Målselv-ordføreren mener forsvarsplanen er godt nytt for Russland:

SKUFFET: Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng mener det eneste positive med langtidsplanen for Forsvaret er at 2. bataljon er tatt ut av møllposen. Foto: Vera-Lill Bjørkhaug (arkiv)
SKUFFET: Målselv-ordfører Bengt-Magne Luneng mener det eneste positive med langtidsplanen for Forsvaret er at 2. bataljon er tatt ut av møllposen. Foto: Vera-Lill Bjørkhaug (arkiv)

– Tynn suppe fra regjeringa

MÅLSELV: Bengt-Magne Luneng er langt fra imponert over den nye langtidsplanen for Forsvaret. Han mener regjeringa dukker unna spørsmålet om nye transporthelikoptre til Hæren.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er godt nytt for Russland! Langtidsplanen inneholder veldig mange ord og lite handling. Det er ei skuffende tynn suppe regjeringa serverer, sier ordføreren i Målselv.

Han mener forslaget til langtidsplan er så dårlig at han ikke helt skjønner hvordan regjeringa skal klare å bruke 16,5 milliarder kroner ekstra på Forsvaret fram mot 2028. Slik de legger opp til i planen.

– Jeg hadde et håp om at de skulle få til mer enn det de klarer å levere. På kort sikt ser det ikke ut til at de skal gjøre noe endringer, forteller Bengt-Magne Luneng.

Én positiv ting

Ifølge ordføreren er det eneste positive med langtidsplanen at 2. bataljon i Skjold leir blir tatt ut av møllposen. Ellers ser han ikke engang noe positivt med etableringa av en fjerde manøverbataljon i Brigade Nord. Ordlyden om manøverbataljonen i langtidsplanen er for ullen til at Luneng ser noen grunn til å slippe jubelen løs.

– Regjeringa kommer ikke engang med et tidsperspektiv på etableringa av den nye manøverbataljonen annet enn at det skal skje når den eksisterende strukturen er omvæpnet. Det betyr at arbeidet med å etablere den nye bataljonen neppe vil skje før i neste langtidsplanperiode etter 2024.

Luneng lurer også på hva flere av formuleringene i langtidsplanen i realiteten innebærer. Som for eksempel at det skal etableres en kadrebasert tung ingeniørbataljon.

– Vi har en tung ingeniørbataljon på Skjold. Hva vil etablering av en ny ingeniørbataljon bety for den? undrer ordføreren.

Han lurer i tillegg på hva de innebærer at det skal gjøres tilpasninger i infrastrukturen til Bardufoss flystasjon.

Nei til helikoptre

Luneng er også oppgitt over at regjeringa ikke har prioritert å gi dedikert helikopterstøtte til Hæren. Ikke engang i et lengre perspektiv er helikopterstøtte til Hærens avdelinger nevnt.

– I langtidsplanen dukker regjeringa unna spørsmålet om transporthelikoptre til Hæren ved å ikke nevne problemstillinga, mener han.

Det eneste stedet transporthelikoptre til Hæren er nevnt, er i et vedlegg til langtidsplanen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens kommentarer til planen. Der skriver forsvarssjefen: «Regjeringen vil erstatte de aldrende Bell 412 helikoptrene med en ny helikopterkapasitet som er bedre tilpasset spesialstyrkene. Dette er en helt
nødvendig modernisering og i tråd med min anbefaling. Regjeringen anbefaler derimot ikke helikopter til Hæren».

– Det er merkelig at de bruker tid og ressurser på å flytte de fleste Bell-helikoptrene til Rygge, for så ved første anledning si at helikoptrene ikke passer til spesialstyrkene, så de må erstattes. Det er håpløst at regjeringa ikke har funnet rom for å gi Hæren transporthelikoptre, avslutter Bengt-Magne Luneng.

Powered by Labrador CMS