Høyres forsvarspolitiske talsperson:

HAR HELIKOPTERDØRA PÅ GLØTT: Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen
HAR HELIKOPTERDØRA PÅ GLØTT: Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

– Utelukker ikke helikoptre til Hæren

MÅLSELV: Hårek Elvenes avviser ikke at Hæren kan få dedikert helikopterstøtte, men påpeker at det er altfor tidlig å forskottere nye helikoptre.

Publisert Sist oppdatert

Som Høyres forsvarspolitiske talsperson vil Elvenes spille en sentral rolle i forhandlingene om den nye langtidsplanen for Forsvaret. Forhandlingene starter i mai. Han er klar på at helikoptre til Hæren kommer til å bli vurdert på lik linje med andre behov.

– Jeg utelukker ikke at transporthelikoptre til Hæren kan bli et resultat av forhandlingene. Men det er også andre behov som skal dekkes som har like høy prioritet sett fra forsvarssjefens ståsted, sier Elvenes.

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes.

Blant de andre behovene er forsterket luftvern, mer personell og mineryddersystem. Samtidig påpeker han at ettersom det skal kjøpes inn nye helikoptre til spesialstyrkene, vil det være naturlig at man også ser på mulighetene for å kjøpe noen flere helikoptre for å dekke Hærens behov.

Dissens om behovet

Elvenes har merket seg at enkelte fagmilitære mener at Hærens helikopterbehov kommer til å bli mindre når Brigade Nord blir mekanisert. Samtidig anbefalte forsvarssjefen i sitt laveste alternativ i det fagmilitære rådet at det blir anskaffet helikoptre til Hæren.

– Hærsjefen har sagt at behovet for helikopterstøtte ikke blir mindre selv om Brigade Nord blir mekanisert. Hva sier du til det?

– Jeg har registrert at hærsjefen har sagt det. Jeg registrerte også at det sto i landmaktutredninga da vi behandlet den at en mekanisert brigade vil ha et mindre behov for helikopter enn den nåværende brigaden. Men det er en diskusjon som er tilbakelagt. Nå har forsvarssjefen konkludert med at også en mekanisert brigade har et visst helikopterbehov. Da må vi lene oss på det rådet, men Hærens behov må konkurrere med en del andre behov, svarer Elvenes.

Ingen motkrefter

Alt i alt mener Høyres forsvarspolitiske talsperson at man må være sikker på at nye helikoptre til Hæren er det som trengs for å forsterke den nye langtidsplanen. Det vil si at det fagmilitært kan begrunnes at helikoptre er den første tilleggsinvesteringa som skal gjøres.

– Jeg har ikke registrert noen motkrefter mot å gå nærmere inn på å styrke Hæren med helikoptre, påpeker han.

Elvenes mener det er viktig at den nye langtidsplanen blir fullfinansiert. Ifølge han vil det være uheldig hvis det det skapes ett flertall for langtidsplanen i Stortinget og ett annet flertall for statsbudsjettet. Derfor ønsker han bred politisk enighet som langtidsplanen for å sikre forutsigbarhet i utviklinga av Forsvaret.

– Det vil være en fordel med et solid flertall for langtidsplanen. Partiene som blir enige om planen må også være enige om å gi sin støtte når pengene skal bevilges i statsbudsjettet, avslutter Hårek Elvenes.

Powered by Labrador CMS