HUMP I VEIEN: Morten Nilsen og Sigmund Johansen har begge jobbet en stund for å få til en motorcrossbane på Johansens eiendom på Stormoen. Nå har det oppstått en liten hump i veien på grunn av Fylkesmannens klage. (Arkivfoto: Leif Stensland)
HUMP I VEIEN: Morten Nilsen og Sigmund Johansen har begge jobbet en stund for å få til en motorcrossbane på Johansens eiendom på Stormoen. Nå har det oppstått en liten hump i veien på grunn av Fylkesmannens klage. (Arkivfoto: Leif Stensland)

Tvil om motordisp

BALSFJORD: Fylkesmannen i Troms klager på Balsfjord kommunes vedtak der motorcrossklubben får dispensasjon til å bygge bane.

Publisert Sist oppdatert

Morten Nilsen og resten av gjengen i Laurasætra Motor­crossklubb har en god stund vært i gang med arbeidet med å få bygget en motorcrossbane på Laurasætra ved Stormoen.
Balsfjord kommune har vært positiv til initiativet med å få til en motorcrossbane i kommunen, og har beskrevet det som et godt tiltak for folkehelsa. Området der klubben ønsker å få bygget banen, er opprinnelig regulert som friluftsområde. Men forrige måned vedtok Balsfjord kommune å gi dispensasjon fra plansituasjonen på visse vilkår.

Klage

Denne dispensasjonen synes ikke Fylkesmannen i Troms noe om. Da Laurasætra motorcrossklubb søkte om dispensasjonen, an­befalte Fylkesmannen at Bals­fjord kommune sa nei til dispensasjonssøknaden.
«Vi anbefalte i brev av 4. mars i år at kommunen avslår søknad om dispensasjon fra plankravet i en sak hvor det bør være aktuelt å kreve konsekvensutredning. Vi uttalte at det i en sak som dette må utarbeides reguleringsplan for tiltaket, både av hensyn til støy, til samfunnssikkerhet og av hensyn til påvirkning av et område med Ramsarstatus», skriver Fylkes­mannen i sitt klagebrev til kommunen.
For nå har altså Balsfjord kommune gitt dispensasjon fra plansituasjonen, uten at det er gjort konsekvensutredning og støyanalyser på forhånd. Og det er foreløpig ikke utarbeidet noen reguleringsplan for motorcrossbanen.
«Vi kan heller ikke se at kommunen har vurdert om tiltaket krever reguleringsplan, jf. plan- og bygningsloven § 12-1 tredje ledd, eller vurdert om tiltaket omfattes av vedlegg 2 i Forskrift om konsekvensutredninger», skriver Fylkesmannen avslutningsvis i klagebrevet de nylig har sendt Balsfjord kommune.
Fylkesmannen påklager derfor kommunens avgjørelse hvor søknaden om dispensasjon fra plansituasjonen er innvilget på vilkår.

Forstår ikke

Plan- og næringssjef i Balsfjord kommune, Toril Ingvaldsen, har lest brevet fra Fylkesmannen. Hun forteller at grunnen til at kommunen ikke har foretatt regulering og gjort konsekvensanalyse, er at klubben kun har fått en midlertidig dispensasjon fra plansituasjonen.
– Grunnen til at det ikke er gjort noe slikt, er fordi vi ønsket å innvilge deres ønske om å starte opp nå. Det de har fått, er en midlertidig tillatelse, så må vi ha en reguleringsplan på plass innen to år, forklarer Ingvaldsen.
Akkurat dette er hun litt usikker på om Fylkesmannen har forstått.
– Vi har lest brevet opp og ned, og vi sliter faktisk litt med å skjønne hva de egentlig ber om. Vi har derfor bedt om å få et møte med Fylkesmannen, over telefon, for å avklare saken. Jeg lurer på om det de har noe å utsette på, er små tekniske detaljer eller om det er noe større siden vi sliter litt med å få tak på hva de egentlig sier, forklarer Ingvaldsen.
Hun sier kommunen kanskje ikke har formulert seg godt nok i vedtaket sitt, og at Fylkesmannen derfor ikke har forstått at det er snakk om en midlertidig tillatelse.
– Men hva skjer dersom motorcrossbanen nå påbegynnes, og så viser det seg ved en utredning at banen gir negative konsekvenser som støy?
– Hvis de setter i gang og ikke får gjennom reguleringsplanen, må de gå tilbake til slik området var opprinnelig. Jeg skjønner at Fylkesmannen mener at vi har forskuttert og tenker at dette går bra, så går det kanskje ikke bra likevel, sier plan- og næringssjefen.
Konsekvensen av Fylkesman­nens klage kan bli at hele saken må tilbake til politisk behandling.
– Det normale er at man regulerer før man setter i gang, men det er heller ikke uvanlig å gjøre det på denne måten, med en midlertidig tillatelse. Vi prøver å tilrettelegge så godt vi kan. Vi ønsker at dette skal gå rette veien i riktig tempo, sier Ingvaldsen til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS