Nyskolen i Bardu:

NYSKOLEN: Koronasituasjonen vil ikke gjøre bygging av nyskolen dyrere for kommunen. Hent AS må ta eventuelle ekstrakostnader i så måte. Foto: Privat
NYSKOLEN: Koronasituasjonen vil ikke gjøre bygging av nyskolen dyrere for kommunen. Hent AS må ta eventuelle ekstrakostnader i så måte. Foto: Privat

Utbyggeren tar koronarisikoen

BARDU: Om situasjonen endrer seg på grunn av koronapandemien, blir kostnadene for bygging av nyskolen uendret for kommunen sin del.

Publisert Sist oppdatert

Det ble slått fast under behandling av skolesaken i kommunestyremøtet torsdag. Regina Alexandrova (H) hadde på forhånd stilt en rekke skriftlige spørsmål til ordføreren om risikoen ved å bygge nyskolen. Hun var spesielt opptatt av de økonomiske følgene av koronautbruddet.

For å støtte seg på kontraktsmessige spørsmål ble prosjektleder Tore Lorentzen i BP3 prosjekt AS satt til å besvare noen av dem. Utbyggeren som ble valgt til å bygge skolen, er som kjent Hent AS.

– Hent skal inn i en fastpriskontrakt, og denne prisen endres ikke av koronaepidemien. Det er utgangspunktet for at jeg er lite bekymret. Vi har en fastpriskontrakt, korona eller ikke, sa han.

Utbyggerens ansvar

Alexandrova lurte blant annet på om endring av arbeidskraft ville påvirke kostnadene.

– Arbeidskraft er entreprenørens ansvar. Hvis Hent i vårt tilfelle har problemer med å få tak i personell som skal gjøre grunnarbeidet, er det ikke vårt problem. Hent skal levere et skolebygg til en kostnad og en framdrift som er fastsatt. De problemene de støter på, uansett hva det måtte være, er deres eget problem, sa Lorentzen.

Det sammen gjelder tilgang på varer og tjenester. Bardu kommune har ikke valgt hvor entreprenøren skal hente sine leveranser.

– Hvis Hent har valgt å hente vinduer fra Latvia, er det Hent sitt problem, ikke vårt, sa han.

Det samme med reiserestriksjoner for arbeiderne på anlegget. Dermed er også karantene entreprenørens ansvar.

– Vi har ikke bestemt hvor entreprenørene til Hent skal komme fra.

Men Lorentzen sa kommunen må være klar over at ved spesielle restriksjoner ut over myndighetspålegg, for eksempel dersom Bardu kommune av en eller annen grunn skulle velge å stenge byggeplassen, vil det medføre en betydelig økonomisk risiko.

– Hvis man skulle komme til et punkt ut over sommeren og høsten der man vurderer å stenge byggeplassen og få unna folk der, kan man ikke uten videre gjøre det, sa han.

Når det gjelder manglende leveranser fra underleverandører, risikerer kommunen heller ingen økonomiske konsekvenser.

– Det er Hents ansvar. Det gjelder også konkurs hos underleverandør, sykdom og annet fravær, sa prosjektlederen.

Reservemargin

I sannsynlighetsvurderingen av de totale kostnadene for skolebyggingen har kommunen holdt seg til P85-estimatet, som er en standard for budsjettering av større offentlige byggeprosjekter. Det innebærer at man opererer med en margin om uforutsette kostnader av forskjellige grunner skulle inntreffe. For nyskolen er det tatt høyde for at denne marginen kan bli på 30 millioner i tillegg til grunnprisen, noe som vil medføre ekstra årlige finanskostnader i etterkant på 1,35 millioner. Rådmann Håvard Gangsås mente prosjektet mest sannsynlig vil holde seg godt innenfor P85-estimatet.

Powered by Labrador CMS