VELGER POLITIKKEN: Selv har nyvalgt leder i Troms KrFU, Nikolai Berglund Skogan, ei målsetting om engang å bli landets nye samferdselsminister.
VELGER POLITIKKEN: Selv har nyvalgt leder i Troms KrFU, Nikolai Berglund Skogan, ei målsetting om engang å bli landets nye samferdselsminister.

Ung KrF-leder ber ungdom engasjere seg

BALSFJORD: Nikolai Berglund Skogan ble sist helg valgt til ny leder i Troms Kristelig Folkepartis ungdom. 16-åringen vil at flere på hans alder skal engasjere seg i politikken.

Publisert Sist oppdatert

Med pappa Widar Skogan (50) på topp Troms KrF-lista for høstens fylkestingsvalg og med søstera Sunniva Berglund Skogan (24) på fjerdeplass, er det liten tvil om hvilket politisk parti familien Berglund Skogan velger.

Mens pappa satt som leder for Troms Kristelig Folkepartis ungdom for flere år siden, overtok Nikolai stafettpinnen etter søstera Sunniva som har sittet som leder siden 2011. Det var imidlertid ingen selvfølge at han skulle følge deres fotspor.

– Jeg må være så ærlig å si at da jeg bestemte meg for å engasjere meg i politikken, var ikke KrF førstevalget. Etter mange og lange diskusjoner med min søster og min far innså jeg likevel at Kristelig Folkeparti er det partiet som har den beste politikken i dag, sier Nikolai Berglund Skogan.

Store ambisjoner

De to siste årene har han sittet i Balsfjord ungdomsråd. I dag er 16-åringen medieansvarlig i ungdomsrådet. Ambisjonene som politiker er derimot langt større.

– Ja, jeg må innrømme at jeg har store ambisjoner. Målet er å få KrF til å vokse og bli et langt større parti enn i dag. Jeg ser gjerne for meg en fremtid på Stortinget. Årene vil vise hva som skjer, men jeg har som mål å bli samferdselsminister før jeg gir meg i politikkene.

Han mener det er viktig å være fremtidsrettet.

– Da togforbindelse er viktig, blir bygging av jernbane fra Narvik til Tromsø noe vi må og skal prioritere. I tillegg må vi sørge for å få bedre veier ute i distriktene, sier den ambisiøse 16-åringen fra Hamnvåg.

– Så du går ikke med en drøm om å bli balsfjordordfører?

– Jeg går nå siste året på grunnskolen. Den videre skolegangen tenker jeg innen noe med jus. Advokat eller jurist er noe jeg kan tenke meg å bli. Om jeg kan tenke meg å bli ordfører i min hjemkommune, må jeg si at det er avhengig av hvor jeg blir værende i framtiden, både med tanke på skolegang og jobb, sier Nikolai.

Vil ha mobbeombud

Inntil videre blir jobben som ny leder av ungdomspartiet i fylket aller viktigst.

– Det er et veldig stort ansvar å være leder av ungdomspartiet, men jeg føler at jeg er klar til rollen. Søstera mi satt som leder i fire år, og hun er en stor inspirasjon for meg. Hun er veldig flink med plan­legging, skolering og debattering. Heldigvis sitter hun fortsatt i styret, så jeg kan få god hjelp hvis det blir behov for det, sier Nikolai.

Troms KrFU skal også prioritere skolering. Ungdoms­partiet vil ifølge Berglund Skogan være godt forberedt til skolevalgdebattene i forbindelse med høstens kommune- og fylkestingvalg.

– Utenom jernbanebygging fra Narvik til Tromsø blir ansettelse av mobbeombud i Troms ei sak som partiet vil prioritere. Det er realistisk å få til. Erfaringen fra Buskerud som har mobbeombud, er veldig god og har gitt positive resultater, sier han.

Ønsker større engasjement

At 16-åringen er engasjert, er det liten tvil om, et engasjement han gjerne hadde sett hos flere ungdommer.

– Det er viktig å bry seg. Etter min mening er det altfor lite ungdommer som engasjerer seg i politikken i dag. Det er i politikken det skjer, og det er der samfunnet styres og viktige avgjørelser tas. Etter min mening er det viktig med samfunnsengasjement. Jeg oppfordrer derfor ungdom til å engasjere seg i politikken, sier Nikolai Berglund Skogan.

Powered by Labrador CMS