TALSMANN FOR HÆREN: Ifølge oberstløytnant Ole Johan Skogmo er det gjort observasjoner av uidentifiserte droner i området mellom Bjerkvik og Nordkjosbotn. Foto: TORGEIR HAUGAARD, FORSVARET
TALSMANN FOR HÆREN: Ifølge oberstløytnant Ole Johan Skogmo er det gjort observasjoner av uidentifiserte droner i området mellom Bjerkvik og Nordkjosbotn. Foto: TORGEIR HAUGAARD, FORSVARET

Ukjente droner overvåket militærøvelse

MÅLSELV: Under øvelse Rein 2 er det gjort flere enn ti observasjoner av uidentifiserte droner over øvingsområdene. De fleste observasjonene er gjort i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo, sier til Nye Troms at det er observert uidentifiserte droner over øvingsområdene i både Nord-Norge og Sør-Norge. Øvelse Rein 2 startet 14. november og blir avsluttet i dag. Totalt deltar 5000 soldater og befal i øvelsen, deriblant om lag 200 amerikanske marineinfanterister. Øvelsen har funnet sted i Østerdalen i Sør-Norge og i Indre Troms. Den har blitt ledet fra Bardufoss-området.

– Gjennom øvelsen har Forsvaret totalt registrert flere enn ti tilfeller av uidentifiserte droner. De fleste observasjonene ble gjort i nord. I vårt område strekker observasjonene seg fra Bjerkvik i sør til Nordkjosbotn i nord, sier Skogmo.

Ifølge talsmannen ser Forsvaret svært alvorlig på den ulovlige droneflygninga. Det dreier seg om fotografering og filming av militær øvingsaktivitet som ikke skal synliggjøres fra lufta på den måten en drone kan. Dessuten kan slik flygning medføre en sikkerhetsrisiko for militært personell både på bakken og i lufta.

– Når vi øver, har vi selv ting i lufta. Det kan være droner, helikoptre og fly. Spesielt for helikoptre som flyr lavt og fort utgjør droner en potensiell alvorlig trussel. Blir helikoptre truffet av droner, kan det i verste fall få fatale følger. Det tenker nok ikke alle på i sin iver etter å få gode bilder.

Eksplosivt marked

Forsvaret jobber nå med å kartlegge hvem som drev dronevirksomhet under øvelse Rein 2. Det som synes klart, er at militærøvelsen har vært interesseområdet til dem som har operert dronene.

– Det er slik vi har oppfattet det når vi har vært ute. Overflygningene har vært relatert til militær aktivitet, og ikke til noen spesiell tid på døgnet. Det virker som om alle typer militær aktivitet har vært av interesse for dem som opererer dronene, sier Ole Johan Skogmo.

Det er ikke et nytt fenomen at droner følger militær øvingsvirksomhet i Norge, men ifølge oberstløytnanten har omfanget vokst til nye høyder under Rein 2.

– Vi er klar over at det private markedet for droner har eksplodert i det siste. Det gjør at den rent private bruken gir andre aktører muligheten til å benytte den sivile trafikken til å kamuflere egen aktivitet.

Talsmannen regner med at Forsvaret vil klare å identifisere hvem som står bak droneflygningene. På spørsmål om han kan utelukke at det er andre land som står bak flygningene, svarer han:

– Hvis du tenker det tabloide i det, så vet vi ikke det. Vi jobber som sagt med å kartlegge hvem som har fløyet.

Vurderer mottiltak

Ole Johan Skogmo viser til at sivilt deles droner inn i tre kategorier. De som veier opp til 2,5 kilo, de som veier opp til 25 kilo, og de som er over 25 kilo. Det er ulike typer sertifikater og terskler for å fly de forskjellige kategoriene. I utgangspunktet er det vanskelig å si hvor store droner som er observert under øvelse Rein, men det skal dreie seg om droner av varierende størrelser.

– For oss er det viktig å finne ut om de som driver med slik droneflygning, er eventyrlystne ungdommer eller hobbybaserte voksne. Eller om det er organisasjoner eller nasjoner om ønsker å bruke dette verktøyet for å innhente informasjon om det vi driver med, sier oberstløytnanten.

Han er klokkeklar på at Forsvaret ikke kan sitte stille og se på at droner blir brukt til å overvåke militær aktivitet. Det må iverksettes mottiltak, og Forsvaret utreder nå hvilke mottiltak de skal sette i verk.

– Vises dronene på radar?

– Forsvaret ser dem, svarer talsmannen.

Skogmo legger til at Forsvaret har ei innstendig oppfordring til folk som innehar droner om å vise respekt for den aktiviteten som drives under øvelser. I verste fall kan dronene sette liv og helse i fare.

Svensk øvelse også overvåket

Torsdag ble det kjent at en eller flere droner nylig overvåket en svensk marineøvelse i Østersjøen. Avisa Dagens Nyheter har kilder på at de svenske fartøyene var klar til å skyte mot de uidentifiserte dronene, men at det ikke ble gjort.

– Vi kan bekrefte observasjonene. Men hva det var, og i hvor stor utstrekning, kommer vi ikke til å gå inn på, sier pressesekretær Jesper Tengroth i det svenske forsvaret til avisa.
Dronene eller dronen som ble observert over Østersjøen under den svenske øvelsen, skal ha hatt posisjonslys som vistes i mørket.

Powered by Labrador CMS