LOKAL PRODUKSJON: I mer enn tre tiår har bunadssølvet til Bardu- og Målselvbunaden blitt produsert i Målselv. Husflidslagets leder Ruth Tollefsen håper de klarer å finne noen lokalt som kan produsere det når Målselv Sølvsmie legger ned.
LOKAL PRODUKSJON: I mer enn tre tiår har bunadssølvet til Bardu- og Målselvbunaden blitt produsert i Målselv. Husflidslagets leder Ruth Tollefsen håper de klarer å finne noen lokalt som kan produsere det når Målselv Sølvsmie legger ned.

Usikker framtid for Målselv-sølvet

BARDUFOSS: Siden tidlig 1980-tall har det godkjente bunadssølvet til Bardu- og Målselvbunaden blitt produsert i Målselv. Nå jobber Målselv husflidslag for at produksjonen skal få fortsette i lokalmiljøet.

Publisert Sist oppdatert

I 1981 ble Målselv Sølvsmie på Karlstad etablert av Per Bjørnar Tangen og Gunhild Tangen. I forbindelse med etableringa ble de forespurt av Målselv husflidslag om å utarbeide et forslag til sølv for kvinnebunaden til Bardu og Målselv. Forslaget ble godkjent, og siden da har de produsert godkjent bunadssølv for kvinnebunaden og etter hvert herrebunaden. Men nå er de i en prosess hvor de skal legge ned drifta. I den forbindelse er det Målselv husflidslag som skal kjøpe produksjonen fra sølvsmia. Ruth Tollefsen i Målselv husflidslag håper de klarer å holde produksjonen lokalt, men utfordringa er å finne en smed som kan utføre arbeidet.

– Det er veldig få lokale sølvsmeder. Vi vet ikke av noen i Målselv, og vet om én i Bardu, sier Tollefsen.

De har søkt om økonomisk støtte fra kommunene og Innovasjon Norge for å starte på et forprosjekt for å avklare om de har økonomi og mulighet til å produsere sølvet lokalt. Bardu kommune vedtok forrige uke å støtte dem med 15 000 kroner til dette arbeidet. Tollefsen understreker at de er helt i startfasen, og at det derfor er vanskelig å si om det lar seg gjøre å holde produksjonen i Målselv eller Bardu. Håpet er at det lar seg gjøre.

– Vi har følelser for bunaden. Vi produserer og syr den i Måls-elv, og vi vil at sølvet også skal produseres her for å få en helhetlig pakke, sier Tollefsen.

Opplæring

Husflidslaget er en ideell og frivillig organisasjon som er basert på medlemmer. De har derfor behov for økonomisk støtte for å kunne gjennomføre forprosjektet. Mange produserer sølv til bunader her til lands, men det er kun sølvet som produseres på Sølvsmia, som er det godkjente sølvet for Bardu- og Målselv-

bunaden. I verste fall må de sende produksjonen til et annet sted i landet.

– Det er altfor mye som flagges ut av tradisjonelt arbeid på husflidsida. Det vil vi ikke være med på. Så vi jobber fortsatt for å ha det her i området. Det er vårt hjertebarn, sier Tollefsen.

Målselv Sølvsmie skal fortsette å produsere sølvet fram til husflidslaget kommer fram til en løsning. Det setter Tollefsen stor pris på.

– Vi er så glad for at sølvsmia fortsatt produserer, slik at folk kan få det riktige sølvet til bunaden, sier hun.

Per Bjørnar Tangen har smidd bunadssølvet helt siden starten og bekrefter at han vil fortsette å produsere fram til de finner noen som kan drifte smia. Så lenge øyesynet er i behold, vil han være til hjelp.

– Jeg har sagt meg villig til å lære opp en som eventuelt har kjennskap, evner og interesse for det, sier han.

Tangen forklarer at det er mulig å finne folk sørpå som kan overta produksjonen, men skjønner at husfliden ønsker å ha det lokalt. Også han håper de klarer å finne noen. Nå leier de lokalet i fjøset der smia er, og han forklarer at eierne er villige til å leie ut til en ny smed.

– Der er det utstyr, og lokalene er greie. Jeg håper de finner noen med interesse og anlegg for det, sier Tangen.

Målselv husflidslag tar gjerne imot tips om aktuelle sølv- eller gullsmeder de kan ta kontakt med.

Powered by Labrador CMS