BRANN: Det var i løpet av Henriksens første år i brannvesenet flere branner enn trafikkulykker å rykke ut til. Den verste brannen han kan minnes er likevel brannen i Balsfjordhallen i 2010. Foto: Arkivfoto
BRANN: Det var i løpet av Henriksens første år i brannvesenet flere branner enn trafikkulykker å rykke ut til. Den verste brannen han kan minnes er likevel brannen i Balsfjordhallen i 2010. Foto: Arkivfoto

Utrykningslederen takker av

STORSTEINNES: I løpet av sine 29 år i Balsfjord Brann og redning har utrykningsleder Hans Hugo Henriksen rykket ut med brannbilen over 500 ganger. 33 av dem har vært til dødsulykker.

Publisert Sist oppdatert

Natt til torsdag gikk han av vakt som utrykningsleder for Balsfjord Brann og Redning for siste gang. Han skal enda være en del av brannvesenet ut april, men for siste gang er det han som har hatt ansvaret på skadestedet. I nesten 30 år har Hans Hugo Henriksen vært en del av Balsfjord Brann og redning. I 26 år har han vært utrykningsleder. Det er lenger tid enn flere av de andre i mannskapet har levd. Men nå er han ferdig, og det synes han er både vemodig og likevel litt godt.

Brannvakt

- At jeg kommer til å savne det er det ingen tvil om. Dette har vært en stor del av livet mitt i snart 30 år. Det kommer nok til å bli veldig rart, men sikkert litt godt også, sier Henriksen.

Det som blir godt er at kalenderen går opp på en annen måte. At han kan planlegge ting fram i tid, uten å tenke på brannvakta.

- Folk i min omgangskrets har jo pleid å legge opp sosiale sammenkomster, sånn at de ikke skal krasje med brannvakta mi. Det slipper de jo selvfølgelig nå. For litt siden så bestilte vi oss en sydentur i mai, og da gikk jeg inn i kalenderen for å sjekke om jeg hadde vakt. Da er jeg jo egentlig ferdig, sier han.

Ulykker

Som utrykningsleder er man ansvarlig på skadestedet. Man er den som skal vurdere hvilke tiltak som skal gjøres, og det følger med oppgaver som rapportering, oppfølging og rapportskriving. I løpet av 29 år i brannvesenet og 26 år som utrykningsleder har Henriksen rukket å oppleve mye. Mye som er vanskelig og trist.

- Jeg har jo faktisk tall på det, og jeg har nylig vært å sjekka, sånn for min egen del. Vi har ei sånn bok vi fører opp ulykker og branner, sier han og ramser opp.

520 utrykninger siden 1990. Bortimot 200 øvelser. Det er det han har vært med på og deltatt på i snart 30 år.

- Og av de hendelsene som jeg har vært med på da, så er det 33 dødsulykker som jeg har vært involvert i. Alt fra drukning til brann og ikke minst trafikkulykker. Det er ganske heftig når man går tilbake og ser på det, sier han.

Utvikling

Han forteller om ei stor utvikling i både antall og type utrykninger fra han starta i brannvesenet og fram til i dag. Rundt årtusenskiftet skjedde det en endring.

- Fram til da var jeg med på omtrent seks til åtte utrykninger per år. Det siste året, 2018, så var jeg med på 35 utrykninger, så det har helt klart eskalert, sier han.

I starten var det mest brann. Pipebrann og brann i bolig. Deretter har det gått over til å bli flere og flere trafikkulykker.

- Det har blitt flere trafikkulykker. Det er enormt med tungtrafikk på veien i Balsfjord kommune. Før midtdeleren i Lavangsdalen kom, så hadde vi minst en utrykning til en stygg ulykke der i året, sier Henriksen.

Glemmer ikke

Og det er nettopp en slik ulykke som er blant de som sitter mest i fortsatt, for Henriksen.

- Man har helt klart noen slike hendelser som man ikke klarer å glemme, og ulykka i Lavangsdalen i 2011 er en sånn en. Da var det fem mennesker som omkom. Det er vel kanskje det verste jeg noen ganger har vært med på, sier han.

GRUSOMT: Det har i løpet av årene vært mange stygge ulykker og grusomme hendelser Henriksen har måtte rykke ut til. Det verste mener han må være trafikkulykke som tok fem liv i Lavangsdalen i 2011.

Det samme gjelder brannen i Balsfjordhallen for snart ti år siden.

- Det var 4. januar 2010. Da var jeg på i 26 timer i ett. Det var mye organisering den gangen. Mye media, politi. Det var ei tøff påkjenning, og kanskje særlig fordi man har vært med på å bygge det opp. Man er en del av idrettslaget. Det var en veldig spesiell hendelse.

Også ulykker med barn har gått veldig inn på Henriksen.

- Kanskje har man unger selv på den alderen, som de i ulykka. Så har man vært med på å plukke dem ut. Det gjør noe med en. Det er ikke alle som takler det, sier han.

Debrief

Han mener selv at han har taklet det bra. Selv om han husker hendelsene godt, og selv om en kjøretur gjennom kommunen kan bringe tilbake uhyggelige minner.

- Det er når man kjører gjennom kommunen at man husker alle hendelsene. Man ser for seg hvordan de så ut, og hvordan de lå der. Man blir aldri kvitt de bildene, sier han.

Det er gode rutiner med debrief og gode kolleger som har gjort at han likevel har greid å stå opp dagen etterpå og komme seg på jobb som enhetsleder i kommunen.

BRANN: Det var i løpet av Henriksens første år i brannvesenet flere branner enn trafikkulykker å rykke ut til. Den verste brannen han kan minnes er likevel brannen i Balsfjordhallen i 2010.

- Vi har en veldig god dialog i gruppa. Vi snakker godt sammen ute på hendelsene, så møtes vi noen timer etterpå og snakker mer. Det er voksne mannfolk som sitter sammen og tør å felle en tåre og snakke om de tingene som er vanskelige, sier han.

Det er det som har gjort det mulig å stå i det i nesten 30 år. At man ikke er redd for å snakke om det.

Mentor

Morten Nilsen er varabrannsjef i Balsfjord Brann og redning. Han beskriver Henriksen som en enorm ressurs.

- Hans Hugo har vært en enorm ressurs for Balsfjord Brann og redning og for alle de ansatte. Han er en vanvittig lang erfaring, og har vært med fra før mange av de som er med nå var født, sier Nilsen.

Han sier at Henriksen har vært med på ei enorm utvikling over mange år. Utvikling av utstyr, brannbiler, hendelser og utrykninger.

- Han har vært med i generasjoner og han har vært en mentor for alle oss som er i brannvesenet. Så dette blir nok rart for han, men også veldig rart for oss, sier Nilsen.

Powered by Labrador CMS