LEDER:

Vår frihet må betinges av ansvar

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix

Ytringsfriheten er ett av de edleste godene i det samfunnet vi lever i, men vi må aldri bli forledet til å tro at dette godet er så absolutt at det også skal romme hatytringer og regelrette angrep mot personer og institusjoner som er viktige bærebjelker i det samfunnet vi ønsker å ha

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

I går morges mottok politiet i Ski i Akershus en pakke. I utgangspunktet var det ikke noe oppsiktsvekkende i det, for vi formoder at politiet rundt om i landet mottar tusenvis av pakker daglig. Men de ansatte i Ski fattet mistanke om at alt ikke var helt som det skulle med akkurat denne pakken, og i ettertid skal både vi og de være glad for det. For pakken inneholdt ei ferdigrigget bombe. Og denne bomba var konstruert for å gå av når pakken ble åpnet. Men heldigvis ble det ikke slik. Denne gangen.

I skrivende stund vet vi ikke hva motivet bak denne bombeforsendelsen var, og vi vet heller ikke hvem det var som sendte den. Men vi vet at bomba var designet for å skade og/eller ta livet av mennesker som gjør en viktig jobb i og for det samfunnet vi lever i. Og vi vet enda bedre at dette er fullstendig uakseptabelt. Vi vet også at denne bomba ikke kom fra et vakuum, for trusler, hatmeldinger og angrep på offentlig ansatte har over tid fått lov til å utvikle seg og tilta. Heldigvis har ikke pakkesendte bomber rukket å bli en hverdagslighet for offentlig ansatte her til lands ennå, men med hendelsen i Ski har vi passert en ny grense på veien dit. Og det må myndighetene våre ta på alvor. Sporenstreks.

Nettpatruljen til Kripos får stadig inn flere tips om hets og trakassering av offentlig ansatte, og nylig publiserte NRK en sak om akkurat dette. Ifølge tall fra Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø er vernepleiere og sosialarbeidere de mest utsatte yrkesgruppene for slik trakassering, men også politi, sykepleiere og pleie- og omsorgsarbeidere er svært utsatt. Hetsen har mange ulike former og grader av åpenhet, og Kripos har også avdekket at informasjon om offentlig ansatte blir delt mellom medlemmer i lukkede grupper på Facebook. Målet med denne aktiviteten er selvsagt å presse offentlig ansatte og å fremme en alternativ agenda i ulike henseender, og vi er veldig glad for at justisminister Tor Mikkel Wara signaliserer at han ser alvorligheten i utviklinga. Og at regjeringa nå sender ut på høring ei lovendring som har som formål å gi offentlig ansatte er særskilt rettsvern.

Det er nå gått to år siden regjeringa presenterte en handlingsplan i form av ei liste på 23 tiltak for å stoppe hatefulle ytringer på nett og i det offentlige rom. Det er mulig disse tiltakene har virket preventivt i noen sammenhenger, men faktum er uansett at hatytringer som fenomen fortsatt lever i beste velgående. Og at trusler fortsatt florerer i det offentlige rom. I går ble det også kjent at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker konkrete trusler rettet mot justisminister Wara, og en del av bildet i denne saken skal være at det er begått skadeverk rettet mot både bilen og boligen hans. Vi vet heller ikke hvem som står bak disse vederstyggelighetene og hvilke hensikter skadevolderen eller skadevolderne har hatt, men vi vet at slike angrep på en statsråd også er et angrep på demokratiet vårt. Og at vi som samfunn derfor må gjøre det vi kan, både for å få stoppet uhyrlighetene og for å få stilt gjerningsmenn til ansvar i en rettssal.

Ytringsfriheten er ett av de edleste godene i det samfunnet vi lever i, men vi må aldri bli forledet til å tro at dette godet er så absolutt at det også skal romme hatytringer og regelrette angrep mot personer og institusjoner som er viktige bærebjelker i det samfunnet vi ønsker å ha. Vår stadig mer sosiale medieverden gir oss anledning til å ytre oss når og der vi måtte ønske det, men vi må ikke bli forledet til å tro at dette fritar oss fra ansvar. For vi opplever nå at vi er ved en skillevei der det er avgjørende viktig at lover, regler, oppfølging og sanksjoner i praksis fører til at en ytringsfrihet under ansvar trumfer den friheten uten ansvar som synes å være ei foretrukken ledestjerne for de som sverger til hat, trusler og angrep som uttrykksform.

Derfor forventer vi at politiet nå setter inn nødvendige ressurser for å snarest mulig få brakt på det rene hvem som har sendt ei bombe til politiet i Ski og truet justisministeren vår på det groveste. Derfor forventer vi også at myndighetene våre skjønner at disse ekstremutslagene springer ut fra en klangbunn som det haster med å finne effektive mottiltak mot. Og derfor forventer vi at du gjør det lille du kan for å motvirke hat, trusler og polarisering neste gang du ytrer deg. For det hjelper. Litt.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS