LEDER:

Uverdig renholdsfarse

Foto: Iver Haugli
Foto: Iver Haugli

etter vårt syn representerer privatiseringa av renholdet i Forsvaret alt det vi ikke ønsker oss i norsk arbeidsliv i våre dager

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I Forsvaret eksisterer det en nær grenseløs lojalitetskultur. Slik har det alltid vært, for hele rangordninga i Forsvaret er bygd på prinsippet om at man skal være lojal oppover i systemet. De menige soldatene spretter opp i rett når sersjanten ber dem om det, og videre oppover betinges lojalitetsoppfattelsen utad av antallet stjerner og slitekanter helt opp til det ypperste generalnivået. Det hører da med til sjeldenhetene at en offiser finner på å tre ut av rekkene og offentlig fronte et standpunkt eller et anliggende som formelt sett hører hjemme på høyere nivå i hierarkiet, men heldigvis skjer det. Og denne uka skjedde det så til de grader her lokalt. For plassmajor Dag Myrvoll orker ikke lenger å holde munn om manglende renhold, stengte bygg, uholdbare arbeidsforhold og uvettig bruk av skattepenger i Skjold leir. Derfor sendte han i slutten av april et varsel til Forsvarets varslingskanal. Derfor sendte han ut en åpenhjertig epost til alle ansatte i Skjold leir. Og derfor snakker han nå offentlig om det som etter hans oppfatning er et millionbedrageri.

Å bruke ordet «bedrageri» sitter langt inne hos de fleste, men den modige majoren på Skjold står fullt og helt inne for at det er det eneste rette ordet for å beskrive det som foregår i leiren «hans» i Øverbygd. For etter Myrvolls mening har renholdsfirmaet ISS over lengre tid fakturert Forsvaret for renholdstjenester som ikke er utført, og bare på Skjold mener han å ha belegg for at denne overfaktureringa beløper seg til over en million kroner bare for fjoråret. Det har Myrvold informert sin sjef om, og han har også sagt at han vil sette retten sin til å ytre seg over lojalitetsprinsippet i denne saken. «Det er ikke noe jeg normalt gjør» slår han fast, men denne saken oppfatter han altså som så prinsipielt viktig at han gjør et unntak.

Vi har ingen forutsetninger for å si at Myrvold juridisk sett har rett i sin bedrageripåstand, men for oss er da heller ikke det det viktigste. Det viktigste sett utenfra er nå at Myrvold, gjennom sin uredde handlemåte, har evnet å gi en ny dynamikk til et viktig sak, for etter vårt syn representerer privatiseringa av renholdet i Forsvaret alt det vi ikke ønsker oss i norsk arbeidsliv i våre dager. Vi har gjennom flere oppslag og saker siden 2017 satt fokus på de arbeidsforholdene renholderne har måttet jobbe under på Forsvarets lokasjoner i Indre Troms etter at renholdstjenestene ble konkurranseutsatt, og disse forholdene har nå også resultert i en tjenesteleveranse som de daglige brukerne av byggene ikke kan leve med. Derfor har verneombudet i Hæren stengt to flerbrukshaller på Skjold. Og derfor står flere bygg i fare for å bli stengt. Det er ikke holdbart for noen, og vi forventer nå at det blir tatt overordnede grep for å gjenskape en normaltilstand som er til å leve med. For de renholderne som har arbeidsplassen sin i Forsvarets lokaliteter. Og for de forsvarsansatte som skal ha sin arbeidsplass i de byggene som ikke blir rengjort skikkelig.

I mars ble det kjent at Forsvarets logistikkorganisasjon ikke ønsker å videreføre kontrakten med ISS, og at de har lyst ut en ny anbudskonkurranse for renholdstjenestene på Bardufoss, Skjold, Setermoen og i Nordland. Det er i og for seg vel og bra, men vi frykter at nye vaskekoster alene ikke vil løse de omfattende utfordringene knyttet til renholdet i Forsvaret. Den frykten er det også flere som har, og i Stortingets spørretime for en drøy måned siden ble forsvarsministeren utfordret av Arbeiderpartiets Martin Kolberg på konkurranseutsettinga av forsvarsrenholdet. «Er det ikke på tide at statsråden avvikler hele denne ordningen, slik at man kan få ro rundt dette, og at vi kan få et skikkelig renhold i Forsvaret slik vi har hatt det i generasjoner før man gjorde dette ideologiske grepet?» spurte Kolberg, men han vant ikke gehør for sitt premiss hos Høyre-statsråd Frank Bakke-Jensen.

For fortsatt leveres renholdet på Forsvarets lokasjoner av et selskap som av ulike grunner ikke er i stand til å innfri den bestillinga de har fått, og på Skjold er nå konsekvensen at bygg er stengt, at ISS-ansatte er i åpen krig med sin arbeidsgiver og at leirsjefen bryter militær kutyme og beskylder renholdsleverandøren for bedrageri. Slik kan det ikke fortsette, og vårt råd til statsråden er da å heve det hvite flagget og si det eneste fornuftige. Nemlig at forsvarsrenholdet skal utføres av renholdere som har rettigheter og plikter som kler norsk arbeidsliv anno 2019. Og at dette ikke er mulig å få til gjennom nok en anbudskonkurranse der en privat tilbyder vinner fram. Med nok et underbud.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS