Van(n)vittig hærverk

«Hvis folk ikke gidder å fiske laks på vanlig måte, får de ta seg en tur i kjøledisken i en av dagligvarebutikkene i Målselv. Der er det mer enn nok laks»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Natt til torsdag 27. juli ble vinduet i laksesjået ved Målselvfossen knust. Alt tyder på at det dreier seg om hærverk. Glasset skal være bortimot uknuselig. Det er derfor lite som tyder på at materiell svikt var årsaken til at vannet begynte å strømme ut gjennom vinduet og inn i rommet ved siden av selve laksesjået. Folk som har vært og sett på skaden mener dessuten at det ser ut som om noen har slått i glasset med ei slegge eller noe liknende. «Det er ikke glass som man slår hull i ved et uhell. Jeg er helt overgitt over at det går an å gjøre noe sånt», sa enhetsleder Gunnar Nerdal i Målselv kommune til Nye Troms.

Konstituert lensmann, Arne Markus Svendsen, uttalte til Folkebladet for ei uke sia at mye tyder på at motivet for hærverket var å stjele laks. En av politiets teorier er at den eller de som sto bak ugjerningen ikke lyktes med å få ut laksen som sto i sjået ved å slå hull i glasset. Derfor ble rista over laksesjået i stedet fjernet og laksen fisket opp med håv. Det høres ut som et sannsynlig hendelsesforløp. Det var i hvert fall ikke noen lakser igjen i sjået da hærverket ble oppdaget. I så tilfelle er det ikke første gang noen driver ulovlig fiske i laksesjået. Et av de første driftsårene var det noen som fisket opp laks fra sjået ved hjelp av håv. Det gjorde til at Målselv kommune måtte sikre toppen med rist og lås.

Laksesjået ble åpnet sommeren 1995. Det hadde en prislapp på over én million kroner. Det inkluderte også en utkikksplass mot Målselvfossen og en billettbod. Tanken var at folk som besøkte Målselvfossen skulle få anledning til å studere fossen i all sin prakt og samtidig se laksen i sitt våte element gjennom et vindu mens den var på vei gjennom fisketrappa. Dessverre gikk det ikke mange årene før laksesjået begynte å forfalle. Det viste seg at det ikke var noen gullgruve for kommunen å kreve billettpenger fra turistene. Tidlig på 2000-tallet hadde kommunen heller ikke råd til å drifte laksesjået. Det gjorde at private aktører med tilknytning til Målselvfossen påtok seg å drifte det.

Målselvfossen er ei perle som i september 2003 ble kåret til Norges nasjonalfoss av Nitimens lyttere. Det er imidlertid ikke gjort mye for å utvikle nasjonalfossen de siste 14 årene. Laksesjået er det eneste som er tilrettelagt for turister som vil se den mektige fossen. Vi håper derfor at hærverket på laksesjået ikke får konsekvenser for offentlighetens tilgang til sjået. Nå har heldigvis kommunen signalisert at den jobber for å få erstattet det knuste vinduet så snart det lar seg gjøre. Slik at laksesjået igjen, og etterhvert sammen med den planlagte hengebrua over Målselvfossen, kan gi folk som besøker nasjonalfossen en positiv opplevelse.

Vi håper inderlig at politiet klarer å bringe på det rene hvem som sto bak angrepet på laksesjået. Det er horribelt hvis noen virkelig har brukt slegge på glasset i sjået. Alle typer hærverk er forkastelig, og i dette tilfellet dreier det seg om et hærverk utenom det vanlige. Hvis folk ikke gidder å fiske laks på vanlig måte, får de ta seg en tur i kjøledisken i en av dagligvarebutikkene i Målselv. Der er det mer enn nok laks.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS