Illustrasjonsfotos
Illustrasjonsfotos

Vannskuter • Eiendomsskatt • Arbeidskonflikt …

BALSFJORD: Dette er noen av sakene som var til behandling i Balsfjords kommunestyremøte denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Fortsatt nei til skole-fiber

Torbjørn Skogstad (Ap) tok opp spørsmålet om Malangseidet skoles tilknytning til fiberkabelen som går rett forbi skolen.

– Fiber er fremtida, og derfor synes jeg det er på sin plass at også Malangseidet skole blir koblet til. Det sprer seg nå en uhyggestemning på skolen om at det ligger en agenda bak og skolen vil bli nedlagt, sa Skogstad.

Dette avviste rådmannen.

– Det er prisverdig at det tas lokalt initiativ, og det er heller ikke av ond vilje at vi sier nei. Men slik situasjonen er i dag, vil driftsutgifter på opp mot 40 000 kroner i året være for mye. Jeg er for øvrig ikke fornøyd med tilbudet fra Nordix Data på dette, sa rådmannen.

Hun fortalte at det i 2015 ble etablert et nytt trådløstnett for skolen og barnehagen, og at målinger viser at problemer med at dette nettet er ustabilt trolig, har med selve skolebygninga å gjøre.

Skal vurdere vannskuterforbud

Som kjent ble det fra i vår lov til å bruke vannskuter på lik linje med båt. Dette har ført til økt aktivitet med vannskuter også i Balsfjord. Lill Tove Fredriksen (Ap) tok til orde for at kjøringa må kunne innskrenkes med lokale forskrifter.

– Det er bra at dette kommer på dagsordenen, vi ser at andre kommuner rundt oss iverksetter regulering. Jeg fikk mange henvendelser etter 18. mai, hvor folk reagerte sterkt på vannskuteraktivitet på Balsfjorden. Vi har unike, internasjonalt vernede vannområder i vår kommune, med mye hekkende fugl. Vi håper derfor å få en sak til politisk behandling innen september, sa ordfører Gunda Johansen (Ap).

Mindreforbruk på 3,6 millioner

Driftsregnskapet for 2016 viste et mindreforbruk på 3,6 millioner kroner. Merforbruket på rammene er på 4,3 millioner, men på grunn av økte inntekter på skatt og rammetilskudd, samt rentebesparelser, ble tallene likevel i pluss. Merinntektene er for engangsinntekter å regne, og rådmannen advarte mot å øke aktivitetsnivået. Flertallet i kommunestyret stemte for å bruke 1,5 millioner kroner av pengene til kommunale veier, resten settes av til disposisjonsfond og fremtidsfond. Høyre, Frp og KrF ønsket blant annet å bruke mer til nedbetaling av gjeld, men forslaget falt med seks mot 13 stemmer.

– Administrasjonen har en tendens til å komme med en svært negativ situasjonsbeskrivelse i årsmeldinga. Jeg forventer mer nøytralitet, sa Roald Wikran i kontrollutvalget.

Ja til skred-penger

Mot to stemmer avgjorde kommunestyret at det bevilges 75 000 kroner til Tamokdalen bygde- og idrettslag for å dekke kostnader til skredkartlegging. Kartlegginga må på plass for å kunne etablere nytt grendehus, etter at det gamle ble solgt til næringsformål.

– Vi har lite penger, og det er feil å bruke når vi ikke absolutt må. Derfor lurer vi på om kommunen har forpliktet seg til dette, spurte Lisa Tollefsen (Sp).

– Tidligere ordfører har vært aktiv for å motivere til salg av bygdehuset. Det er dermed ingen konkrete løfter, men det har vært utført en aktiv rolle fra kommunens side for å avhende huset, sa ordfører Gunda Johansen.

Skal vurdere «Godt nok»

Ordfører og rådmann ønsker å bli inspirert av Robek-kommunen Haugesund, som har gjennomført et prosjekt de kaller «Godt nok». Prosjektet vil føre Haugesund ut av uføret innen 2018 og handler om at tjenestetilbudene i en kommune ikke nødvendigvis må være «perfekte». Godt nok kan være godt nok. I et temamøte etter kommunestyremøtet sa ordfører Gunda Johansen at representanter fra Haugesund vil bli invitert til Balsfjord for å fortelle mer om prosjektet.

Fikk fritak fra eiendomsskatt

Hele syv av sakslistas 20 saker handlet om fritak fra eiendomsskatt. Med henvisning til riksantikvarens anbefaling om å frita viktige kulturminner for eiendomsskatt, har flere eiere av eldre bygninger i Balsfjord søkt. Mange av søkerne fikk avslag med begrunnelse i at huset ikke var restaurert etter antikvariske retningslinjer. Men Nordby handelssted, et tidligere handelssted på Mestervik og prestegården på Tennes fikk innvilget søknaden.

«Bygningen er rimelig autentisk og må kunne sies å ha en stor kulturhistorisk betydning», heter det fra kulturetaten i Troms fylkeskommune.

De bekrefter at prestegården fra 1863 er verneverdig og ber om at bygningen vedlikeholdes og istandsettes etter antikvariske regler.

Kritikk mot nye postrutiner

Senterpartiets Jens Olav Løvlid benyttet spørretimen til å belyse det han mener er en forverring av muligheten for å få innsyn i dokumenter på postlista. Etter at administrasjonen la om systemet, må hvert dokument vurderes for innsyn og deretter sendes ut på epost.

– Dette er en klar hemsko for meg som kommunestyrerepresentant. Er det gjort med vilje for å gjemme «følsomme» saker fra offentligheten? spurte Løvlid.

– Jeg kan bare understreke at Balsfjord kommune følger offentlighetsloven, sa rådmann Ellen Beate Lundberg. – Slik postlista var før, opplevde publikum at personlige brev lå åpne og tilgjengelige. Det har ført til at mange har valgt personlig oppmøte eller telefon fremfor å kontakte kommunen skriftlig. Postlista kan også være en buffé for kriminelle, mente rådmannen, og ga eksempel på en familie som hadde søkt om et fritak, hvor det ble opplyst at de skulle reise bort i lengre tid. I brevet kom familiens bostedsadresse frem. Ordfører Gunda Johansen (Ap) fikk siste ord.

– Jeg minner om at vi har hatt avisoppslag om at folks personnumre ligger åpent på postlista. Når slike glipper skjer, kan vi komme i uheldige situasjoner.

Nøstvik takket av

– Vanligvis takker ikke kommunestyret av en kommunalt ansatt. Men Einar Nøstvik Guleng er den eneste rådmannen som er blitt pensjonist. De andre har vi blitt kvitt på andre møter, sa en spøkefull ordfører Gunda Johansen, som i møtet takket tidligere rådmann, kommunalsjef og seniorrådgiver for innsatsen. Guleng har vært ansatt i kommunen i ulike lederverv siden 1995.

Orienterte om arbeidskonflikten

Som kjent vurderer Arbeidstilsynet pålegg etter å ha ført tilsyn med Balsfjord bo- og servicesenter. Dette fikk kommunestyrerepresentant Lisa Tollefsen (Sp) til å be om en orientering, og rådmannen sa hun var glad for Arbeidstilsynets rapport.

– Den er objektiv og konkret, selv om jeg helst skulle sett at innholdet var annerledes. Det jobbes aktivt for å håndtere det vi per i dag har fått tilbakemelding om, og dersom vi får pålegg, er fristen 20. oktober, sa rådmann Ellen Beate Lundberg.

Hun la til at saka er uhyre komplisert og forsikret politikerne om at flere tiltak er satt inn.

– Jeg kan ikke legge skjul på at konflikten har vært preget av manglende forståelse for roller, rettigheter og plikter. Som et ledd i å forbedre kontakten mellom nivåene, skal kunnskapen og bevisstheten rundt dette økes.

Det ble så besluttet å lukke møtet slik at rådmannen kunne orientere ytterligere om ansatteforhold unntatt offentlighet.

Powered by Labrador CMS