AVLYST: Sledehundeløpet Troms Quest må avlyses etter en konflikt arrangørene ikke er en del av. Her er det svenske Taisto Torneus som er i aksjon i et tidligere løp. Foto: Ivar Løvland
AVLYST: Sledehundeløpet Troms Quest må avlyses etter en konflikt arrangørene ikke er en del av. Her er det svenske Taisto Torneus som er i aksjon i et tidligere løp. Foto: Ivar Løvland

Troms Quest avlyst – har fått stopp fra grunneier i området

MÅLSELV: Sledehundeløpet Troms Quest ble avlyst i år grunnet koronapandemien. Nå setter en grunneier foten ned for neste års løp.

Publisert Sist oppdatert

– Vi synes selvsagt dette er veldig trasig, men vi er havnet som uskyldig tredjepart i en konflikt og kan ikke gjøre noe i denne saken, annet enn å beklage situasjonen vi er havnet i.

Det sier løpsleder Fredrik Harr Moen. Troms Quest har vært avviklet i mange år i Øverbygd med start fra Råvatn. Noen få avlysninger har de måttet tåle opp gjennom årene, men da av vær- eller føremessige årsaker. Sist vinter satte korona en effektiv stopper for løpet, men nå får de heller ikke arrangert neste års løp som etter planen skulle vært kjørt den tredje helga i januar.

Kvalifisering

Nå er det en konflikt mellom en grunneier og Målselv kommune som har ført til avlysninga. Sledehundeløpet skulle gå over denne eiendommen, og den er så stor at løpet ikke kan legges utenom denne.

– Vi hadde ikke noe annet valg enn å respektere grunneierens «nei» og måtte bare avlyse løpet. Det er synd, særlig for de som skulle bruke løpet til å kvalifisere seg til Finnmarksløpet senere i år, sier Fredrik Harr Moen.

Må ha løyve

Løpslederen sier de setter kjørernes sikkerhet aller høyest, og at de ikke bare kan endre traseen veldig, eller flytte løpet andre steder, uten å ha gjennomgått denne nøye. Til det kreves det skuterløyve, og det er ikke noe arrangørene makter å skaffe til nye løypetraseer på så kort tid. Verken i Målselv eller i andre kommuner.

– En skikkelig trase til løpet kan ikke kvalitetssikres uten at vi har kontrollert den skikkelig. Da må vi ha tillatelse til å kjøre skuter, og her i Målselv er det ingen møter i plan- og næringsutvalget på denne siden av nyttår, sier løpslederen.

Prøvd alt

Han er skuffet over at situasjonen har låst seg mellom den aktuelle grunneieren og kommunen, men er klar på at de bare må respektere at ting har blitt som det har.

«Dere skal vite at vi den siste tiden har prøvd og snudd hver en stein for å tenke alternativt, men det lar seg rett og slett ikke løse på kort varsel med tanke på byråkratiske ulemper. Vi kan ikke gjøre annet enn å respektere «bruksnekten» vi har fått. Så det er med tungt hjerte at jeg må meddele at det ikke vil bli mulig og arrangere Troms Quest i 2022», skriver arrangørene på sine Facebook-sider.

60 deltakere

Til nå er det rundt 40 påmeldte til neste års kjøring, og de vil nå få tilbakebetalt sin startkontingent. Løpslederen regner med at de til januar-løpet kunne fylt opp alle de 60 plassene som de hadde satt som maksgrense for antall deltakere.

– Det er synd at vi nå får to år på rad med avlysning. Det frykter jeg på sikt kan gå ut over rekrutteringa til sporten, sier Fredrik Harr Moen.

Løpsleder Fredrik Harr Moen beklager på det sterkeste at Troms Quest må avlyses på grunn av ei konflikt en grunneier har med Målselv kommune.

Kan måtte flytte

Han sier arrangørene hadde fått med seg flere lokale bedrifter som sponsorer og støttespillere til kjøringa i januar. Nå faller alt dette bort.

– Kan det bli aktuelt å flytte Troms Quest permanent bort fra området om ikke konflikten her lar seg løse på sikt?

– Vi må se på alle alternativ fremover, og permanent flytting vil være ett av dem vi må se på, sier Fredrik Harr Moen.

Ikke kommentere

Troms Quest har distanser fra 65 til 180 km, opp til 12 hunder i de største spannene.

Målselvs ordfører Bengt-Magne Luneng ønsker ikke å kommentere den angivelige tvisten som er bakgrunn for at grunneieren har satt en stopper for sledehundeløpet.

Powered by Labrador CMS