TRENGER FORNYELSE: Arbeiderpartiets Liv Marit Bobakk og Arne Nysted stilte spørsmål ved hvorfor det ikke var aktuelt å se på alternativet med helt ny 1–10-skole igjen, når det nå viser seg at renovering og nybygg til sammen blir dyrere enn ny skole. (Arkivfoto: Terje Tverås)
TRENGER FORNYELSE: Arbeiderpartiets Liv Marit Bobakk og Arne Nysted stilte spørsmål ved hvorfor det ikke var aktuelt å se på alternativet med helt ny 1–10-skole igjen, når det nå viser seg at renovering og nybygg til sammen blir dyrere enn ny skole. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Utsatte skolesaken

BARDU: Arbeiderpartiets representanter uttrykte skuffelse over at utvalg for omsorg og oppvekst i sitt forrige møte avslo å gjenoppta alternativet «Framtidstunet». – Vi bør ha med oss alt som er verdifullt når vi skal vurdere nye skoler, og alle alternativene er verdifulle, sa Arne Nysted (Ap).

Publisert Sist oppdatert

Allerede før selve saken skulle behandles, varslet ordfører Toralf Heimdal (Sp) at han ville fremme et utsettelsesforslag.

– Denne saken må behandles i sammenheng med kommunens totale økonomi. Derfor må den behandles samtidig med at vi behandler budsjett og økonomiplan. Nå har vi fått saken til behandling to uker før budsjettsaken, og rådmannen har påpekt at dette er problematisk, sa Heimdal.

Arne Nysted (Ap) ga uttrykk for at han og hans parti ikke hadde noe imot å se skolesaken i tilknytning til budsjett og økonomiplan.

– Det er en stor sak og et krevende løft for kommunen. Men det vi syns er betenkelig her, er at vi nå har fått nye utredninger på bordet, som i sum for ny skole og renovering er dyrere enn det alternativet flertallet gikk bort ifra i fjor. Da flertallet valgte å starte ny utredning, argumenterte man med at det var for dyrt, og at man derfor ikke kunne gå for det. Men nå ser vi at utredninga viser at det å bygge og renovere uansett er mye dyrere enn forrige alternativ, sa Nysted.

Saksgang

Nysted reagerte også på at utvalg for omsorg og oppvekst i sitt forrige møte avslo å legge fram «Framtidstun»-alternativet som ble skrinlagt i fjor høyst.

– Da går vi framover i skolesaken med en følelse av at vi ikke har med oss alt som er verdifullt å ha med oss når vi skal treffe en så stor og viktig beslutning. Jeg trenger ei forklaring på dette, sa Nysted.

Heimdal viste til at det foreligger et vedtak om å opprettholde dagens skolestruktur og la til at så kostbart som prosjektet har blitt, ønsker flertallet nå å få laget et konkurransegrunnlag med sikte på å få ned kostnadene.

– Vi fikk nylig en ståstedsanalyse fra Bedriftskompetanse som viste at vi har høy lånegjeld og ikke mulighet til å gjøre dette i full skala. Vi må se dette sammen med resten av budsjettet og økonomiplanen, og derfor ønsker vi å utsette saken i to uker, sa Heimdal.

Bekymret

Liv Marit Bobakk (Ap) reagerte også på saksgangen.

– Jeg blir bekymret når oms-utvalget, der det skal være fokus på innhold og kvalitet, ikke vil ha informasjon fra en fagperson. Det er rart at lederen i utvalget avviser dette. Argumentene som blir brukt for å ikke lukte på nye skoler, er at det ikke må være rom for grendeskolene i den nye skolen. Men ser dere på de alternativene dere vil se på, så rommer de også nye elever fra andre skoler, sa Bobakk.

Bobakk ønsket at oms-utvalget skulle ta saken til ny behandling. Hun fikk svar fra Terje Nyberget (H).

– Det å be om nye utvalgsmøter fordi man ikke er enig i det som er vedtatt der, er en uvanlig måte å gå fram på, sa Nyberget.

Arne Nysted mente at saken slik den nå foreligger, ikke er godt nok opplyst når den nå tas til ny behandling, siden «Framtidstunet» ikke er med som et alternativ. Toralf Heimdal satte formelt fram et utsettelsesforslag, og dette ble enstemmig vedtatt. Saken skal derfor tilbake til formannskapet den 15. november og til kommunestyret 7. desember.

Powered by Labrador CMS