Usant mantra om forskjeller

Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)
Foto: Kari Anne Skoglund (arkiv)

I valgkampen sender sosialistsida på repeat at «lønnsforskjellan mellom folk er blitt større: de rike blir rikere, de fattige blir fattigere, og sånn kan vi ikke ha det…»  Men er det sant?

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Ja, i verden er det slik, men ikke i Norge: Tall fra SSB (inntekt etter skatt per forbruksenhet) viser at ulikhetene har gått ned siden 2015. Ikke opp! Forskjellene er altså ikke blitt større i denne regjeringsperioden. Arbeiderpartiet hevdet i mai i Klassekampen at de fleste husholdninger kunne ha vært en million rikere uten dagens regjering, men regnestykket var feil. De hadde summert formue fra år til annet over sju år som om det var inntekt. Avisas artikkel ble endret etter innvending fra Faktisk.no.

Ulik lønn vil det fortsatt være med forskjellig jobb og ansvar, men det er ikke ulikhetene som er selve problemet, det er fattigdom. Den skulle Kristin Halvorsen fjerne «med et pennestrøk» allerede i 2005. Det var ikke så enkelt, men både rød og blå side må fokusere mest på å gi mer til dem som trenger det mest.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS