NAURPARKPLANER I TRØBBEL: Næringssjef Lennarth Kvernmo og Bardu kommune sliter med å finne finansiering til fortsatt drift av Barnas naturpark. Kvernmo mener de kan bli tvunget til en betydelig omstrukturering og nedskalering av de planene de opprinnelig har hatt for naturparken.
NAURPARKPLANER I TRØBBEL: Næringssjef Lennarth Kvernmo og Bardu kommune sliter med å finne finansiering til fortsatt drift av Barnas naturpark. Kvernmo mener de kan bli tvunget til en betydelig omstrukturering og nedskalering av de planene de opprinnelig har hatt for naturparken.

Tvinges til å endre Barnas naturpark

BARDU: Barnas naturpark i Bardu slåss for å overleve. Nå har tiltaket fått et nytt avslag på søknad om pengestøtte.

Publisert Sist oppdatert

I hele vår har det pågått en kamp for videre eksistens for naturparken. Problemene tårnet seg opp etter at Klima- og miljødepartementet sa nei til å støtte videre drift.

Etter det har Barnas naturpark henvendt seg til flere aktører med spørsmål om støtte. Også til fylkesrådet i Troms der det er søkt om støtte fra en ordning for penger til rekruttering og kompetanseheving i landbruket.

Den søknaden er nå avslått.

Nei til 450 000

I et brev til Bardu kommune skriver næringsetaten i Troms fylkeskommune at søknaden for Barnas naturpark ikke vil bli prioritert, og begrunner det først og fremst med at de ikke ser spesielt stor landbruksmessig rekrutteringseffekt av støtte til naturparken. «Søknadsbeløpet er også betydelig i forhold til disponibel ramme for ordningen», skriver fylkeskommunen.

Som Nye Troms har skrevet tidligere i sommer, har Barnas naturpark søkt støtte for rundt én million kroner hos ulike aktører. Blant annet er det søkt om støtte fra en rekke kommuner, der flere allerede har avslått.

I Bardu formannskap er det uttrykt bekymring for naturparkens videre eksistens.

Søknadsbeløpet som nå er avslått fra fylkeskommunen, var på 450 000 kroner.

Mørke skyer

Næringssjef Lennarth Kvernmo i Bardu kommune sier de har prøvd å snu en rekke steiner for å finne finansiering for fortsatt drift av naturparken, men han innser at de nå igjen får seg et skudd for baugen.

Kvernmo mener at de nå kan bli tvunget til å omstrukturere og endre på naturparkkonseptet.

– Prosjektet er allerede nedskalert. Muligens må vi igjen se på ambisjonsnivået vårt og restrukturere ytterligere og nedskalere. Det er selvsagt synd og skuffende. For vi vet ikke helt hvordan vi skal komme i mål med de ambisjonene vi har. Ettersom dette er et «non profitt»-tiltak, kreves det selvsagt midler. Men vi må innse nå at det henger noe mørke skyer over naturparkprosjektet, sier Kvernmo.

Skuffet

Han forteller at det fra prosjektleder og prosjektansvarlig har vært jobbet hardt i det siste, også med tanke på møter med departementet der det fortsatt ligger en klage inne på departementets nei til videre finansiering.

– Vi venter på behandlingen av den klagen. Jeg er skuffet over departementet som har avslått søknaden. Det rimer ikke ut ifra de lovnader som ble gitt i forbindelse med Rohkunborri nasjonalpark. Barnas naturpark skulle bli et fyrtårn som formidler for å få flere barn og unge til å bruke og lære mer om naturen og friluftslivet. Planene var å bygge auditorium, bygge naturtårn inn mot nasjonalparken og bygge et fjøs i tilknytning til prosjektet, sier Kvernmo.

Nå må han bare innse at de sliter med å finne ut hvordan de skal angripe saken videre for å komme i mål med planene og visjonene.

Powered by Labrador CMS