HAR KLARE FORVENTNINGER: Fylkestingsrepresentant Benjamin Furuly (H) fra Bardu mener Høyres stortingsgruppe må bidra til at transporthelikoptre til Hæren inngår i den nye langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Per Åke Andersen (arkiv)
HAR KLARE FORVENTNINGER: Fylkestingsrepresentant Benjamin Furuly (H) fra Bardu mener Høyres stortingsgruppe må bidra til at transporthelikoptre til Hæren inngår i den nye langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Per Åke Andersen (arkiv)

Utfordrer eget parti på helikopter

MÅLSELV: Fylkespolitiker Benjamin Furuly fra Høyre er svært skuffet over at regjeringa ikke vil gi Hæren dedikert helikopterstøtte. Nå utfordrer han sitt eget parti på Stortinget til å ordne opp i saken.

Publisert Sist oppdatert

– Totalt sett er forslaget til langtidsplan for Forsvaret veldig godt, men det at helikoptre til Hæren ikke er tatt med er ei stor svakhet som Stortinget må rette opp, sier Furuly.

Bardudølen representerer Høyre i Troms og Finnmark fylkesting. Han legger ikke skjul på at han hadde ei klar forventning om at nye transporthelikoptre til Hæren skulle komme med i forslaget til langtidsplan. Spesielt ettersom forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hadde med slike helikoptre i alle de fire alternativene i sitt fagmilitære råd.

– Både forsvarssjefen og sjef Hæren har sagt at Hæren trenger helikopterstøtte. Derfor er det merkelig at det ikke ble funnet plass til det i langtidsplanen. Når han som har ansvaret for Hæren i Norge sier at helikoptre er noe Hæren trenger, så må Stortinget strekke seg langt for å imøtekomme det ønsket, mener fylkespolitikeren.

Utfordrer Gudmundsen

Benjamin Furuly går derfor nå til det skritt å utfordre sitt eget partis stortingsrepresentanter til å få dedikert helikopterstøtte til Hæren inn i den nye langtidsplanen. Han utfordrer spesielt stortingsrepresentant Kent Gudmundsen fra Troms til å følge dette godt opp ettersom Høyres fylkeslag i Troms og Finnmark har kommet med sterke anbefalinger om at helikoptrene skal tas inn i forhandlingene slik at de kommer på plass.

– Det mener jeg Høyre som et av de virkelige forsvarspartiene skylder Forsvaret å få på plass. Jeg forventer at Kent Gudmundsen løfter helikoptrene høyt inn i forhandlingene, og at han gjør sitt til at de kommer på plass.

Mener sjansene er gode

Fylkestingsrepresentanten mener at sjansene for å få inn nye transporthelikoptre til Hæren er gode. Han peker på at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har sagt at de ønsker slike helikoptre velkommen.

– Derfor håper jeg at sjansene er store for enighet på dette punktet, slik at helikoptrene blir en del av langtidsplanen, sier han.

Ellers er Furuly godt fornøyd med den nye langtidsplanen. Han peker spesielt på at Forsvaret skal få totalt 16,5 milliarder kroner mer å rutte med fram mot 2028 og at Forsvaret i Nord-Norge skal styrkes.

– Hæren i Finnmark blir betydelig styrket og Brigade Nord skal etablere en ny manøverbataljon i Indre Troms. Så jeg kan også si mye positivt om langtidsplanen, avslutter Høyre-politikeren.

Jobber for fullt

Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen, forsikrer at han allerede er godt i gang med å jobbe for å få hærhelikoptre inn i langtidsplanen. Han har blant annet vært i kontakt med Høyres representanter i Utenriks- og forsvarskomiteen. Deriblant Hårek Elvenes, som skal være forhandlingsleder for Høyre.

– Jeg har argumentert veldig sterkt overfor Hårek Elvenes at når det skal gjøres store investeringer i helikoptre til spesialstyrkene, så bør det være rom for at man også finner ei løsning der Hæren får dedikert kapasitet innenfor helikopter, sier Gudmundsen.

Han peker på at det vil bli en prosess med anskaffelse og innfasing av helikoptrene til spesialstyrkene, og at det i den sammenheng er naturlig at også helikoptre til Hæren inngår. Ikke minst i forhandlingene med våre allierte om gjenkjøpsavtaler.

Må være fullfinansiert

På spørsmål om hvordan han vurderer mulighetene for å få gjennomslag, svarer stortingsrepresentanten:

– Jeg registrerer at mine medrepresentanter fra Tromsbenken også har løftet dette fram. Hvis de lykkes med å påvirke sine partier vil det være naturlig at også Høyre bidrar til å finne egnede løsninger.

– Vil du klare å overbevise eget parti?

– Vi har veldig god dialog i stortingsgruppa vår. For våre forsvarspolitikere er det viktig at planen man lander på er fullfinansiert. Så forhandlingene med opposisjonspartiene må også innbefatte en budsjettmessig enighet. Jeg tror vi lett skal komme til enighet om hva det er behov å satse på. Deretter blir det viktig å finne økonomisk inndekning.

– Hva sier magefølelsen din i denne saken?

– Det er et vanskelig spørsmål så tidlig i prosessen. Vi har på ingen måte startet arbeidet med langtidsplanen i Stortinget, men jeg mener det er et handlingsrom når det snart skal forhandles. I dette handlingsrommet ligger det helt klart muligheter for å finne ei løsning i spørsmålet om dedikert helikopterstøtte til Hæren, svarer Kent Gudmundsen.

Han legger til at langtidsplanen er en stor og krevende sak fordi det er snakk om mye penger. Derfor er det viktig at alle parter bidrar med høringsinnspill og argumenter i prosessen fram mot den endelige behandlingen i Stortinget.

Powered by Labrador CMS