har vi fått bekreftet at det blir oppstart i Troms høsten 2017, forteller Terje Foshaug i Folkemusikk Nord i ei pressemelding.

– Det har vært arbeidet over flere år med å få prosjektet til Troms, så nå er vi veldig fornøyd.

Det er danser og koreograf Sigurd Johan Heide, kjent fra Kartellet, som sammen med Foshaug har stått for søknaden, og Folkemusikk Nord vil være sentral i gjennomføringen av prosjektet. Bygda Dansar drives av Norsk senter for folkemusikk og folkedans (Sff) i Trondheim, Kulturdepartementet er inne med en million hvert av de tre årene, og Troms fylkeskommune er også med på spleiselaget.

Bygda Dansar appellerer til ungdom med interesse for dans, både gjennom det sosiale og det sceniske. I Bygda Dansar blir de veiledet av profesjonelle instruktører og utøvere innen folkedans og formidling.

– Dette er en unik mulighet til å utvikla seg som danser over flere år, og det er flere som har vært med i tidligere Bygda Dansar-prosjekt som i dag lever som profesjonelle folkedansere, sier Foshaug.

Lokale tradisjoner

Det er de lokale dansetradisjonene i Troms som vil få størst fokus gjennom prosjektet.

– Vi har mange dyktige dan­sere med både erfaring og utdanning, ikke minst gamle ildsjeler fra Tromsringen sin storhetstid, og disse vil være gode bidragsytere i Bygda Dansar. Vi har spennende danser å ta tak i, og vi har blant annet gjennom Kalottspel sine danseproduksjo­ner og Kartellet gjort oss mange erfaringer med det å lage forestillinger. Jeg tror derfor Troms er godt rustet til å få mye ut av prosjektet, slik at det blir et stort løft for hele fylket, sier Heide.

Så langt har prosjektet vært gjennomført i ni fylker. Roga­land har oppstart høsten 2016, og så er det altså Troms sin tur fra høsten 2017.

Powered by Labrador CMS