REKORDOPPTAK: Når UiT åpner dørene i august er det for rekordmange studenter. Pressefoto: UiT
REKORDOPPTAK: Når UiT åpner dørene i august er det for rekordmange studenter. Pressefoto: UiT

UiT har aldri tidligere gitt flere studieplass

UiT Norges arktiske universitet har i år gitt studieplass til over tusen flere studenter enn i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver vårt nordligste universitet, som har studiesteder i Tromsø, Alta, Harstad, Bardufoss, Kirkenes, Hammerfest, Narvik, Bodø, Mo i Rana og Svalbard, i ei pressemelding. Fredag 23. juli ble de nasjonale opptakstallene fra Samordna opptak offentliggjort. Der gikk det fram at UiT har tilbudt 8.647 studenter plass til høsten. På samme tid i fjor ga de studieplass til 7.602.

– Hele 9.809 studiesøkere hadde UiT som sitt førstevalg i år. Det er svært gledelige tall og en klar indikasjon på at kunnskap og utdanning er prioritert høyt i en pandemi-preget hverdag. Vi håper at så mange som mulig benytter muligheten til å studere ved verdens nordligste universitet, sier rektor Anne Husebekk i pressemeldinga.

Medisin på topp

Det studiet som hadde høyest poenggrense for å komme inn på, er medisinstudiet med ei poengrense på 68,0.

Det studiet som hadde flest antall søkere, er rettsvitenskap med 3.183 søkere. Her er det 1.393 søkere på ventelista.

Lange ventelister er det også for paramedisin-utdanninga, odontologi og psykologi.

– UiT har noen av landets mest etterspurte studier. Vi ser også at antall kvalifiserte søkere er svært høyt. Det er et kvalitetstegn at så mange setter UiT øverst på lista når de søker studieplass, sier Husebekk.

Sykepleie og lærer

I år var det totalt 3.761 søkere til de 335 studieplassene på sykepleierstudiet, som UiT tilbyr i Tromsø, Hammerfest, Harstad og Narvik. Det er dermed lange ventelister på samtlige studiesteder.

– Samfunnet har et stadig økende behov for kandidater innen helsevesenet. Det er derfor gledelig at vi får stadig flere kvalifiserte søkere til våre sykepleierutdanninger, sier Wenche Jakobsen, prorektor for utdanning ved UiT.

Også innen samlingsbasert barnehagelærerutdanning er det venteliste. Det er det derimot ikke for grunnskolelærer- og lektorutdanningene.

– Dette er ei utvikling vi har sett over tid. Behovet for lærere er stort og vi må fortsette arbeidet med å gjøre lærerutdanninga mer attraktiv – samtidig som yrket må få høyere status i samfunnet, sier prorektor Wenche Jakobsen.

Nettstudier

Blant studiene som er de mest populære, finner vi også nettstudier. Årstudium i ledelse i Alta hadde 3.053 søkere til sine 800 plasser, mens bachelor i økonomi og ledelse hadde 1.951 søkere. Også det studiet har base i Alta.

– At så mange søker til nettbaserte studier kan være knyttet til pandemien vi har stått og fortsatt står i. Vi tror nok en del ønsker å styrke kunnskapsgrunnlaget sitt som følge av den usikkerheten og de endringene vi ser i arbeidsmarkedet som følge av pandemien, men også som følge av endringene i arbeidslivet i det grønne skiftet. Uansett årsak er det selvsagt svært gledelig at så mange ser til UiT når det kommer til høyere utdanning, sier rektoren.

Powered by Labrador CMS