SLO SPREKKER: Kun halvannet år etter at asfalten var lagt i Fjellbygda slo både innbyggernes glede og asfalten sprekker. Foto: Solveig Henriksen Foto: Solveig Henriksen
SLO SPREKKER: Kun halvannet år etter at asfalten var lagt i Fjellbygda slo både innbyggernes glede og asfalten sprekker. Foto: Solveig Henriksen Foto: Solveig Henriksen

Vegvesenet har mer å utsette på Veidekkes arbeid i Fjellbygda

BALSFJORD: Det er fire år siden asfalten var på plass på fylkesveien i Fjellbygda, til jubel fra innbyggerne der. Veien har raskt blitt i stadig dårligere forfatning, og Vegvesenet klager på jobben som er gjort.

Publisert Sist oppdatert

Flere av Fjellbygdas innbyggere har i mange tiår kjempet for asfalt langs fylkesveg 288 fra Nordbyvatn til Rambergstua. Innbyggerne, skolebussjåfører, tankbilsjåfører og postbud har hver vår måttet kjempe mot hullete og utvasket vei, før de i 2015 endelig kunne feire at asfalten var på plass. Gleden viste seg imidlertid å slå sprekker omtrent samtidig som asfalten gjorde det, etter kun et par år.

Krav om å ordne opp

I fjor rettet Statens Vegvesen krav til Veidekke Industri AS på Bardufoss, som var entreprenør da asfalten skulle legges. Tykkelsen på asfalten og forarbeidet som ble utført i forkant av asfalteringa var for dårlig, mente Statens Vegvesen. De utførte borekjerneprøver, der det ved 13 av totalt 21 borekjerner var en asfalttykkelse som var mer enn 20 prosent unna tykkelsen den skal være. Kravet var at entreprenøren skulle ordne opp.

Reklamerer

Nå har Vegvesenet på nytt funnet noe å usette på jobben som Veidekke har gjort da de la asfalt på fylkesveien i 2015. De har i starten av august hatt en kontrollingeniør til å befare parsellen, og det er da avdekket ytterligere skader og deformasjoner, utover det som tidligere er påpekt av Vegvesenet. De mener at også disse kommer av dårlig utførelse fra entreprenørens side. Dermed retter Vegvesenet nå en reklamasjon på ytterligere forhold som de krever at Veidekke skal utbedre.

«Sannsynlig årsak til disse skadene skyldes stabilisering av bærelag som Veidekke Industri AS utførte. Statens vegvesen vil ta oppgravingsprøve for analyse av bindemiddelinnhold i bærelag. Vi vil også gjennomføre bæreevnemåling med FWD i løpet av september måned,» skriver Statens Vegvesen i sin reklamasjon til Veidekke AS.

Ikke gode nok rutiner

Vegvesenet mener at arbeidet som Veidekke har gjort fremstår som lite fagmessig utført.

«Jamfør kontrakt er det beskrevet utførelse på hvordan tiltaket skal utføres, samt beskrivelse av mengder. Ut fra dette synes det som at Veidekke Industri AS ikke har gode nok rutiner for utførelse av slike arbeider,» skriver Statens Vegvesen.

Det har ikke lykkes Nye Troms å få en kommentar fra verken Statens Vegvesen eller Veidekke.

Powered by Labrador CMS