GLAD FOR LAGMANNSRETTDOM: Målselv fikk medhold i rettssaken mot Sørreisa kommune i Hålogaland lagmannsrett. Rådmann Hogne Eidissen er spent på om Sørreisa vil anke den prinsipielle saken til Høyesterett. Foto: Kari Anne Skoglund
GLAD FOR LAGMANNSRETTDOM: Målselv fikk medhold i rettssaken mot Sørreisa kommune i Hålogaland lagmannsrett. Rådmann Hogne Eidissen er spent på om Sørreisa vil anke den prinsipielle saken til Høyesterett. Foto: Kari Anne Skoglund

Vant over Sørreisa i lagmannsretten

MOEN: Denne uka avsa Hålogaland lagmannsrett dommen i saken mellom Målselv og Sørreisa. De kom fram til et annet svar en tingretten gjorde.

Publisert Sist oppdatert

Ved juletider i fjor var Målselv og Sørreisa i Senja tingrett for å avklare hvem som hadde ansvaret for å betale helse- og omsorgstjenestene for en ung person som meldte flytting fra Sørreisa til Målselv, etter å ha bodd flere år ved en barnevernsinstitusjon i Målselv. Målselv mente at dette var Sørreisas ansvar. Det var ikke tingretten enig i og frikjente Sørreisa fra Målselvs refusjonskrav på over 5 millioner kroner. Målselv anket og møtte Sørreisa i Hålogaland lagmannsrett i juni. Nå er dommen klar. I dommen ble det stadfestet at Målselv har krav på refusjon fra Sørreisa kommune.

– Vi er fornøyd med avgjørelsen, sier rådmann Hogne Eidissen.

– Større enn som så

Da Målselv valgte å gå rettens vei, var det fordi verken Fylkesmannen, KS eller Helsedepartementet kunne gi dem et svar med to streker under på hvem det er som har ansvaret for utgifter i helsetjenester som oppstår etter utskrivningen fra institusjoner. Er det oppholdskommunen forut eller institusjonskommunens ansvar? Kommunene var uenige i tolkningene av forskrifter og retningslinjer de skulle støtte seg på. Grunnen til at de slet med å gi dem svar, og som tingretten problematiserte i sin dom, var at en slik sak ikke har vært prøvd i retten før. Fasitsvaret fantes ikke. Rådmann Hogne Eidissen var etter dommen i tingretten tydelig på at dette er en så prinsipielt viktig sak at de burde prøves i flere rettsinstanser.

– Dette er egentlig ikke en sak mellom Målselv og Sørreisa. Det er ei sak som er større enn som så, og det er bra å få prinsippet avklart. Personlig var jeg ikke i tvil om at politikerne burde anke i forrige runde, sier han.

Glad for avklaring

– Det er fullt mulig at Målselv kan få flere slike saker. Er det godt å ha fått et svar med to streker under svaret for framtida?

– Nå har vi én strek under svaret, i og med at det fortsatt er mulig å anke. Det er godt å få en bekreftelse på det vi hele tida har hevdet bekreftet av en rettsinstans. Dette er saker som har mye å si for oss kostnadsmessig. Men det å få et prinsipielt svar har i denne saken vært viktigere enn pengene, sier han.

Han poengterer at det prinsipielle svaret er nyttig for framtida, og da ikke bare for Målselv, men også andre kommuner som er vertskap for institusjoner som barnevernsinstitusjoner.

– I egenskap av at vi har institusjoner i kommunen, er vi i hermetegn utsatt for flere slike situasjoner. Institusjonene våre leverer gode tjenester, og vi har forståelse for at det gjør at brukere vil bli værende og bosette seg her, sier Eidissen.

Krav på fem millioner

I denne rettsprosessen var det kun ansvarsforholdet som ble klargjort. Blir dommen stående, skal partene på nytt i retten, denne gang for å avgjøre størrelsen på refusjonskravet. Da skal det også avgjøres om det er Sørreisa eller Målselv som skal betale for helsetjenestene til denne personen i framtida.

– Får vi medhold, har vi krav på inntil omkring fem millioner kroner, og så må de betale framover og. Det er klart at dette er en sak som har mye å si for oss, sier han.

Skulle lagmannsretten som tingretten idømme begge parter til å betale saksomkostningene sine selv, kommer Målselv til å søke Fylkesmannen om å få dekt utgiftene sine med skjønnsmidler. Det på grunn av at saken er prinsipiell art.

Avgjørelse torsdag

Rådmannen forberedte på en anke fra Sørreisa, nettopp fordi saken er prinsipiell.

– Det blir spennende å se hva Sørreisa gjør, sier han.

Sørreisas ordfører Ann Kristin Trondsen forteller at kommunestyret skal ta stilling til om Sørreisa skal anke saken til Høyesterett.

– Rådmannen har lest dommen, og kommunestyret skal torsdag vurdere den videre prosessen for denne saken. Saksframlegget er klart, og det er uten anbefaling fra rådmannen. Kommunestyret skal på selvstendig grunnlag ta stilling til om Sørreisa anker, sier hun.

Powered by Labrador CMS