Erik Valnes fant det ikke forsvarlig å fortsette i Tour de Ski:

MÅTTE GI SEG: Erik Valnes måtte bryte Tour de Ski etter luftveisproblemer tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
MÅTTE GI SEG: Erik Valnes måtte bryte Tour de Ski etter luftveisproblemer tirsdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Valgte å bryte etter luftveisproblemer

MÅLSELV/TOBLACH, ITALIA: Erik Valnes kjente allerede på oppvarminga tirsdag at kroppen ikke spilte på lag. Få kilometer ut i rennet måtte han bare bryte på den tredje etappen av Tour de Ski.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg gikk noen kilometer og lurte på hva jeg skulle gjøre. Om jeg skulle fullføre for å kunne være med videre i tour-en, eller bryte. Jeg kom til at det var best å bare bryte konkurransen, sier Erik Valnes.

Bardufoss OIF-løperen var helt oppe på 6. plass sammenlagt etter de to første konkurransene. Nyttårsaften kom han seg ikke lengre enn rundt 4 km inn i den 15 km lange fristilsdistansen i Toblach i Italia, før han vrengte nummeret av seg og slo staven i frustrasjon i bakken. Det siste skulle han ikke gjort, for med FIS-delgater rett ved siden av, ble Valnes kalt inn til rennjuryen etter rennet. Etter ei kjapp Valnes-forklaring på juryrommet, ble 23-åringen fra Sørreisa ilagt ei bot på om lag 2500 kroner av det internasjonale skiforbundet.

– Jeg la meg selvsagt flat og beklaget at jeg knekte staven i et øyeblikks frustrasjon. Jeg skulle selvsagt ikke gjort det, men akkurat der og da var jeg veldig fortvilt over at jeg måtte bryte, sier Erik Valnes.

Han beklager egen oppførsel ved løypa, men understreker:

– Jeg har ikke akkurat drept noen med stavbrekket mitt, sier han.

Sår hals

Erik Valnes sier at han allerede etter sprinten i Lenzerheide søndag kjente litt antydning til «sår» hals, og på oppvarminga før tirsdagens renn kjente han at ting ikke var som det skulle være med luftveiene. Han sleit fra første stavtak på det som ble en svært tung dag for mange av de norske herreløperne, og så etter hvert ingen annen utvei enn å hoppe av konkurransen, og med det hele Tour de Ski etter bare drøyt to etapper.

– Kroppen var helt energiløs. Jeg kan ikke si at jeg er syk, men det var ikke noe å hente, sier Valnes.

God mulighet

Han synes det er ille å gå glipp av resten av Tour de Ski av flere grunner. Både det at han mister sjansen til å gå flere distanserenn, men særlig at han ikke får sjansen på lørdagens klassiske sprint i Val de Fiemme.

– Det er en sprint jeg virkelig har sett fram til å få gå, sier Erik Valnes.

1. nyttårsdag er han på reisefot hjem til Norge, og har fått litt av skuffelsen på avstand:

– Akkurat nå ser jeg på det som en fin bonus å ha fått vært med på Tour de Ski. Jeg tar med meg mye erfaring fra dette, selv om det ikke ble hele tour-en for min del.

Dresden neste

Nå venter trening under hjemlige forhold, og forhåpentligvis en kropp som raskest mulig kommer seg i rett lage igjen. I så fall venter nok en verdenscupsprint i fristil i Dresden allerede neste helg, med individuell konkurranse lørdag og lagsprint dagen etter.

– Jeg har jo gode minner derfra, så jeg håper selvsagt jeg unngår å bli skikkelig forkjølt og kommer meg til Tyskland, sier Erik Valnes.

For ett år siden fikk han sitt internasjonale gjennombrudd i verdenscupen nettopp i Dresden med en tredjeplass individuelt og seier på lagsprinten sammen med Sindre Bjørnstad Skar.

Flere med brutt tour

Det er ikke bare Erik Valnes som har måttet bryte Tour de Ski av de norske herreløperne. Emil Iversen forlot konkurransen etter sprinten i Lenzerheide søndag, og Didrik Tønseth trakk seg fra tour-en etter en meget svak konkurranse i Toblach nyttårsaften.

Powered by Labrador CMS