FRYKTER STORFLOM: Sjansen for en større flom i Målselva i år er stor, mener NVE. Slik så det ut 15. juli 2012 da elva nådde tett opp under Målselvbrua. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)
FRYKTER STORFLOM: Sjansen for en større flom i Målselva i år er stor, mener NVE. Slik så det ut 15. juli 2012 da elva nådde tett opp under Målselvbrua. Foto: Terje Tverås (Arkivfoto)

Varme med regn kan gi storflom

MÅLSELV: Store snømengder i fjellet og fare for hurtig smelting har ført til at Målselva er høyt på lista over steder NVE varsler at det kan bli storflom i år.

Publisert Sist oppdatert

Inger Karin Engen som er hydrolog og flomvarsler ved NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, sier det er mye snø i nedbørsfeltet for Målselva, og at det er dette som er grunnen til at elva er satt opp på aktsomhetsområde oransje – som er den nest høyeste faregraden.

På varsom.no omtales faregrad oransje slik:

«Alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader. Omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Gjentaksintervallet er mer enn 5 år.»

70 prosent sikkert

Inger Karin Engen understreker at det – selv om elva er høyt på faregraden, også kan gå smertefritt med snøsmeltinga. Men det betinger jevn smelting framover nå.

– Det er været som blir avgjørende. Dersom snøen nå får smelte uten nedbør og høye temperaturer, vil de lavere områdene smelte først, og da kan det gå pent for seg. Men kommer det derimot regn og plutselig varme, ja da kan det bli stor flom i Målselva, sier hun.

Varsom.no mener det er 70 prosent sikkert at det blir storflom i elva slik situasjonen er ut i dag.

– Sannsynligheten for flom er stor, men vi vet det altså ikke helt sikkert. Det er opp til været, sier hydrologen.

Alvor

Aktsomhetene for flom- og jordskredvarsling har fire nivåer, grønt som er ingen fare, gult, oransje og rødt, og der rødt er ekstrem situasjon og omfattende skader.

Bare for å ha det nevnt, så er Målselva ført opp med 20 prosent mulighet for å havne i kategori rødt, og det understreker alvoret i situasjonen.

NVE opplyser at det er svært mye snø i fjellet nå sammenlignet med normalen for Nord-Norge. Noe folk som ferdes i fjellet her i områdene, selv har erfart.

I Salangselva som renner gjennom store deler av Bardu, er det ifølge NVE langt fra så stor flomfare som i Målselva. Her er sjansen for flom i farergrad oransje bare satt til 30 prosent.

Powered by Labrador CMS