Valgflesk fra Målselv Høyre

MARTIN NYMO Foto: Malin Cerense Straumsnes
MARTIN NYMO Foto: Malin Cerense Straumsnes

Leser at ordførerkandidat Bengt Magne Luneng fra Senterpartiet stempler Målselv Høyre sitt mål om å fjerne eiendomsskatten innen fem år som valgflesk.

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Det er dessverre på grunn av slike holdninger at vi sliter med å fjerne denne usosiale byrden for innbyggerne i Målselv.

Det er sant at Målselv Høyre har hatt ordfører/varaordfører de to siste periodene. Luneng vet også godt, som varaordfører, at fra 2011til 2015 gikk det kort tid før Venstre trakk seg ut av flertallskonstellasjonen, og dermed så mistet ordfører og varaordfører sitt politiske flertall. Dette resulterte blant annet i at bunnfradraget på kr 200 000 ble tatt bort i 2013, initiert av Ap, Venstre og SV. Høyre har hatt flertall i lag med Arbeiderpartiet inneværende periode. Vi har styrt etter en avtale som ble gjort etter valget, men avtalen dekket ikke alle områder. Med våre 4 representanter mot 11 fra Ap, sier det seg selv at vi ikke har fått gjennomslag for alle våre saker. Eksempler på hvor det har vært uenighet er Høyre sitt forslag om å utrede private alternativer innenfor barnehagesektoren i stedet for å gå for bygging av en eller to nye barnehager. Det ble nedstemt av alle andre enn Frp. Når det gjelder den nødvendige utbyggingen av 4. avdeling Olsborg barnehage, var Høyre det eneste partiet som tok økonomisk ansvar og ville gå for det billigste alternativet. 2 millioner ekstra kostet det investeringsbudsjettet.

Når det gjelder store investeringer, har Høyre vært pådriver for nødvendige utbygginger som nytt sykehjem, boliger med tjenestetilknytning og flerbrukshall tilknyttet Olsborg skole. Høyre setter elevene i sentrum når vi velger velger nybygging for å dekke skolens lovpålagte krav om å gi elevene forsvarlige kroppsøvingsaktiviteter i skoletida. Vi stemte imot da prislappen var på nærmere 70 millioner, da vi ønsker det smartere alternativet til 37 millioner. Med tippemidler og momskompensasjon vil prisen komme ned på et nivå kommunen kan bære. Senterpartiet stemte imot nybygg i november og mente at det var mer hensiktsmessig å pusse opp det gamle og nedslitte gymbygget. Det er lite trolig at kostnadene for å renovere eksisterende bygg ville blitt lavere enn en ny og funksjonell flerbrukshall på Olsborg. Vi fant valget mellom et nytt, tidsriktig bygg og en tvilsom renovering lett.

Målselv Høyre er at ansvarlig parti, og vi ønsker å gjøre gode vedtak som gagner hele kommunen. Vi vil se på de mulighetene som ligger i forhold til effektivisering av kommunen. Vi har mye å gå på når det gjelder for eksempel bruk av digitale løsninger innen pleie og omsorg, men også innen andre forvaltningsorganer. Målselv kommune har ikke råd å ha gullstandarder, vi må legge oss på et nivå som er bærekraftig. Innen enkelte områder som for eksempel psykiatri/rus har vi lagt oss på et nivå som ligger over det som er lovpålagt, men det er en investering vi får igjen for på andre områder. Gode tjenester skaper bolyst, men det stemmer ikke at det beste kvalitative tilbudet tilsier at kommunen har monopol på tjenester innen pleie, omsorg og barnehager. Konkurranse skaper ikke bare bedre kvalitet, men også bedre økonomi.

Målselv kommune har ingen god boligpolitikk. En god boligsosial plan med bygging av for eksempel omsorgsboliger i hele kommunen, ikke bare i Øverbygd som Sp ønsker, vil kunne gjøre hverdagen enklere for de som trenger det, både eldre og ansatte i hjemmetjenesten. Offentlig-privat samarbeid samt å ta i bruk Boligstiftelsen på en bedre måte vil kunne sikre boligbygging uten at det vil belaste investeringsbudsjettet til kommunen. En eventuell ny barnehage, om det trengs, bør bygges av private, og leies tilbake til kommunen. Det bør også være en helt annen disiplin på mindre investeringer i Målselv. Vi mener at kun absolutt nødvendige investeringer må gjennomføres i neste periode.

Senterpartiet ønsket som sagt gjennom sitt tredje og siste budsjettforslag å fjerne det eneste insentivet vi har for å stimulere til nybygg i kommunen, nemlig fritak for eiendomsskatt de første fem årene. Hvordan Senterpartiet har tenkt å få nye innbyggere med maksimal eiendomsskatt, kunne vært interessant for både Målselv Høyre og velgerne å høre.

Målselv Høyre mener at å avskaffe eiendomsskatten på fem år er fullt mulig. Det krever at politikerne er rede for å ta grep som kan være upopulære, men er nødvendig. Høyre garanterer at vi er villige til å ta det ansvaret, men da må velgerne i Målselv gi oss den muligheten.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS