Unge voksne i Bardu tjener mest i Norge

BARDU: Ferske tall viser at personer mellom 17 og 34 år bosatt i Bardu kommune har Norges høyeste inntekt. Målselv er også på Topp 10.

Publisert Sist oppdatert

Brutto medianinntekt for personer mellom 17 og 34 år i Bardu kommune ligger på 342 200 kroner (2015-tall), viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er altså landets høyeste sum i denne statistikken. I Målselv kommune er den på 295 800 kroner, mens Balsfjord lander på 255 900 kroner.

Median = den i midten

Om vi lister opp samtlige unge voksne i Norge etter høyeste bruttoinntekt, finner vi den midterste med 232 200 kroner. Da er selvsagt alle med, både studenter og arbeidere. Denne midterste personen har det som man kaller medianinntekten i Norge. Den er bedre å måle etter enn gjennomsnittsinntekt, da sistnevnte kan gi et svært feilaktig bilde på steder med en og annen styrtrik beboer. Bruttoinntekt er både lønn, kapitalinntekter og det man drar inn før skatt.

Medianinntekten i Bardu er dermed hele 110 000 kroner høyere enn den norske. Det er over 47 prosent differanse. I Målselv kommune er den 63 600 kroner høyere, som er 27 prosent mer enn den norske. Balsfjord er også et stykke foran, nærmere bestemt 23 700 kroner – 10,2 prosent.

Går rett i jobb

Det er ikke de «tradisjonelle» kommunene som ligger øverst på inntektstoppen når man bryter opp befolkningen etter alder på denne måten. Normalt er det Bærum, Asker, Sola og Oppegård som topper «all over»-tabellen, der alle aldersgrupper er med.

Men når man kun tar ut unge voksne mellom 17 og 34 år i tabellen, får vi mange kommuner med primærnæringer som jordbruk og fiske på toppen. Også kommuner som preges av aktivitet fra Forsvaret kommer høyt opp. Dessuten kommuner knyttet til olje og gass. Unge voksne som ikke tar høyere utdannelse, går rett i arbeid, og kommunene får således høyere inntektsnivå blant de yngste.

Forsvarskommune helt øverst

Helt øverst på listen finner vi altså Bardu kommune. Her finner vi jo Setermoen, som etter alle solemerker drar dette opp. Den store fiskerikommunen Hammerfest i Finnmark er på andreplass med 315 600 kroner. Frøya i Sør-Trøndelag er også stor på fiske, og dette fører tilsynelatende kommunen opp på tredjeplass. Videre finner vi Time på Jæren på fjerdeplass, en kommune som har betydelig landbruk og husdyrhold.

Bardu topper, mens Målselv er oppe på en tiendeplass og Balsfjord på en 82, plass. Helt sist i Troms finner vi Salangen kommune, der den midterste personer mellom 17 og 34 år har en bruttoinntekt på 117 400 kroner. Den midterste personen i Troms har en inntekt på 233 900 kroner. Så det er svært store forskjeller fra kommune til kommune i denne statistikken.

Aller sist i Norge finner vi Stor-Elvdal kommune i Hedmark, der nivået ifølge SSB kun er på 86 000 kroner.

Bedre vekst i Indre Troms

Utviklingen siste fem år viser at den midterste personen mellom 17 og 34 år har hatt en vekst på 14,3 prosent i Norge. I Troms har det vært en økning på 16,5 prosent fra 2010 til 2015, mens det i Bardu kommune har vært en vekst på nesten 31 prosent i denne perioden. Så her har utviklingen vært en del bedre de siste fem årene. I Målselv kommune har det vært en oppgang på drøyt 27 prosent, og i Balsfjord hele 32 prosent. Hele Indre Troms trekker således utviklingen godt opp.

Powered by Labrador CMS