UENIGE: Keth Bjørnsen (t.v.) og hennes Ap-kolleger er uenige med Terje Nyberget og Høyre om hvilken prosess som er riktig i forbindelse med kommunereformen. Foto: Malin C. S. Myrbakken
UENIGE: Keth Bjørnsen (t.v.) og hennes Ap-kolleger er uenige med Terje Nyberget og Høyre om hvilken prosess som er riktig i forbindelse med kommunereformen. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Uenige om kommunesammenslåing

BARDU: Alle har sin mening om regjeringas ønske om kommunesammenslåing. I Bardu er Høyre og Arbeiderpartiet uenige om prosessen mot en eventuell sammenslåing.

Publisert Sist oppdatert

Arbeiderpartiet og Høyre er ikke enige om arbeidet som skal gjøres før en eventuell kommune­sammenslåing i 2015. I Midt-Troms regionråd ble det avgjort at regionrådet ønsker å delta i utredningsarbeidet for å se om endring av kommune­strukturen bør gjennomføres for å få robuste kommuner med gode tjenestetilbud til innbyggerne. I formannskapet foreslo Høyre at Bardu kommune skal avslå vedtaket.

– Vi mener at regionrådets forslag er «waste of time». Vi må være proaktive, sier leder Terje Nyberget.

I stedet ønsker de at Bardu skal invitere Målselv, Salangen og Lavangen til å delta i en utredning om kommunesammenslåing. Denne utredningen fore­slås i to faser, og den første fasen skal klargjøre konse­kvenser av en sammenslåing innen økonomi, tjenesteyting, lokaldemokrati, kommunens rolle som samfunnsyter, arbeidsgiveransvar og overordnet kommunal planlegging. Deretter ser de for seg at konsekvensene for tjenesteytingen og sammenslåing av kommunene konkretiseres mer detaljert.

Vi mener at regionrådets forslag er «waste of time». Vi må være proaktive

For tidlig

Arbeiderpartiet er ikke overbevist av Høyres forslag.

– Ap sentralt har sagt at vi ønsker kommunereformen velkommen, men ønsker det ikke ennå. Å starte en stor utredning uten å vite hvilke premisser som ligger til grunn, vet jeg ikke om er riktig vei å gå så tidlig, sier Keth Bjørnsen.

Arbeiderpartiet ser at det kan bli en aktuell problemstilling i fremtiden, men ønsker å følge regionrådets vedtak på dette tidspunktet.

– Vi mener regionrådets initiativ er å skape klarhet i hvilke forhold som er viktige å ivareta og være i spill når man samler struktur, sier ordfører Arne Nysted.

Han forklarer videre at man vil stå klokere tilbake til å beslutte det Høyre allerede foreslår etter en slik utredning, og mener det er viktig å gå de rundene av hensyn til innbyggerne.

– Jeg beklager at dere ikke vil være med på en proaktiv holdning, sier Nyberget.

Han viser til at Høyres forslag er mer håndfast å ta videre i diskusjonen om kommune­sam­men­slåing, og at det er naturlig for Bardu å samarbeide med nabokommunene i første omgang. Han mener vedtaket til region­rådet vil forskyve prosessen med ett år, og gi mindre tid til å jobbe med kommunesammenslåinga.

– Jeg tror faktisk at Bardu kommune kommer i den situa­sjonen der de blir sparket inn i det, sier Nyberget.

Nedstemt

– Høyre har en klar strategi på å være proaktiv. Det er vel og bra, men vi hopper litt fort. Vi skal kjøre en god prosess og forventer at regjeringa gir tid til kommunene å finne ut av dette, sier Bjørnsen.

Hun mener Høyres forslag kan legge premisser uten å vite om det er gjeldende prinsipper.

– Det går for fort i forhold til det vi har behov for, sier Liv Marit Bobakk (Ap).

Hun viser til at regionrådets vedtak er å se på hvilke områder Bardu vil ha nytte av en kommunesammenslåing, noe som vil være nyttig ved en senere prosess om kommunalreformen. Med klart flertall i formannskapet ble Høyres forslag derfor nedstemt. Bardu kommune slutter seg til regionrådets vedtak og skal delta i utredningsarbeidet knyttet til regjeringens kommunereform.

– Jeg stiller meg meget und­ren­de til holdningen fra arbei­der­partiets side, sier Nyberget.

– Beklager at vi ikke er klar, men vi har tro på at vi er bedre rustet når vi ser på dette sammen med regionrådet, sier Nysted.

Powered by Labrador CMS