Uverdig svarteperspill

«Vi tviler på at rådmannen vil finne noen som har gjemt seg bort for å spille Pokémon Go på kommunal lønn i kjelleren på kommunehuset. Og om hun finner noen, vil det neppe være mange nok til at Balsfjord sparer 15 millioner på å si dem opp»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Et enstemmig formannskap sa onsdag nei til rådmannens forslag om å legge ned Malangseidet skole, flytte elever fra Laksvatn til Nordkjosbotn, legge ned legekontoret i Mestervik og avvikle bassengdrifta på Laksvatn og Sand. Det er vi veldig glad for. Isolert sett. Men i et større perspektiv finner vi likevel grunn til å spørre: Hva i alle dager er det balsfjordpolitikerne holder på med?

For i bakteppet for onsdagens vedtak finner vi følgende: At kommunestyret la inn ei forutsetning om ei årlig innsparing på 15 millioner i kommunens driftsutgifter da de vedtok økonomiplanen i desember. At rådmannen fikk i oppdrag å finne innsparingsmulighetene. At de høyest lønnede i Balsfjord kommune siden har brukt mye tid og store ressurser på å lage en spareplan. At hele den kommunale organisasjonen har vært involvert i dette arbeidet. At rådmannen, til tross for bestillinga på 15 millioner, ikke greide å komme opp med sparetiltak for mer enn 9,2 millioner. Og til slutt: At det ikke tok formannskapet mer enn noen minutter å fjerne bærebjelken for den sparepakken rådmannen og hennes stab har mottatt veldig mange tusenlapper i kommunal lønn for å utarbeide.

Men igjen: Vi er glad for at formannskapet går inn for å bevare skoler, basseng og legekontor. Veldig glad, og vi håper inderlig at kommunestyret sementerer dette når saken skal sluttbehandles 22. februar. For skolen er ei viktig forutsetning for vekst, utvikling og godt bomiljø både på Malangseidet og Laksvatn. Et lokalt legekontor betyr mye for mange i Malangen. Og det samme gjør bassengene for lokalsamfunnene både rundt Sand og på østsida av Balsfjorden. Men dette visste vi også før onsdagens møte i formannskapet. Og det visste også politikerne. Selvfølgelig, og det åpenbare spørsmålet er da: Hvorfor i alle dager kunne ikke politikerne legge inn ei forutsetning om at skolestrukturen skal være som den er, at det fortsatt skal være lege i Mestervik og at bassengene skal bestå, i den kuttbestillinga de ga rådmannen før jul?

For om de hadde gjort det, kunne de best betalte balsfjordbyråkratene ha brukt tida si og ressursene sine på noe annet enn å utrede de kuttene politikerne ikke vil ha. Da kunne foreldre, elever og ansatte på Malangseidet og Laksvatn ha brukt tid og ressurser på andre ting enn å bekymre seg, mobilisere og skape motkraft. Da kunne bassengbrukerne ha bekymret seg for andre ting enn tomme basseng. Og da kunne folk i Malangen ha sluppet å engste seg for at legekontoret skulle bli stengt. Ja da kunne rett og slett all den energien som nå er blitt brukt på utredninger, engstelse og forbannelse av rådmannens forslag, ha gått til noe helt annet. Til noe samfunnsnyttig. Til noe positivt. Til noe bra. For Balsfjord.

For alle vet at rådmannen ikke kan kutte 15 millioner driftskroner uten å redusere tjenestetilbud, si opp ansatte og kutte der det gjør vondt for noen i kommunen. Bestillinga på 15 millioner tilsvarer anslagsvis 25 kommunale årsverk, og disse årsverkene besettes i dag av lærere, pleiere, omsorgsarbeidere, barnehageansatte og av andre som hver på sin måte bidrar til å skape det tjenestetilbudet som gjør Balsfjord til en god kommune å bo i. Og når rådmannen blir bedt om å kutte, er det i disse årsverkene hun må finne mulighetene. Slik vil det også være når kommunestyret skal behandle saken om knapt to uker, for vi tviler på at rådmannen vil finne noen som har gjemt seg bort for å spille Pokémon Go på kommunal lønn i kjelleren på kommunehuset. Og om hun finner noen, vil det neppe være mange nok til at Balsfjord sparer 15 millioner på å si dem opp.

For faktum er at Balsfjord har investert i en ny skole, en ny barnehage og et nytt bad på Storsteinnes. De har også brukt millioner på en gang- og sykkelvei i Mestervik, og de skal bruke et titall millioner på å bygge om Kuben i Nordkjosbotn fra forretningsbygg til et offentlig tjenestebygg. Disse investeringene gjør at Balsfjord binder opp veldig mange driftsmillioner på å betjene lån, og konsekvensen av det er at det må kuttes i tjenestetilbudet. Det vet politikerne. Og det visste de da de ba rådmannen finne 15 kuttmillioner. Derfor er det uverdig svarteperspill vi nå er vitne til i Balsfjord. Og et svar på hvem som blir taperne i det, får vi i kommunestyret om knapt to uker. Kanskje.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS