LEDER:

Turistene må betale

PÅ SENJA: Fra Bøvær i Berg kommune på Senja. Foto: Morten Kasbergsen
PÅ SENJA: Fra Bøvær i Berg kommune på Senja. Foto: Morten Kasbergsen

Med ujevne mellomrom melder media at turister er observert mens de uten blygsel gjør sitt fornødende i veikanten eller i hagene til folk. Ja, for ei tid tilbake var det til og med en turist som satt på huk og gjorde sitt fornødne midt på en fylkesvei på Senja.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

• Flertallet på Troms fylkesting vedtok i forrige måned en uttalelse som går på at Stortinget må gjøre det mulig for lokale myndigheter å innføre en turistskatt. Formålet er at kommunene og regionene som har mye turisme skal få mulighet til å legge forholdene bedre til rette for turister uten at det går utover tjenestetilbudet til innbyggerne. Fylkestinget peker på at Troms har blitt et populært turistmål gjennom hele året. Folk fra hele verden kommer hit for å oppleve storslagen natur, nordlys, vinter, mørketid og midnattssol. I takt med økninga i turiststrømmen øker behovet for investeringer i ulike typer infrastruktur. Det gjelder alt fra parkeringsplasser til skilting, toalett og søppelanlegg.

• Vi har tidligere tatt til orde for å innføre turistskatt i Norge. Derfor støtter vi uttalelsen fra fylkestinget fullt ut. Det er ei eksplosiv økning i turismen i vårt fylke både sommer og vinter. Samtidig er det mange distriktskommuner som ikke har økonomiske muskler til å investere i nødvendig infrastruktur til turistene. I hvert fall ikke uten at det går utover tilbudet til sine egne innbyggere. Det er mangelen på offentlige toaletter som er mest prekær. Med ujevne mellomrom melder media at turister er observert mens de uten blygsel gjør sitt fornødende i veikanten eller i hagene til folk. Ja, for ei tid tilbake var det til og med en turist som satt på huk og gjorde sitt fornødne midt på en fylkesvei på Senja. I tillegg bidrar turismen til forsøpling av naturen. Så ved innføring av turistskatt bør toaletter og søppelanlegg stå høyt på prioriteringslista til de som skal forvalte de nye inntektene. Opparbeiding av parkeringsplasser ved populære turistmål må være et annet prioritert tiltak.

• Nasjonal turistvei på Senja er på mange måter ei solskinnshistorie. Og samtidig et godt eksempel på konsekvensene av økt turisme. Den har bidratt til å trekke mange flere turister til Norges nest største øy. Det har spesielt Berg kommune fått merke. Ersfjordstranda med sin Gulldass, utkikkspunktet på Tungeneset med sin Milliondass og utkikkspunktet Magasuget ved Bergsfjorden uten dass har blitt svært populære stoppesteder for turister. I fjor var toalettutfordringene så store at det måtte settes opp seks festivaltoaletter rundt om i Berg. Det samme skal Berg kommune gjøre i år for å dekke toalettbehovet til de mange tilreisende.

• Ersfjordstranda har i løpet av få år blitt Senjas største campingplass. Det viser seg imidlertid at det er altfor lite med bare ett toalett på ei strand hvor det på varme sommerdager kan stå parkert over 100 biler i veikanten. I tillegg er Gulldassen der stengt om vinteren, noe som skaper problemer for de mange nordlysturistene. Nå skal det heldigvis bygges ytterligere tre toaletter på Ersfjordstranda. De skal være i drift hele året. Så når nøden er størst skal det være et toalett i nærheten. I hvert fall på Senjas mest populære campingplass.

• NHO Reiseliv er sterk motstander av å gi kommunene mulighet til å innføre turistskatt. «Det siste reiselivsnæringa trenger nå er enda en særskatt kommunepolitikerne kan øke som de ønsker», er mantraet fra det holdet. En slik tankegang er verken framsynt, løsningsorientert eller solidarisk med de mange kommunene som opplever et enormt trykk fra turister som reiselivsnæringa har lokket nordover. Lokalbefolkninga og turistene skal tross alt trives sammen. Da har vi mer sansen for Virke Reiselivs tilnærming til problemstillinga. De ønsker det de kaller «reisemålsbidrag» velkommen, men vil at inntektene skal øremerkes til å finansiere fellesgoder som trengs på grunn av turismen. Reiselivsnæringa og lokalsamfunnene er i samme båt. Da gjelder det å ro i takt og å samarbeide om å finne de beste løsningene. En turistskatt der reiselivsnæringa og kommunene i fellesskap avgjør hva inntektene skal brukes til er veien å gå. Det vil være mest bærekraftig for begge parter.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS