BONUS: For nederlandske Tygo er Margrethe Biribakken Strand og Sigve blitt nesten som en del av en ny familie. Foto: Ivar Løvland
BONUS: For nederlandske Tygo er Margrethe Biribakken Strand og Sigve blitt nesten som en del av en ny familie. Foto: Ivar Løvland

Tygo (18) fra Nederland har fått en «bonusfamilie» etter ett år som utvekslingsstudent

TENNES: Forrige skoleår bodde nederlandske Tygo Meijerink hos familien Biribakken Strand på Tennes. Nå har utvekslingsstudenten vært tilbake på ferie hos «bonusfamilien» sin.

Publisert Sist oppdatert

UTVEKSLING

- Jeg har jo fått meg en ekstra familie som jeg er glad i. Da må jeg besøke dem, smiler den høyreiste 18-åringen fra Nederland.

Han kom høsten 2017 til Tennes i Balsfjord, og bodde hele skoleåret hjemme hos Margrethe Biribakken Strand og hennes familie på Tennes i Balsfjord, mens han gikk ett år på videregående skole i Nordkjosbotn.

- Dette er noe jeg anbefaler alle å gjøre. Ett år som utvekslingsstudent er utrolig fint og lærerikt, for alle, sier Tygo, på godt norsk.

Kunne fire norske ord

Han kunne fire ord norsk da han ankom Tennes. Ja, nei, kanskje og takk. Resten ble lært «the hard way», men det gikk overraskende lett for nederlenderen.

- Det er mange ord som er ganske like på nederlandsk og norsk, så jeg skjønte fort mange ord og hva det ble pratet om, sier Tygo Meijerink.

Rik opplevelse

Han var utvekslingsstudent gjennom AFS, American field service. De er av de største organisasjonene innen utveksling, og har som mål å gi flere kjennskap til andres kulturer og bryte ned barrierer. For familien på Tennes var dette deres andre student ett helt år. De hadde ei jente fra Portugal et par år tidligere.

For nederlandske Tygo er Margrethe Biribakken Strand og Sigve blitt nesten som en del av en ny familie.

- Det å kunne ha en utvekslingselev boende hos seg ett helt år, er virkelig noe vi anbefaler. Det gir oss alt annet enn penger. Man får en rik opplevelse, nye erfaringer, blir kjent med nye kulturer og ungdom, og en blir faktisk bedre kjent med egen familie og kultur på en ny måte når man har gjester fra andre land boende hos seg, sier Margrete Biribakken Strand.

Venner for livet

Hun anbefaler de som kan om å melde seg som vertsfamilie, særlig ettersom AFS Norge mangler familier til å ta imot alle studentene som ønsker seg til Norge for et skoleår.

- Vi sa den dagen Tygo kom til oss at han var fremmed den dagen, men at han dagen etter var en del av familien vår, sier Margrethe.

Og det fungerte så bra at navnet på den nederlandske gutten fortsatt står på postkassen. Sammen med navnet på portugisiske Patricia, som var der et par år tidligere.

- Man får et tett og varmt forhold til elevene, og vi har fått oss venner for livet gjennom disse studentene som har vært hos oss, sier Margrethe Biribakken Strand.

Et fantastisk år

De siste par ukene har Tygo vært tilbake på Tennes, sammen med sine foreldre.

- Jeg glemmer aldri dette året her. Det var helt fantastisk, sier 18-åringen.

Han hadde Norge som førstevalg på lista over land han ville reise til i utvekslingsprogrammet, og føler at det ble akkurat slik han hadde håpet på, og vel så det. Selv om Tennes og Balsfjord ikke akkurat er det samme som den nederlandske plassen han kommer fra. Etter eget utsagn en landsby, men egentlig en by på størrelse nesten med Tromsø by.

Pratet ikke med dem hjemme

- Det var litt uvant med det samme å komme til stille og rolige Tennes, men det gikk seg fort til, sier Tygo med et smil.

Så fort kom han i familiemodus med de fem i familien Biribakken Strand at det gikk seks uker før han i det hele tatt pratet med sin egentlige familie i Nederland under oppholdet.

- Men slik er det egentlig ofte, og det var AFS ganske klare på før vi fikk elevene til oss. De blir fort en del av familiene de kommer til, og det er heller slik at vertene holder kontakten med studentenes familie og forteller hvordan det går, sier Margrethe Biribakken Strand.

Anbefaler flere å bli verter

I Balsfjord er det få vertsfamilier som åpner dørene for studenter slik det familien på Tennes gjør. Biribakken Strand anbefaler alle som kan, om å melde seg som vertsfamilier.

Margrethe Biribakken Strand håper flere melder seg som vertsfamilier for utenlandske studenter.

- AFS Norge har 140 studenter som vil til landet, og så langt er det bare rundt halvparten som har fått sine verter. Men det er ingen ting å være redd for eller frykte med dette. Så lenge alle parter er velvillige og vil at dette skal fungere, så gjør det stort sett det. Og skulle det ikke være klaff med kjemien, så går det an å bytte vertsfamilier for studentene, sier Margrethe Biribakken Strand.

Alt på norsk

Hun roser den videregående skolen i Nordkjosbotn som er flinke til å ta ekstra godt vare på de utvekslingsstudentene som kommer til deres nedslagsfelt. Men undervisninga gikk bare på norsk, så det var bare for Tygo å prøve å henge med.

- Jeg måtte lære språket, og etter hvert gikk det veldig fint, sier han.

- På skolen prater mange elever lett engelsk med elevene. Derfor var vi veldig bevisste på at alt her hjemme gikk på norsk, slik at han skulle lære språket fortest mulig, sier Margrethe Biribakken Strand.

På overraskelsesbesøk

De overrasket sin utvekslingsstudent i fjor sommer da de plutselig satt i stua hjemme hos familien hans i Nederland en sommerdag han kom hjem fra jobb. Han ble så overrasket at han snudde i døra og kom inn en gang til, for å forsikre seg om at han ikke drømte.

- Det var litt av et syn da han kom inn, og vi fem satt der. Med det besøket fikk han vist oss sitt dagligliv, sier Margrethe Biribakken Strand.

Reiser kanskje ut

I familien på fem er det mellomste-mann Sigve som prater mest om å reise ut i verden som utvekslingsstudent. Han synes det har vært helt topp å ha en «bonus-bror», og utelukker ikke Nederland som et mulig utvekslingsmål.

Tygo og Sigve er nesten blitt litt "halvbrødre" etter utvekslingsåret til den nederlandske ungdommen hos familien på Tennes.

- Det var gøy da han kom, og veldig kjedelig da han dro. Tygo ble som en tredje bror for meg, sier 13-åringen.

Blitt nesten helt norsk

For Tygo er blitt nærmest norsk etter året som utvekslingsstudent med Tennes som bopel. Han har gått fjellturer til Fugeltind, han synes en tur til Balsokken bare er en snartur, han har vært med på turntreninger og drevet med det som ungdom ellers på landsbygda gjør. Og han synes ikke lenger at en biltur på halvannen time er noe problem.

- I Nederland kjører vi over halve landet på halvannen time. Her er det bare en helt normal kjøretur, ler Tygo Meijerink.

Jul i Norge

Margrethe Biribakken Strand og hennes familie hadde egentlig tenkt å ikke ha noen student det kommende skoleåret, men når AFS mangler så mange vertsfamilier, må de kanskje vurdere om de skal hjelpe til også det kommende året.

- Vi må i hvert fall ta en ekstra prat i familien omkring det, sier hun med et smil.

For nederlandske Tygo Meijerink har året i Norge satt varige spor. Han husker særlig forskjellen på den norske julefeiringa kontra den han er vant med fra hjemlandet:

- Her er det mye mer tradisjoner og gjøremål i tiden før jul. Kjempeflott og helt annerledes enn det jeg var vant til. Jeg hadde et fantastisk år i Norge, sier 18-åringen.

Powered by Labrador CMS