GLADE FOR JOBBMULIGHETER: Tonje Nilsen, Hanne Sofie Vangen og Helle-Iserine Staff synes det er topp at de får muligheten til å jobbe i helger. De tror det ikke er så mange som ønsker seg 100 prosentstillinger, med helgejobb.
GLADE FOR JOBBMULIGHETER: Tonje Nilsen, Hanne Sofie Vangen og Helle-Iserine Staff synes det er topp at de får muligheten til å jobbe i helger. De tror det ikke er så mange som ønsker seg 100 prosentstillinger, med helgejobb.

Ungdommen vil ha småstillingene

NORDKJOSBOTN: Denne uka har en stillingsannonse fra Balsfjord kommune blitt spredt som ild i tørt gress i sosiale medier og aviser.

Publisert Sist oppdatert

En stillingsannonse der det utlyses 20 forskjellige stillinger hos Balsfjord bo- og servicesenter har de siste dagene blitt delt på sosiale medier, og blitt skrevet om i flere landsdekkende aviser. I annonsen kommer det fram at de aller fleste stillingene som lyses ut, har stillingsprosenter på mellom 11 og 30 prosent. På Facebook og i avisenes kommentarfelt har kritikken haglet mot annonsen, og flere kaller det sosial dumping og utnytting.

Skjønner ikke kritikken

Det er likevel ikke alle som er enige i kritikken som har kommet Balsfjord kommunes vei. Helle-Iserine Straff, Tonje Nilsen og Hanne Sofie Vangen går alle sammen helse- og oppvekstfag på Nordkjosbotn videregående skole, med mål om å bli helsefagarbeidere.

– Vi har diskuterte dette i klassen vår og med lærerne våre. Vi klarer ikke å forstå den kritikken som har kommet mot Balsfjord kommune i denne saken på grunn av stillingsprosentene, sier de tre jentene.

To av dem jobber på Balsfjord bo- og servicesenter. Staff i en 11 prosentstilling hvor hun jobber i helgene, og Vangen som tilkallingsvikar. Førstnevnte har søkt på en av stillingene i annonsen, som er et par prosent høyere enn den hun har i dag.

Fint for ungdom

De tre mener at lave stillingsprosenter som innebærer litt helgejobb, er midt i blinken for ungdom som dem selv som holder på å utdanne seg innenfor helse.

– Stillinger som dette er en super mulighet for ungdom som oss, som ønsker seg en fot innenfor arbeidslivet, sier jentene.

De mener at det faktisk er helt nødvendig at de får et innblikk i hva yrket de har valgt seg, går ut på, før de skal ut i praksis og lærlingtid.

– Det er mange som tror at slike assistentstillinger kun går ut på at man skal hjelpe de eldre når de er på do, men sånn er det jo ikke. Hvis flere unge hadde fått se det, hadde kanskje flere valgt å gå helsefagarbeider framfor å velge andre retninger, sier Staff.

Selv begynte hun først som miljøassistent, der hun hjalp til på kjøkkenet på sykehjemmet.

– Seinere spurte jeg om muligheten til å få jobbe i pleien i stedet for på kjøkkenet, så fikk jeg det, sier Staff.

Skryter av kommunen

De tre elevene mener at Balsfjord kommune er flink til å la ungdom slippe til i arbeidslivet, spesielt i helsesektoren. De forteller at de har elever i klassen fra andre kommuner, som ikke lar unge under 18 år få slike stillinger som de får i Balsfjord. På sykehjemmet på Storsteinnes gjør de yngste ansatte stort sett det samme som resten.

– Det eneste vi ikke gjør, er å gi medisin, men vi skal få medisinkurs snart. Da gjør vi akkurat det samme, sier jentene, som er fornøyd med å få slippe til.

– Arbeidserfaring er veldig viktig i vår utdanning, og disse stillingene som har fått så mye kritikk, er stillinger som virkelig møter ungdommens behov, sier de kommende helsefagarbeiderne.

Powered by Labrador CMS